A kongresszus célja, hogy a résztvevők számára naprakész ismereteket nyújtson a szőlészet és borászat legújabb trendjeiről és eredményeiről, amelyek gyakorlati alkalmazása hozzájárulhat a szektor fenntarthatóságához és versenyképességéhez.

„Fontosnak tartjuk, hogy a kongresszuson olyan innovatív megoldásokról essen szó, amelyek választ adnak a szőlészetben és borászatban folyamatosan felmerülő kérdésekre. Sok probléma globális jelentőségű, melyekre a külföldi kollégákkal közösen keressük a gyakorlat orientált megoldást. Az egyetem kiterjedt nemzetközi kapcsolatainak köszönhetően a rendezvény lehetőséget biztosít arra, hogy a szakma nemzetközi és hazai képviselői megosszák legújabb kutatási eredményeiket a szakemberekkel és a szélesebb közönséggel is” – fogalmazott Prof. Dr. Kéri Szabolcs, a Tokaj-Hegyalja Egyetem rektora.

A kongresszus hat tematikus szekcióban zajlik majd, amelyek mindegyike a szőlészet és borászat aktuális kérdéseit tárgyalja. A környezeti és gazdasági fenntarthatóság, a hatékonyság javítása, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, valamint a digitalizáció és robotika alkalmazhatósága a munkafolyamatokban kiemelt témaként szerepel a programban.
Új kutatási eredmények
A borászat területén a természetes édes borok készítésének új kutatási eredményei mellett szó lesz a buborékos italok, a gyöngyöző és habzó borok, valamint a pezsgőkészítés legfrissebb fejlesztési irányairól is. Emellett külön szekció foglalkozik majd a bor és az egészség kapcsolatával, ahol a Tokaj-Hegyaljai Egyetem ezirányú kutatásainak eredményeit ismerhetik meg a résztvevők. A kutatások a tokaji borok egészségügyi hatásait vizsgálják, nemzetközi szakértők pedig beszámolnak majd a vörös és fehér borok bioaktív vegyületeinek a hatásairól. Fontos téma lesz, hogy a melléktermékek – például a törköly és a szőlőmag – hogyan hasznosíthatók az egészségmegőrzésben.