Már az ókorban is nagy becsben tartották és a „fák kenyerének” nevezték, hiszen lisztjéből kenyeret is sütöttek. A szelídgesztenye nemcsak finom, hanem értékes tápanyagforrás is. Édes, diós aromája az őszi-téli konyha igazi kincse: levesben, desszertben vagy egyszerűen magában, frissen sütve is mennyei. Egy kis odafigyeléssel könnyen tisztítható és elkészíthető, az eredmény pedig minden alkalommal megéri a fáradságot.

Amiért érdemes megküzdeni vele
A gesztenye különleges a diófélék között, mivel alacsony a zsírtartalma, viszont gazdag szénhidrátban, rostban, C-vitaminban és ásványi anyagokban, különösen káliumban, magnéziumban, foszforban. Támogatja a szív- és érrendszert, mivel kevés telített zsírt tartalmaz. Energiát ad, lassan felszívódó szénhidrátjai stabil vércukorszintet biztosítanak. Gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Jót tesz a bőrnek és az idegrendszernek a benne lévő B-vitaminok és ásványi anyagok miatt, valamint segíti az emésztést, magas rosttartalma révén.
Készítsük elő tökéletesen és süssük finomra
A gesztenye sütése kissé macerás lehet, de néhány trükk megkönnyíti a dolgot. Először minden gesztenyén éles késsel ejtsünk egy X alakú bevágást, ha ez elmarad, sütés közben szétrobbanhat a benne keletkező gőz miatt. Ezután áztassuk be meleg vízbe, akár fél óráig vagy még tovább is, ez segít felpuhítani a héjat, így nem szárad ki olyan könnyen a sütőben, és könnyebb lesz eltávolítani.

Vessük be az air fryert
A gesztenye sütése air fryerben, azaz forrólevegős sütőben nagyon egyszerű és gyors megoldás, hiszen nem kell hozzá sütőt melegíteni, és a végeredmény finom, puha belsejű, ropogós héjú gesztenye lesz. A gesztenyék előkészítése ugyanaz, mintha klasszikus módon, sütőben készítenénk.
Tegyük a gesztenyéket a kosárba egyetlen rétegben, ne halmozzuk egymásra, és 12–15 percig 180 °C-on süssük, mérettől függően. Félidőben rázogassuk vagy fordítsuk meg, hogy egyenletesen süljenek.

Ahogy kihűl, a héj és a belső, vékony hártya visszakeményedik, és óriási küzdelemben lesz részünk, mire eltávolítjuk.
Ezért, ha elkészültek, tegyük egy konyharuhába, takarjuk le, és pihentessük 5–10 percig pihenni, ettől a gőztől a héjuk könnyebben lehúzható. Az is járható út, hogy egyszerre csak annyit vegyünk ki a sütőből, amennyit egyszerre meg tudunk hámozni. A lényeg, hogy tartsuk melegen, ez nagyban megkönnyíti a dolgunkat.
Van élet a gesztenyepürén túl is
A gesztenyepüré kétségkívül az egyik legnépszerűbb desszert és nem is kell nélkülöznünk, ha megkívánjuk. Viszont az illatos, édeskés ízű szelídgesztenye ennél jóval sokoldalúbb, érdemes kísérletezni vele.
Adhatjuk húsételek mellé, vadhúsok, szárnyasok izgalmas kísérője, sőt töltött pulyka vagy kacsa köreteként is kiváló. A gesztenye krémleves egy kis szerecsendióval igazi őszi különlegesség. Gesztenyelisztből palacsinta, kenyér vagy muffin is készülhet. A salátákban és rizottóban a pirított gesztenye darabok finom textúrát és édeskés ízt adnak.

Kipróbálhatjuk a sütőtök, gesztenye, fetasajt hármasát. Süssük meg a sütőtököt, vágjuk kockára, adjuk hozzá a gesztenyét, fetasajtot, gazdagítsuk rukkolával vagy madársalátával, locsoljuk meg olíva olajjal, balzsamecettel, szórjuk meg gránátalma magokkal.
Egy könnyű ebéd lehet a gesztenyés, gombás tészta. Hagymát, foghagymát és gombát pirítsuk meg jól olívaolajon vagy vajon, adjuk hozzá a gesztenyét, süssük néhány percig együtt, öntsük fel tejszínnel, tegyünk bele sok friss kakukkfüvet, petrezselyemzöldet, forgassuk bele a főtt tésztát.
Izgalmas vendégváró a gesztenye kence. Főtt gesztenyét, olíva olajat, mézet, friss kakukkfüvet, sóval, borssal és egy kis tejszínnel turmixoljunk simára. Kenhetjük pirítósra, mártogathatunk bele friss vagy sült zöldségeket, adhatjuk sajtok mellé. Édeskés, fűszeres, különleges íz, ideális bor mellé is.
Ismeri a főbb lencsetípusokat? Mire jó a barna a zöld a vörös, vagy a fekete? – Magyar Mezőgazdaság
Mikrozöldek – Hogyan termesszük okosan? – Magyar Mezőgazdaság




