0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Fenntarthatósági törekvések az élelmiszercsomagolásban

Az élelmiszercsomagolás soha nem látott mértékű változásokon megy keresztül, melyeket elsősorban a fenntarthatósági törekvések és az ezzel járó jogszabályi módosítások ösztönöznek.

Az eddigi tapasztalatokról, illetve a jövőre vonatkozó elképzelésekről szóltak a Portfolio AgroFood 2025 egyik kerekasztal-beszélgetésén.

Az élelmiszercsomagolás területén az egyik legjelentősebb újdonság a csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló EU 2025/40 rendelet, amely angol rövidítésén, PPWR-ként került be a szakmai közbeszédbe. Nagy Miklós, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség szakmai titkára szerint ez a rendelet gyökeresen új alapokra helyezi a csomagolástechnikát, el kell felejteni a korábbi rutinokat.

Az újrahasználat is kiemelt szerepet kap

A rendelet szellemisége elsődlegesen a megelőzésre fókuszál, hogy minél kevesebbet csomagoljunk és minél kevesebb hulladék keletkezzen. Kulcskérdés az anyagfelhasználás csökkentése, vagyis a termék védelméhez szükséges csomagolószer minimalizálása, valamint több csomagolásforma betiltása.

A megelőzés mellett az újrahasználat is kiemelt szerepet kap, mely az elmúlt húsz évben háttérbe szorult, de most ismét divatba jön. Kötelező kvótákat ír elő a fogyasztói, gyűjtő és szállítási csomagolások területén 2030-tól és az azt követő évekre, hogy a csomagolási megoldások több alkalommal felhasználhatók legyenek azonos célra és termékhez.

A harmadik fő újdonság az újrahasznosítás. A rendelet olyan csomagolástervezést és gondolkodást vár el, amely a teljes értékláncot végigköveti, és a hasznosítás lehetőségeire is koncentrál.

Ez azt jelenti, hogy könnyen kiüríthető csomagolásokra van szükség, lehetőség szerint egynemű alapanyagok felhasználásával a társított, többféle anyagot tartalmazó megoldások helyett. A rendelet kötelezővé tette a másodnyersanyagok használatát az élelmiszerrel érintkező csomagolóanyagok esetében is.

Ez nemcsak az APET palackokra vonatkozik, hanem minden egyéb, élelmiszerrel érintkezésbe kerülő műanyag csomagolásra. Ez óriási kihívás és komoly előzetes vizsgálatokat és értékeléseket igényel. Ezenfelül a rendelet megerősíti a kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) rendszerét a csomagolásra, és 2029-től bizonyos feltételekkel bevezeti az italcsomagolások kötelező visszaváltási rendszerét.

A gyártók kihívásai és válaszai

Szőke Szilvia, az LC Packaging értékesítési igazgatója elmondta, hogy cégük már évekkel ezelőtt elkezdett dolgozni a fenntarthatóságon. A termékbevezetésnél pedig tudatosan figyeltek arra, hogy a szükséges és elégséges elv alapján optimalizálják a csomagolóanyag-felhasználást, a minőség romlása nélkül. Dolgoznak 30%-os PCR (Post-Consumer Recycled) tartalmú anyagok gyártásán, és komoly auditálási folyamatokon mennek keresztül a másodlagos anyagok felhasználása előtt. Szőke Szilvia szerint az iparág szereplői már – felkészülve a változásokra – tudatosítani kezdték a vevőkben az egynemű anyagok előnyeit.

Arató Gábor, a Manupackaging Magyarország ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy cégük 21 éve csökkenti ügyfeleik csomagolóanyag-felhasználását. Az EPR bevezetésével az ügyfelek már maguk keresik meg őket a felhasználás csökkentése érdekében, mivel az EPR-díjak komoly tételt jelentenek. Korábban az ügyfelek az olcsóbb kilóárat nézték, ma már sokkal fontosabbá vált a raklap köré tekert grammok száma, vagy az üdítőspalackok gyűjtőcsomagolásánál felhasznált darabszám.

A rakatstabilitás fenntartása mellett a csökkentés érdekében laboratóriumot hoztak létre a stabilitás vizsgálatára, és mobil eszközzel mérik az ügyfeleknél a beállítási és tartóerőt.

Arató Gábor szerint a csomagolóanyag-gyártók már készen állnak a PCR-tartalmú fóliákkal, és szállítani is tudják azokat. A nagyobb kihívás a felhasználói oldal felkészítése, hiszen rengeteg új tesztet igényel a visszaforgatott alapanyagú csomagolóanyagok alkalmazása, mert azok másképp viselkedhetnek a gépeken.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: