A gyógyszeripar feltalálása előtt az emberek még a természettől várták a segítséget bajaikra. Illetve az olyan embertársaiktól, akik „értették a természet nyelvét”. Szinte felfoghatatlan, hogy a természetnek mennyi mindenre volt megoldása. Még ma is van. Vagyis lenne, de már csak kevesen bíznak benne. És bizony más lehetőségek is akadnak már szép számmal. Mivel oly nagyon eltávolodtunk a nekünk szánt életmódtól, tudat alatt úgy érezhetjük, hogy a természet már nem elegendő a gyógyuláshoz.
Egy gyógyszer, ami túl népszerű lett
Nincs nagyobb elismerés, ha egy terméket visznek, mint a cukrot. De ha az történetesen egy gyógyszer, az azért megdöbbentő. Márpedig a gin-nel így esett. Állítólag az 1600-as évek eleje táján egy holland tudós kifejlesztett egy gyógyszert borókabogyóval, aztán hozzáadott még néhány növényi összetevőt, hogy kellemesebbé tegye az ízét. Próbálkozását siker koronázta, a gyógyszer nemcsak hatékony lett, hanem határozottan ízletes is. Olyannyira, hogy tömegek jelentkeztek olyan tünetekkel, hogy megkaphassák a genever-nek nevezett gyógyszert. A kereslet olyan jelentős lett, hogy kis lepárlók nyíltak a készítésére, és a történetnek az lett a vége, hogy kedvtelésből fogyasztott változata kereskedelmi forgalomba került.

Csak a harmónia számít
De azon túl rengeteg más (lényegében többszáz gyógynövény és ízesítőanyag) is rendelkezésünkre áll. Néhány a népszerűbbek közül: kamilla, babérlevél, rozmaring, gyömbér, koriandermag, kardamom, fahéj, citromfű, édesgyökér, szerecsendió, bergamott, grépfrút, keserűnarancs és még sokan mások. Hogy miket teszünk bele tényleg csak az ízlésünktől függ. Kezdjük kevesebb félével és mennyiségileg is kisebb adag ízesítővel, aztán szűrjük le a tapasztalatokat. A gin-készítés egy szinte kifogyhatatlan lehetőségeket tartogató elfoglaltság.

Készítsünk elő egy egyliteres sterilizált, légmentesen záródó üveget. Szórjunk bele 2 evőkanál borókabogyót, 1 teáskanál koriandermagot, 2 kardamomtokot, 2 szem fekete borsot, fél rúd fahéjat. Öntsünk a fűszerekre 750 ml jó minőségű vodkát. Zárjuk le az üveget és érleljük sötét, hűvös helyen 24 órán keresztül. Az érlelődési idő lejárta után kóstoljuk meg, és ha szeretnénk intenzívebbé tenni valamelyik fűszer ízét, tegyünk még belőle, valamint adjunk hozzá egy-egy kis darab szárított narancs-, illetve citromhéjat. Hagyjuk állni újabb 24 órán keresztül, közben egyszer-kétszer rázzuk fel. Kóstoljuk meg ismét, és ha megfelelőnek találjuk, szűrjük át egy másik tiszta üvegbe. Ha nem vagyunk elégedettek az ízével, hagyhatjuk még röviden ázni a fűszereket, de nem ajánlott túl sokáig. A vodkának egyébként is időre van szüksége, hogy úgy igazán átlényegüljön és magába fogadja az aromákat. Szóval a türelem lényegesen finomabb gin-t eredményez. Néhány napos ülepítés után szűrjük át még egyszer, használhatunk sajtkendőt, vagy kávéfiltert. A profik szerint még tisztább gin-t kapunk akkor, ha egy vízszűrő kancsón is átengedjük. Házi készítésű gin-ünk színesebb lesz, mint a bolti, de ez szemernyit sem vesz el az értékéből. Azonnal fogyasztható, használhatjuk bármely gin-tartalmú koktél elkészítésnél. Palackozva, felcímkézve pompás ajándék a gin-ek lelkes rajongóinak.





