Annak ellenére, hogy az étkezéshez fogyasztott leggyakoribb teafajták koffeintartalma viszonylag alacsony, a nagyon érzékenyeknek még ez is túl sok lehet, ők szívdobogást vagy gasztrointesztinális zavarokat tapasztalhatnak. Normális esetben a szervezet képes elég gyorsan, néhány alkalom után hozzászokni a koffeinhez, ha ez nem történik meg, akkor elképzelhető, hogy koffeinérzékenység esete állhat fenn. Ha erről van szó, természetesen nem kell erőltetni a dolgot.
Végezetül nem árt megemlíteni, hogy az éhgyomorra fogyasztott erős zöld tea irritálhatja a nyálkahártyát, ezért mindig ajánlott legalább egy pohár tiszta, langyos vizet fogyasztani előtte.
Minden étkezéshez illik egy tea
Bár Japánban a zöld tea fogyasztását helyezik előtérbe, más fajták is fogyaszthatók, itt is lényeges szempont, mint a bornál, hogy az étel és az ital íze, illetve hatása harmonizáljon. Lássuk is rögtön a legjobb étel és tea párosokat:
Kontinentális reggelihez: jünnani, ceyloni, indonéziai, asszámi, nilgiri, dardzsilingi, kenyai
Angol reggeli mellé: ceyloni, kenyai, afrikai, Tarry Souchong, Lapsang Souschong
Könnyű fogásokhoz: jünnani, ceyloni, asszámi, dardzsilingi, zöld teák (bancha, sencha), Oolong teák, Lapsang Souschong

Fotó: Varga Marianna/Kertbarát Magazin
Fűszeres fogásokhoz: keemuni, ceyloni, Oolong, dardzsilingi, Lapsang Souchong, zöld teák, jázmin tea
Erős sajtokhoz: Lapsang Souchong, Earl Grey, zöld teák
Húsokhoz, vadhúsokhoz: Earl Grey, Lapsang Souchong, kenyai, jázmin
Szárnyasokhoz: dardzsilingi, oolong, jázmin, Lapsang Souchong
Halakhoz: Oolong, Earl Grey, füstölt teák, zöld teák, dardzsilingi
Sushihoz: japán teák, leginkább a sencha (csökkenti a hal szagát és felfrissíti a szájat)
Desszertek, gyümölcsös édességekhez: dardzsilingi, sencha, gyokuro, matcha
Szendvicsekhez, pizzához és úgy általában a vacsorához: houjicha
A japánok úgy vélik, hogy az étkezés közbeni, illetve utáni teafogyasztás jótékony hatással van az egészségükre. És úgy tűnik, igazuk van, mert ezt az elképzelésüket a tudomány is képes volt alátámasztani. Az antioxidánsokban gazdag zöld tea segít a szervezetnek az oxidatív stressz leküzdésében, csökkenti a vércukorszintet, támogatja az emésztést, elősegíti a salakanyagok kiürülését, javítja a közérzetet és a hangulatot, valamint segít a baktériumok okozta fogszuvasodás és a rossz lehelet kialakulásának megelőzésében.


