0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. november 26.

Egy régi, tejes csoda, ami egyszerű(en) nagyszerű

Ennek a savanyú tejnek számos pozitív hatása van az emberi szervezetre, és mindemellett nagyon finom is.

Több idős vásárlóm azért vesz tőlünk házitejet, hogy igazi – a gyerekkorából ismerős ízű – magyartarka tehén tejéből készült aludttejet fogyaszthasson. Ezért úgy gondoltam, megéri róla beszélni, mennyi pozitívuma is van az aludttejnek a kiegyensúlyozott értend részeként.

A boltok polcain széles a kínálat a különböző tejes készítményekből, mégsem találkozhatunk aludttejjel. Elkészítése azonban rendkívül egyszerű, mindösszesen annyi a feladatunk, hogy hőkezelés nélküli, nyers házitejet vásárolunk, majd szobahőmérsékleten hagyjuk és várjuk, hogy a tejsavbaktériumok „dolgozzanak”, ez hőmérséklettől függően kb. 12-36 óra. Az így előállított tejtermék remek kiegészítője a mindennapi változatos étrendnek, és megannyi jótékony tulajdonságával támogatja szervezetünket.

Az aludttej néhány napig eltartható hűtőszekrényben tárolva, illetve a forró nyári napokon ízletesebb is a hűtve.
A szerző fejés közben
Fotó: Szilágyi Szabina

Több kutatás is alátámasztja az emésztőrendszerre gyakorolt jótékony hatását. Segít regenerálni a bélrendszer természetes baktériumflóráját. Elsősorban a hasmenéssel járó és gyulladásos bélrendszeri betegségek megelőzésében és kezelésében játszik szerepet. Egyrészt támogatják az emésztési folyamatokat a benne található probiotikus baktériumok, felgyorsítják a lelassult anyagcserét, másrészt pedig segítenek megszüntetni a puffadást, a hasi hízást.

„A bélrendszer egészsége nem csupán az emésztés szempontjából lényeges, hanem kihat az egész szervezet működésére, az immunrendszer egészsége múlik rajta.

Amennyiben a bélflóra egészsége rendben van, nemcsak mechanikus védelmet nyújt a bél nyálkahártyájának, de B- és K-vitamint termel, egyúttal szerepet játszik a kalcium, a vas és a magnézium felszívódásában is.

Ha egy héten át minden nap elfogyasztasz tízóraira, uzsonnára egy pohár aludttejet – és hanyagolod a finomított szénhidrátokat, több rostban gazdag friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasztasz –, a közérzeteden és a bőrödön is látni fogod a változást: frissebb leszel, bőröd üdévé, élettelibbé válik” – hangzik a jótanács a femina.hu oldal egy cikkében.

aludtej
Fotó: Kagor/Wikimedia commons

A hvg.hu néhány évvel ezelőtt arról számolt be, miszerint orosz biológusok azt állítják, az aludttej valószínűleg segít az idegek regenerálódásában, és az bizonyossá vált, hogy a bélrendszer mikroflórájának zömét adó tejsavbaktériumok anyagcseretermékei segítik az osztódó idegsejtek differenciálódását.

Az aludttej jótékony hatása az emberi szervezetre tehát megannyi területen bizonyított, mégis kevesen fogyasztják manapság.

Amellett pedig hogy magában is rendkívül ízletes, ízlés szerint fel lehet dobni például lilahagymával, vagy aszalt áfonyával (ami az én személyes kedvencem, csak ajánlani tudom).

Remek hűsítő egy forró nyári napon. Semmiképp se feledkezzünk meg erről az ínycsiklandó ételről akkor sem, amikor a megvásárolt házitej megsavanyodik, hiszen a „megromlott”, nem hőkezelt tej – melyet többek a lefolyóba öntenének – teljesen alkalmas aludttej készítésére, hiszen lényege pont a tejsavbaktériumok „munkájának” az eredménye. Fontos tehát, a savanyú házitej egyáltalán nem szemét!

Amennyiben pedig több aludttejet készítettünk, mint amit el szeretnénk fogyasztani, abban az esetben sincs okunk csüggedni, hiszen ha az aludttejet egy anyaggal bélelt szűrőbe – például ruhapelenkába – öntve, a rongy száját összekötve hagyjuk felakasztva (így lecsepeg belőle a savó), a fennmaradó részéből zamatos házitúrót nyerhetünk, melyet felhasználhatunk számos módon, vagy épp készíthetünk belőle egy jó prószát.

Cikkünk Az aludttej jótékony hatása az idegsejtekre című cikk (https://hvg.hu/tudomany/20051214aludt) felhasználásával készült.

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: