0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 21.

10 intő jel, hogy rosthiányban szenved

Vércukorszint-szabályozás, egészséges szív, ér-és emésztőrendszer, testsúlyszabályozás: a rostfogyasztás ezen folyamatokat egytől egyig támogatja, mégsem fektetünk kellő hangsúlyt rá.

zöldségek, gyümölcsök

Az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet ajánlása szerint rostfogyasztás szempontjából a felnőtt nők napi ajánlott bevitele 25, míg férfiak esetében 38 gramm rost. Ehhez képest ezt egy 2021-es tanulmány alapján az USA lakosságának mindössze 7%-a teljesíti. Ez a tendencia nem csak a tengerentúlon tapasztalható, nem csoda, hogy

a szakemberek szerint lassacskán már a bolygó nagy része kritikus rosthiányban fog szenvedni.

De mik a legszembetűnőbb jelei annak, hogy a rostfogyasztás problémája minket is érint? Az eatthis.com dietetikusa megosztotta a rosthiányra utaló 10 leggyakoribb figyelmeztető jelet.

Álmos lesz étkezés után

álmosság

Rostfogyasztás révén stabilizálhatjuk energiaszintünket, méghozzá úgy, hogy a jótékony tápanyagnak hála kiegyensúlyozott marad vércukorszintünk. A rostban gazdag ételek ugyanis lelassítják az emésztési folyamatokat, mely azt eredményezi, hogy

az élelmiszerről bevitt glükóz lassabban fog a véráramba kerülni, ezáltal elkerülhetővé válik a vércukorszint gyors ingadozása.

Ha nem viszünk be elég rostot, az étkezést nagy eséllyel fogja letargia, fáradtságérzet követni, kiváltképp, ha szénhidrát-dús lakomában volt részünk.

Székrekedés

székrekedés

A rostfogyasztás megkönnyíti a bélmozgást, ezáltal elkerülhetővé válik a székrekedés. Ha viszont nem fogyaszt elegendő mennyiségben gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, nagy valószínűséggel problémákba fog ütközni a mosdóhasználat. A dietetikus azt javasolja, a megfelelő rostfogyasztás mellett a folyadékbevitelre is helyezzünk kellő hangsúlyt, mert

víz nélkül a rost megreked a belekben és valójában mit sem ért erőfeszítésünk.

Hasmenés

Ezzel ellentétben a csekély mértékű rostbevitel hasmenés kiváltó oka is lehet. Ez amiatt van, mert a rost felel többek között a széklet ideális állapotának kialakításáért. A vízoldékony rostok felszívják a gyomorban lévő folyadékot, majd egyvelegük gélszerű anyagot képez. Ám ha nincs, mi eltávolítsa az emésztőrendszerben felgyülemlett vizet, a széklet túl híg lesz, ezáltal hasmenés alakulhat ki.

Forrás: eatthis.com

Magazin ajánló: