Bár a francia borok évtizedek, sőt évszázadok óta világszerte nagy presztízsnek örvendenek, és a borfogyasztási kultúra nagyon erős Franciaországban, az ország borászainak helyzete egyre nehezebbé válik. Franciaország ugyanis jelenleg bortúltermeléssel küzd, ami azt jelenti, hogy nem tudják eladni a borokat. Ezért a francia kormány úgy döntött, hogy határozott lépéseket tesz a felesleges bortól való megszabadulás érdekében.
Az Európai Unió még idén júniusban 160 millió eurót különített el erre a célra. A francia kormány további 40 millió eurót tett hozzá az állami költségvetésből, így az összeg 200 millió euróra emelkedett. A borok ártalmatlanításából visszamaradó alkoholt olyan termékek előállításához kívánják felhasználni, mint például mosószerek, fertőtlenítő folyadékok és parfümök.
A borok fogyasztásának csökkenése Franciaországban és az importáló európai országokban egyaránt egyre erősebb tendencia. Az Európai Bizottság adatai szerint Franciaországban 22 százalékkal csökkent a fogyasztás, de Németországban, Spanyolországban, Portugáliában és Olaszországban is jelentősen kevesebb francia bort fogyasztanak.
A francia borok iránti kereslet megcsappanása különösen a bordeaux-i termelőket sújtotta. A borfogyasztási szokások a fehér-, a rozé- és a pezsgők felé fordulnak. Emellett egyre többen áttérnek a vegetarianizmusra, pedig a jól felépített, testes vörös bordeaux-i általában jobban illik a húsételekhez.
A problémák kezelésére a Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux (CIVB), a regionális bortermelők és -forgalmazók szervezete talán még a tavalyi termelés megsemmisítésénél is drasztikusabb döntést hozott. Úgy döntött ugyanis, hogy több mint kilenc és félezer hektárnyi bordeaux-i szőlőültetvényt eltüntetnek a föld színéről – kivágják őket.
A francia mezőgazdasági minisztérium 57 millió euróval járult hozzá a kivágási projekthez. Találtak forrást azoknak a szőlőbirtokosoknak is, akik szőlő helyett olajbogyót és más növényeket szeretnének termeszteni.