Abszolút fair trade zöldség
A saját termésű zöldség a szállítás szempontjából a legjobb, elvégre legfeljebb a konyhába kell behurcolni. Így egyrészt benzint spórolunk, másrészt a légkörbe is kevesebb szennyezőanyag kerül. Mindenképpen jobban járunk, mintha mindenért el kellene nyargalnunk a zöldségeshez vagy a szupermarketbe.
Csomagolásmentes
A zöldségpultok zsúfolásig teltek különféle konyhakész, tálcás, fóliázott, zacskózott, illetve hálózott termékekkel, amelyekből hazaérve, vagy legkésőbb ételkészítés előtt pillanatok alatt rengeteg szemét termelődik. A saját terméseink teljesen pucéran kerülnek a konyhánkba, csupán kevéske talaj takarja bájaikat. A szemetesünk boldog, az élővilág megmenekül egy csomó műanyagtól, szóval mindenki jól jár.
Szuperfriss
Lágy és édes
A téli zöldségek kicsit mások, mint a nyáriak. Úgy alkalmazkodnak a hőmérséklethez, hogy megnövelik a fagyállóként használt cukrok mennyiségét. A mi szemszögünkből nézve ez kifejezetten előnyös, mert ezek a zöldségek édeskésebbek és gyengédebb ízűek. A kelkáposzta levele, a kelbimbó kis fejei ilyenkor a legízletesebbek és legfinomabb textúrájúak.
Hidegtűrő jövevények
Micsoda remek lehetőség ez arra, hogy megismerkedjünk olyan új növényekkel, mint például: a téli porcsin, a feketegyökér, a mizuna, a leveles kel, stb. Ezeket a zöldségeket könnyebb megtermelni magunknak, mint kideríteni, hogy juthatunk hozzájuk készen. De akár egész télen át szedhető a rukkola, kis takarással a mángold, illetve a káposztafélék közül jól bírja a fagyot a bimbóskel, és a leveleskel. Csicsókából is egész télen lehet szedni.
Eltüntetik a zöldségek a lehangoló csupaszságot a balkonról
A ház védelmét és hőjét érdemes okosan kihasználni. Miért árválkodjon üresen a balkon, ha meg is tölthetjük ehető növényekkel?
Egészségvédő elfoglaltság
A szabadban végzett munka majd minden esetben áldásos hatású -legalábbis amikor alkalmasak a körülmények-, a hidegtől nem kell megijedni.
Barátságosabbak leszünk a Földdel
A télen kapható zöldségek vagy nagyon-nagyon messziről érkeznek, vagy ha közelebbről származnak, valószínűleg fűteni kell rájuk. A zöldség, amit magunk termelünk, annak lényegesen kisebb lesz a karbonlábnyoma, mint amelyeket egy távoli országból, vagy egy másik földrészről szállítanak hozzánk. Mivel kiküszöböljük mind a szállítást, mind a fűtést.
Szénraktárunk lesz
Az pedig még nagyszerűbbé teszi a dolgot, hogy a magaságyásunk hosszú évekig fog majd üzemelni, és a beágyazott fadarabok és komposzt mindaddig tárolják a szén-dioxidot. Persze időnként újra kell töltenünk friss komposzttal, de azt a kert félreeső részén saját magunk is elkészíthetjük.
Rászoktat a szezonális zöldségekre
Az üzletek elkényeztetnek minket. És valljuk be, kicsit össze is zavarnak a hatalmas, már-már zavarba ejtő kínálatukkal. Miután tapasztalatot szerzünk a hideg évszakban termeszthető növényekkel, sokkal jobb lesz a rálátásunk a szezonális zöldségkínálatra, és jobban megértjük, mennyire bizarr télen paradicsomot, uborkát, cukkinit és társait fogyasztani.