0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 10.

Terítéken az olasz konyha: legyen-e a világörökség része vagy sem?

Az olasz konyhaművészet, amelyet már világszerte ünnepelnek, újabb elismerés előtt áll: az ENSZ kulturális ügynöksége, az UNESCO hivatalosan is kulturális kincsnek nyilváníthatja. Azonban nem minden olasz szerint jó ötlet ez.

Az UNESCO előzetes értékelése zöld utat adott az olasz konyha felvételére a „Szellemi Kulturális Örökség” listáira – írja a Reuters.

A 2023 márciusában az olasz agrár- és kulturális minisztérium által elindított pályázat az olasz konyhát – a tésztától és a pizzától a rizottón és a cannolin át – olyan társadalmi rítusként mutatja be, amely összeköti a családokat és a közösségeket.

A kormány szerint nem egyetlen egységes olasz konyháról van szó, hanem egy olyan mozaikról, mely a különböző helyi szokásokból áll össze.

olasz gasztronómia tészta élelmiszer
Fotó: u_zoc2qatanz from Pixabay

Lombardia ossobucójától – párolt borjúcsülök egy klasszikus olasz fűszerkeverékkel, a gremolatával – Puglia orecchiette con cime di rapájáig – fül alakú tészta tarlórépalevéllel –, minden régió az olasz biodiverzitást és kreativitást mutatja be – tették hozzá.

Kulturális és gazdasági lábnyom

Giorgia Meloni miniszterelnök zászlajára tűzte a kezdeményezést, az olasz ételeket a „kultúra, identitás, hagyomány és erő” szimbólumának nevezve.

Iparági csoportok becslése szerint az UNESCO-elismerés két éven belül akár 8%-kal is növelheti a turizmust, 18 millió vendégéjszakát hozzáadva.

Az olasz konyha továbbá 59 millió lakost köt össze világszerte akár 85 millió olasz származású emberrel.

A Deloitte szerint globálisan az olasz vendéglátóipari piac 2024-ben elérte a 251 milliárd eurót, ami a vendéglátás világpiacának 19%-a. Azonban a külföldön árult utánzatok 120 milliárd eurós veszteséget okoznak Olaszországnak.

Van, aki kritikus a kezdeményezéssel szemben

Nem mindenki támogatja Olaszországban az UNESCO-listákhoz való csatlakozást, amelyeken már közel 800 elem szerepel, köztük az olasz opera és a szarvasgomba-gyűjtés.

Alberto Grandi élelmiszertörténész a múlt hónapban a Mantovauno oldalnak adott interjúban „puszta marketingfogásnak” nevezte a jelölést.

olasz tészta
Fotó: Pixabay

2024-ben megjelent *La cucina italiana non esiste* („Az olasz konyha nem létezik”) című könyvében

Grandi amellett érvel, hogy sok hagyományosnak tartott étel – például a pasta alla carbonara – valójában viszonylag modern találmány, amelyet külföldi kultúrák is befolyásoltak.

Grandi kijelentései felháborodást váltottak ki a Coldiretti gazdaszövetségből, amely „a nemzeti kulináris hagyomány elleni irreális támadásoknak” nevezte állításait.

Az olasz konyha a gondoskodás művészete

Az olyan vendéglősök számára, mint a római Da Sabatino történelmi étterem tulajdonosa, Luigina Pantalone, a szerdai indiai ülésen érkező UNESCO-elismerés büszkeséggel töltené el.

„Az autentikus olasz konyhát meg kell védeni” – mondta, felidézve gyerekkori napjait, amikor testvéreivel együtt mosogatta a tányérokat, és büszkén megjegyezve, hogy ő már a család negyedik generációja, aki vezeti az éttermet.

A három Michelin-csillagos séf, Massimo Bottura így foglalta össze: „Az olasz konyha ősi, mindennapi, szent rituálé – a gondoskodás és a szeretet művészete, kimondatlanul.”

Forrás: Reuters

Magazin ajánló: