A tárcavezető kiemelte, ragaszkodnunk kell ahhoz, hogy az élelmiszer-előállítás a termőföldhöz kötődjön, mivel ez hagyományaink, kultúránk alapja, ha ettől eltávolodunk, identitásunkat is elveszítjük.
A laboratóriumi körülmények között előállított húsok elterjedése olyan életmódváltozást eredményezne, ami teljesen felborítaná az európai kultúrát, amit nem hagyhatunk – tette hozzá.
A miniszter kitért arra is, hogy számos aggály fogalmazható meg a laboratóriumban előállított húsokkal kapcsolatban. Az elfogyasztott élelmiszerek jelentős hányadukban beépülnek az emberi szervezetbe. Ebből következően mindent meg kell tenni a lehetséges negatív hatások kizárása érdekében.

Hazánk minden oldalról megvizsgálta a műhús kérdését, és a szükséges uniós eljárásoknak is alá vettette a szabályozást. Az álláspontunk ezek lezárását követően sem változott, a lehető legszigorúbb szabályozásra van szükség. Kizárólag az orvosi és állatgyógyászati célú felhasználást engedélyezzük, minden más esetben szigorúan megtiltjuk a műhús előállítását és forgalmazását hazánkban.
Az emberek egy része ugyanis eltávolodott a természettől, álromantika alakul ki az élővilág kapcsán. A társadalom többségének meg kell értenie, hogy a gazdák nélkül nincs élelmiszer és nincs jövő sem. A műhús egy csinálmány, mi pedig ragaszkodunk a kultúránkhoz. Az inkubációs hústenyésztés helyett válasszuk a biztonságos hazai élelmiszereket – húzta alá Nagy István.



