
A pék szakma üdvözli a változást, de véleményük szerint ez csak az első lépés a teljes megoldás felé. A „vadkovász” fogalmának bevezetése garanciát jelent a fogyasztók számára, hogy a vadkovászos kenyér valódi, természetes kovásszal készült. Ugyanakkor a kovász megfogalmazása változatlan formában benne maradt a szabályozásban, tehát az ipari gyártók ezután is ráírhatják a termékekre a kovászos jelzőt. Ez megtévesztheti a vásárlókat.
Tehát, aki kovászos kenyeret szeretne fogyasztani, az csakis a vadkovászos feliratot keresse!
Hogyan igazodhatunk el kenyérvásárláskor?
Egyrészt a kézműves pékségek garanciát jelentenek arra, hogy valódi kovászos kenyeret árulnak. Az üzletekben pedig keressük a vadkovász feliratot.
Például míg egy ipari kovászos kenyér három óra alatt elkészül, addig a vadkovászoshoz akár egy nap is szükséges. Az Élelmiszerkönyv most pontosan megfogalmazza, hogy “„vadkovász” kifejezéssel kizárólag olyan sütőipari termék hozható forgalomba, amely kovászos technológiával, legfeljebb 8 °C hőmérsékleten legalább 12 órán keresztül történő kelesztéssel készült, és a felhasznált kovász kizárólag vadkovász.

Az így készült kenyér hosszabb ideig friss marad, könnyebben emészthető, gazdagabb ízvilágú, mint az ipari élesztős vagy savanyított változatok.
A pékszakma tovább finomítaná a szabályozást, egyrészt megszüntetné a megtévesztő kovászos jelző használatát az ipari termékeken, másrészt azt is szeretné elérni, hogy pontosítsák az adalékmentes kenyérhez felhasználható anyagok listáját, és a gyártástechnológiai leírását is




