0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 29.

Mire jó az étkezés közben elfogyasztott tea?

Kér egy korty teát vacsora mellé? Míg számunkra az étkezés közbeni teaszürcsölés különösnek tetszhet, Japánban a mindennapok része. Persze ők nem is háromdecis bögréket tesznek az asztalra, hanem szinte gyűszűnyi csészécskéket. Vajon igazuk lehet?

Annak ellenére, hogy az étkezéshez fogyasztott leggyakoribb teafajták koffeintartalma viszonylag alacsony, a nagyon érzékenyeknek még ez is túl sok lehet, ők szívdobogást vagy gasztrointesztinális zavarokat tapasztalhatnak. Normális esetben a szervezet képes elég gyorsan, néhány alkalom után hozzászokni a koffeinhez, ha ez nem történik meg, akkor  elképzelhető, hogy koffeinérzékenység esete állhat fenn. Ha erről van szó, természetesen nem kell erőltetni a dolgot.

Végezetül nem árt megemlíteni, hogy az éhgyomorra fogyasztott erős zöld tea irritálhatja a nyálkahártyát, ezért mindig ajánlott legalább egy pohár tiszta, langyos vizet fogyasztani előtte.

Minden étkezéshez illik egy tea

Bár Japánban a zöld tea fogyasztását helyezik előtérbe, más fajták is fogyaszthatók, itt is lényeges szempont, mint a bornál, hogy az étel és az ital íze, illetve hatása harmonizáljon. Lássuk is rögtön a legjobb étel és tea párosokat:

Kontinentális reggelihez: jünnani, ceyloni, indonéziai, asszámi, nilgiri, dardzsilingi, kenyai

Angol reggeli mellé: ceyloni, kenyai, afrikai, Tarry Souchong, Lapsang Souschong

Könnyű fogásokhoz: jünnani, ceyloni, asszámi, dardzsilingi, zöld teák (bancha, sencha), Oolong teák, Lapsang Souschong

teanövény cserje virág
Teacserje virág
Fotó: Varga Marianna/Kertbarát Magazin

Fűszeres fogásokhoz: keemuni, ceyloni, Oolong, dardzsilingi, Lapsang Souchong, zöld teák, jázmin tea

Erős sajtokhoz: Lapsang Souchong, Earl Grey, zöld teák

Húsokhoz, vadhúsokhoz: Earl Grey, Lapsang Souchong, kenyai, jázmin

Szárnyasokhoz: dardzsilingi, oolong, jázmin, Lapsang Souchong

Halakhoz: Oolong, Earl Grey, füstölt teák, zöld teák, dardzsilingi

Sushihoz: japán teák, leginkább a sencha (csökkenti a hal szagát és felfrissíti a szájat)

Desszertek, gyümölcsös édességekhez: dardzsilingi, sencha, gyokuro, matcha

Szendvicsekhez, pizzához és úgy általában a vacsorához: houjicha

A japánok úgy vélik, hogy az étkezés közbeni, illetve utáni teafogyasztás jótékony hatással van az egészségükre. És úgy tűnik, igazuk van, mert ezt az elképzelésüket a tudomány is képes volt alátámasztani. Az antioxidánsokban gazdag zöld tea segít a szervezetnek az oxidatív stressz leküzdésében, csökkenti a vércukorszintet, támogatja az emésztést, elősegíti a salakanyagok kiürülését, javítja a közérzetet és a hangulatot, valamint segít a baktériumok okozta fogszuvasodás és a rossz lehelet kialakulásának megelőzésében.

Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu