0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 27.

Emufarm a Bodrogközben

Viss község határában első látásra csak a dimbes-dombos táj, a termőföldek és az erdők látványa fogadja a tekintetet. Ám, aki közelebbről szemlélődik, hamar észreveheti, valami egészen különleges történik a térségben működő Bellemu vállalkozásnál.

Minden részéből készül valami

A vissi emufarm működése jóval túlmutat az állattenyésztés hétköznapi fogalmán. Maguk termelik meg a takarmánynövényeket, és egy több mint 220 darabos törzsállományból biztosítják az állatok folyamatos utánpótlását. A modern keltetőgépekben kelt csibék később ugyanott nőnek fel, ahol életük elkezdődött, és a teljes feldolgozás is házon belül zajlik. A termékek alapját minden esetben a saját nevelésű emuk húsa adja. A különböző termékek receptjei évek alatt formálódtak tökéletessé.

A gazdák a vásárlói visszajelzéseket folyamatosan beépítették, új ízekkel kísérleteztek, sokszor a vevők ötleteit is kipróbálva. A késztermékek ma már bérmunkában készülnek, de kizárólag a farm saját, egyedi receptúrája alapján.
Futás Levente emuhús szalámija
Fotó: Koncz János/Kistermelők Lapja

– Cégünk zászlóshajója a fagyasztott, vákuumcsomagolt emuhúskészítmények. A vöröshús igazi kulináris kincs: steaknek, ragunak, carpacciónak vagy szószos ételeknek is tökéletes alapanyag, de egy egyszerű pörkölt vagy gulyás is egészen különleges lesz tőle. Sokan nem tudják, de tatárbifszteknek is kifejezetten alkalmas. A májából első osztályú májpástétom készül, a nyakából pedig könnyű, zsírszegény húsleves főzhető. A farm filozófiája egyszerű: az emu minden része hasznosítható. A zsír például igazi szuperfood: kisütve, étkezési célra remek, tele van ómega-3- és ómega-6-zsírsavakkal, és kifejezetten ajánlott azok számára, akik emésztési problémákkal küzdenek. Nem véletlen, hogy az ausztrál őslakosok már évszázadokkal ezelőtt sebgyógyításra használták gyulladáscsökkentő hatása miatt. A belőle készült tepertő finom, a tepertős pogácsa pedig egészen isteni, ráadásul egészségesebb is a hagyományos változatnál.

Az alsó combrészekből többféle füstölt kolbász, szalámi készül, illetve népszerű a füstölt sonka, amelyet 2 milliméteres darabokra szelve, úgynevezett sonkaforgácsként árusítunk, amely nem tartalmaz tartósítószert, és a gyerekek is nagyon szeretik.

Farmunk még a melléktermékeket is értékesíti: a belsőségek minőségi kutyaeledelek alapanyagai, a csontok és lábak tökéletes rágócsontok, a maradék nyesedékekből pedig hipoallergén nedves kutyakonzerv készül, amelyet az allergiás kutyák is gond nélkül fogyaszthatnak. Sőt, az emu bőre sem vész kárba: különlegesen finom tapintású és egyedien mintázott, ezért pénztárcák, mellények és táskák készülnek belőle. A keltetési folyamat során keletkező terméketlen, ám dekoratív tojásokat kifújják, ezek különösen húsvét idején keresettek, hiszen természetes dísztárgyként sok otthon ékességei lesznek – sorolja Futás Levente, miből mi minden készül.

A marhahús alternatívája

Futás Levente arról is részletesen beszélt, hogy a farm egyik legnagyobb kihívását maga az értékesítés jelenti. Míg a struccot már egyre többen ismerik, az emu még mindig a különleges állatfajok kategóriájába tartozik. Gyakran nem a termékkel kell kezdeni az ismerkedést, hanem magával az emuval: honnan származik, hogyan él, milyen a húsa. Sok vásárló azonosítja a baromfival, pedig az emu húsa teljesen más jellegű a lassú növekedése miatt.

Vöröshús, magas a vastartalma, zsírszegény, minimális vizet tartalmaz, beltartalmi értékei pedig kimagaslóak. Egyszerre egészséges, könnyen emészthető és gasztronómiai szempontból rendkívül értékes alapanyag.

Mindez azonban csak akkor derül ki, ha a vásárló először megismeri az állatfajt, majd a termékeket. Levente folyamatosan keresi azokat a partnereket, akik nyitottak az újdonságokra, és szívesen dolgoznak ilyen különleges alapanyagokkal. A törekvések pedig kezdenek beérni: már külföldi partnerek is forgalmazzák a farm termékeit, ami egyértelmű visszajelzés arra, hogy vállalkozásuk jó úton jár.

Futás Levente kistermelő emuhúsa
Fotó: Koncz János/Kistermelők Lapja
Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság