„Az elmúlt évek fejlesztései ellenére sem nőtt hazánkban a tároló kapacitás”- kezdte előadását Kádár András, a Rit-Sat Kft. és a Bejo Zaden által Békéscsabán szervezett vöröshagyma tanácskozásán. A szakember kiemelte, emiatt fordulhat elő, hogy a gazdák esetenként a táblán kiemelés után túltartják a hagymát. Nem szerencsés, hiszen minőségi romlás következhet be, ám ha mégis elkerülhetetlen, hagyjanak nagyobb lombot rajta, ami megvédi a termést a napégéstől.
Nagyon fontos az öntözés és a tápanyagutánpótlás kérdése. Mint Kádár András elmondta, a hazai és a délebbi országok közötti termesztéstechnológiai különbséget elsősorban ne a hőmérsékletben, hanem a páratartalomban keressük. Bár a mediterrán vidékeken is meleg van betakarítás idején, az ajánlások szerint a felszedés előtt már három héttel be kell fejezni az öntözést, hogy ne repedjen meg a páncélja. Nálunk viszont még egy héttel előtte is szükség lehet rá, hogy a minőséget megőrizzük.
A Rit-Sat Kft. területi képviselője a különböző magkiszerelési formákról is tájékoztatást adott. Mint hangsúlyozta, a normál, a precíziós vagy éppen előcsíráztatott vetőmagok csak extrém körülmények – esetleg különleges elvárások – mellett mutatják meg, hogy mit is tudnak. Optimális viszonyok között mindez elvész.
„Ne csak kijuttassuk a tápanyagot, arra is nagyobb figyelmet kellene fordítani, hogy ezek hasznosuljanak”- figyelmeztetett Szarvas Zoltán, a Timac Agro Hungária Kft. termékmenedzsere. Mint elmondta, ügyelni kell, hogy a hagyma folyamatosan növekedjen, ne álljon meg a fejlődésben. Ehhez pedig szükséges ismerni, melyik fenológiai fázisban mely tápelemre kell nagyobb hangsúlyt helyezni.
Gárdián Tibor, az Aqua 2001 Kft. ügyvezetője nyugtázta, hogy a zöldségtermesztésben egyre inkább terjed a mikroszórófejes öntözés. Ezzel a módszerrel nem csak a víz adagolható pontosan, de a tápanyag utánpótlás is megoldható, ami ezáltal jobban hasznosul. Egyaránt alkalmas párásításra és a növények hűtésére.