0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. november 16.

Megfázás, influenza: mi segít és mi nem?

Sok felnőtt és gyermek szervezete nem tudott kellőképpen felkészülni az őszi időjárásváltozásra, a hidegben elemükbe kerülő kórokozók támadásaira.

Fokhagyma

Fokhagyma egy immunerősítő szupergyógynövény, de csodákra ő sem képes. Hasznosabb a rendszeres, mérsékelt mennyiségű fogyasztására törekedni, ahelyett hogy abban bíznánk, hogy majd kihúz minket a csávából, ha úgy alakul.

A fokhagyma egy nagyon intenzív hatású gyógynövény, de egyáltalán nem kíméletes a gyomorral, ezért felelősségteljesen használandó.

fokhagyma

D-vitamin

A meghűléses nyavalyák előfordulásának gyakorisága és az alacsony D-vitamin-szint között bizonyított kapcsolat áll fenn. Ellenben a megfelelő D-vitamin-ellátottság fokozza az immunrendszer hatékonyságát, illetve csökkenti a vírusos légúti fertőzések kialakulását. Ne feledjük, hogy a D3-vitamin optimális hasznosulásához elegendő, jó minőségű magnézium beviteléről is gondoskodni kell.

Cink

A cink egy rendkívül fontos nyomelem a szervezet számára, azon belül is az immunrendszer működése szempontjából.

A cinkhiány megnöveli a fertőzéshajlamot és csökkenti a védekezési funkciókat. A cinkpótlás akár napokkal megrövidítheti a megfázás vagy influenza időtartamát, illetve csökkenti a tünetek súlyosságát.
Fotó: Pixabay

Bodzaszirup

A fekete bodza kivonata bizonyítottan képes csökkenteni az influenza időtartamát, mivel feltüzeli a monociták harci vágyát, megnöveli az antitestek szintjét,  valamint gátolja a vírus szaporodását. A bodzatea és a bodzaszirup antocianin-tartalma révén csökkenti a légutak gyulladását és a nyáktermelést.

Egy placebo-kontrollált vizsgálatban megállapították, hogy a naponta négyszer egy evőkanál bodzaszörpöt fogyasztóknak átlagosan négy nappal korábban enyhültek a tüneteik, mint a kontrollcsoportba tartozóknak, aki nem fogyasztottak bodzát. Egy kutatás szerint a bodzakivonat fogyasztása a megfázás tüneteinek enyhítésében is segíthet, illetve csökkentheti a betegség hosszát.

Sóoldatos gargarizálás

A sós víz oldja a besűrűsödött nyákot és ismét szabad áramlást biztosít a nedveknek. Pillanatok alatt érezhető javulást tapasztalhatunk: csillapítja a fájdalmat, illetve egyúttal fertőtleníti is a torkot. Egy kávéskanál tiszta sót oldjunk fel 100 ml meleg vízben. Vegyünk a szánkba egy korty folyadékot, néhány percig öblögessük vele a torkot, majd köpjük ki.

Mind az influenza, mind a megfázás olyan vírusos fertőzések, amely legyőzésénél az immunrendszerünkre kell(ene) hagyatkoznunk. Azonban ehhez biztosítanunk kell számára a megfelelő tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, fitonutrienseket.

Ugye így már érthető, miért is van akkora szerepe a táplálkozásnak az immunrendszer optimális működésében?

Mit és mennyit igyunk, ha megfáztunk

Őszi védőpajzsunk: a hagymafélék antibakteriális ereje

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: