A sertéshús termelésének kihívásai 2025-ben
Az Európai Unióban a sertéshús termelése az elmúlt két évben növekedett, de 2025-ben várhatóan enyhe csökkenés következik be.
A legfrissebb előrejelzések szerint a termelés 0,4%-kal csökkenhet, főként a tenyészsüldők számának 3%-os csökkenése miatt. Ez a változás a második félévben várható, mivel a tavalyi év végén végzett felmérés alapján az EU tenyészsüldő állománya csökkent.

forrás: mmg
A sertéshús árak és kereslet stabilitása
A sertéshús ára idén februártól ismét emelkedett, bár még mindig enyhén alacsonyabbak a tavalyi évhez képest. Az árak azonban még mindig meghaladják az ötéves átlagot, és a pozitív árréseket a csökkenő takarmányköltségek is segítik. A dokumentumban szereplő előrejelzés szerint az emelkedő árak azt jelzik, hogy az EU-ban továbbra is erős kereslet mutatkozik a sertéshús iránt.
A sertéshús fogyasztása 2024-ben 2,4%-kal nőtt, és várhatóan 2025-ben is stabil marad 31,7 kg/fő értéken. Ez azt jelzi, hogy a fogyasztók továbbra is kedvelik a sertéshúst, ami segíthet fenntartani a termelés szintjét a következő évben.
Kihívások és lehetőségek az EU exportjában

Az EU sertéshús exportja az utóbbi években csökkent, azonban az idei év első négy hónapjában az export stabilizálódott. Az Egyesült Királyságba irányuló export 6%-kal csökkent, míg Japán és az Egyesült Államok felé is csökkenés volt tapasztalható. Ezzel szemben Vietnam felé jelentős növekedés volt, mivel az ország az Afrikai Sertéspestis (ASF) hatásait szenvedi, és az EU segíthet a szalonnahús exportjával.