A Kárpát-medencében termesztett gyümölcsfák virágzási hőmérséklete ideális esetben 16-17 °C. A virágzás biológiai folyamata 5°C alatt leáll, -5°C alatt pedig a virágok irreverzibilis fagykárt szenvedhetnek. Számos gyümölcsfaj (kajszi- és őszibarack, mandula, cseresznye, meggy) termesztésének kritikus pontja a tavaszi, virágzáskori fagykárosodás.
Hány fokig bírják a fagyot a virágzó gyümölcsfák?
A különböző virágnyílási stádiumban eltérő az egyes fajok és fajták fagytűrése, illetve a kár nagyságát befolyásolja a kritikus hőmérséklet fennállásának időtartama is.
Kajszibarack
Teljes virágzásban -2,2 °C fok a kritikus hőmérséklet, -2,9 foknál 10%-os kár, míg -5,6 foknál 90%-os kár valószínű.
A sziromhullás/terméskezdemény fázisában -0,8 °C foknál kezdődik a kár, és -4,4 fok esetén már 90%-os.

Őszibarack
Zöld bimbós állapottól a virágzás kezdetéig tartó fázisban -2 és -3 fok a kritikus hőmérséklet, teljes virágzásban -2,7 foknál 10%-os, -4,4 foknál pedig már 90%-os kár valószínűsíthető.

Cseresznye és meggy
Pirosbimbós állapotban -4, -5 °C, kinyílt állapotban és közvetlenül az elnyílás után -1, -2 °C jelentős károsodást okoz.
Mandula
A fagykár elleni védekezés a lehűlés változatától is függ. Gyakoribb változat a sugárzási (radiációs) lehűlés, amely felhőtlen, szélmentes éjszakákon fordul elő, míg a fagy másik formája, az advektív lehűlés akkor következik be, amikor sarki hideg légtömegek hatolnak be az adott körzetbe. Ez utóbbi lehűlés ellen sokkal nehezebb védekezni, mint a kisugárzási fagyok ellen, amelyet kis területen könnyebben megoldhatunk többféle módszerrel, úgy mint fagyvédő öntözés, füstölés, levegőkeverés stb.
