0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 6.

Mézbogyó, a csodagyümölcs

Kétség nem férhet hozzá, hogy a mézbogyó minden tekintetben egy valódi csodagyümölcs. Egyre többen keresik és fogyasztják hazánkban – fogalmazott Vincze Ambrus, aki nemcsak termelője, hanem nagykövete is a növénynek.

– Nyolc esztendeje történt egy váltás az életemben, akkor kezdtem a mézbogyóval foglalkozni. Addig a császárfa volt a „profilom”, de aztán törtem a fejem, hogy mivel állíthatnám új pályára a gazdaságom. Két álmatlan éjszaka után meghoztam a döntést, majd elindítottam a mézbogyó projektet – idézte a kezdeteket a fiatalember. – A terveim szerint a szaporítóanyag-kereskedelem lett volna az elsődleges cél, de – elsősorban azért, mert nem feküdtem rá a marketingre – nevelés lett belőle. Telepítettem 350 tő mézbogyót, ez képezi ma is az ültetvényt. Nyolc év tapasztalatait pedig jól tudom hasznosítani a munka során. A kezdetektől eltelt idő alatt nemcsak a termelésre, hanem a mézbogyó megismertetésére is nagy energiát fordított Vincze Ambrus. Mind a vásárlók, mind a telepíteni szándékozók tekintetében.

mézbogyó
A mézbogyó egy áfonyához hasonlító gyümölcs

– Azoknak tudok segíteni, akik kerttulajdonosként egy magas beltartalommal rendelkező és egészséges bogyós gyümölcsöt szeretnének termelni és a családjuknak biztosítani. Azoknak az embereknek, akik kistermelőként egy újdonsággal szeretnék megszólítani a fogyasztókat, és azoknak a földtulajdonosoknak és termelőknek, akik hasznosítani akarják a területeiket és egy egyedi termékkel szeretnék a bevételeiket növelni és piacot szerezni egy kuriózummal.

A küldetésem nem más, mint a mézbogyó termesztési és fogyasztási kultúra elterjesztése a hazai fogyasztók és termelők körében Magyarországon és a környező országok területein.

Továbbá, hogy hozzásegítsem a fogyasztókat a mézbogyón keresztül egy egészségesebb és minőségi életmód kialakításához, a termelőket pedig egy jövedelmező gyümölcs bevezetése által egy magasabb életszínvonal eléréséhez.

S hogy mit kell tudni a mézbogyóról? Nos, Szibériában őshonos, és az értékes termése miatt egy ideje egyre többen ismerik meg hazánkban is kiváló tulajdonságait.

– A mézbogyó egy áfonyához hasonlító bogyós gyümölcs, ami semleges talajviszonyok között is termeszthető az egész ország területén. Ízre az áfonya, málna, szeder és szamóca keveréke, persze fajtától függően. A beltartalmi értéke háromszor nagyobb, mint az áfonyáé. Maga a növény nagyon jól tűri a viszontagságokat, a szélsőséges körülményeket, nyugalmi állapotban például -40 Celsius-fokig fagyálló. A kihajtott növények -21 Celsius-fokig tartják magukat, míg a virágzás ideje alatt a -8 Celsius-fokot is kibírják. Ezt egyébként saját tapasztalatból is tudom. Egy éve, mikor már kipattantak a rügyek, jött egy mínusz 9 fokos fagy. A legtöbb növénynek ilyenkor teljesen vége, a mézbogyó azonban kibírta. Kis sérülések keletkeztek ugyan rajta, de kiheverte azokat. A növény gondozása gépesíthető, a növényvédelme nem jelentős, inkább a tápanyag-utánpótlásra kell odafigyelni fokozottan. Ahogy a napégésre is, mert az károkat okozhat a növényben.

Egy jó technológiával kiválóan termeszthető, gondozható a növény, mely, mint említettem, rendkívül strapabíró. Mindezen túl szinte bárhol telepíthető, mert a talajösszetétel iránti igénye nem jelentős. S ami fontos: a növénynek bő a hozama.
Mézbogyólé
Mézbogyólé
Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság

Magazin ajánló: