Az UNESCO előzetes értékelése zöld utat adott az olasz konyha felvételére a „Szellemi Kulturális Örökség” listáira – írja a Reuters.
A 2023 márciusában az olasz agrár- és kulturális minisztérium által elindított pályázat az olasz konyhát – a tésztától és a pizzától a rizottón és a cannolin át – olyan társadalmi rítusként mutatja be, amely összeköti a családokat és a közösségeket.
A kormány szerint nem egyetlen egységes olasz konyháról van szó, hanem egy olyan mozaikról, mely a különböző helyi szokásokból áll össze.

Lombardia ossobucójától – párolt borjúcsülök egy klasszikus olasz fűszerkeverékkel, a gremolatával – Puglia orecchiette con cime di rapájáig – fül alakú tészta tarlórépalevéllel –, minden régió az olasz biodiverzitást és kreativitást mutatja be – tették hozzá.
Kulturális és gazdasági lábnyom
Giorgia Meloni miniszterelnök zászlajára tűzte a kezdeményezést, az olasz ételeket a „kultúra, identitás, hagyomány és erő” szimbólumának nevezve.
Az olasz konyha továbbá 59 millió lakost köt össze világszerte akár 85 millió olasz származású emberrel.
A Deloitte szerint globálisan az olasz vendéglátóipari piac 2024-ben elérte a 251 milliárd eurót, ami a vendéglátás világpiacának 19%-a. Azonban a külföldön árult utánzatok 120 milliárd eurós veszteséget okoznak Olaszországnak.
Van, aki kritikus a kezdeményezéssel szemben
Nem mindenki támogatja Olaszországban az UNESCO-listákhoz való csatlakozást, amelyeken már közel 800 elem szerepel, köztük az olasz opera és a szarvasgomba-gyűjtés.
Alberto Grandi élelmiszertörténész a múlt hónapban a Mantovauno oldalnak adott interjúban „puszta marketingfogásnak” nevezte a jelölést.

2024-ben megjelent *La cucina italiana non esiste* („Az olasz konyha nem létezik”) című könyvében
Grandi kijelentései felháborodást váltottak ki a Coldiretti gazdaszövetségből, amely „a nemzeti kulináris hagyomány elleni irreális támadásoknak” nevezte állításait.
Az olasz konyha a gondoskodás művészete
Az olyan vendéglősök számára, mint a római Da Sabatino történelmi étterem tulajdonosa, Luigina Pantalone, a szerdai indiai ülésen érkező UNESCO-elismerés büszkeséggel töltené el.
„Az autentikus olasz konyhát meg kell védeni” – mondta, felidézve gyerekkori napjait, amikor testvéreivel együtt mosogatta a tányérokat, és büszkén megjegyezve, hogy ő már a család negyedik generációja, aki vezeti az éttermet.
A három Michelin-csillagos séf, Massimo Bottura így foglalta össze: „Az olasz konyha ősi, mindennapi, szent rituálé – a gondoskodás és a szeretet művészete, kimondatlanul.”



