Mára sikeresen működő „dobozközösséggé” váltak, zöldségeiket hétről hétre eljuttatják vásárlóiknak, akik számára elsődleges szempont a minőség és a megbízhatóság.
Dr. Szilágyi Alfréd ökológiai gazdálkodási mérnök, a Pallagvölgyi Biokert egyik alapító tagja elmondta, vállalkozásuk ereje a felelősségvállalásban és a kitartó munkában rejlik. Mottójuk is ezt tükrözi: „Egy mindenkiért, mindenki egyért!”.
– A biokert története 2020-ban kezdődött, ekkor döntöttünk a kert létrehozása mellett. Erre legalkalmasabbnak Kóspallagot találtuk, ahol felnőttem. Az 5500 négyzetméteres területen olyan adottságokra leltünk, amelyek ideálissá tették a helyet a természetközeli biokert megvalósításához. Még abban az évben megterveztük a működésünket, ősszel pedig már elkezdtük az első előkészítő talajmunkákat. A Biokert 2021 óta működik szövetkezeti elvek mentén – idézte fel a kezdeteket Szilágyi Alfréd.

Fotó: Bella Huba
A négy fiatal termelő biokertje idővel sikeresen működő dobozközösséggé (Közösség Által Támogatott Mezőgazdaság) vált.
– Tisztában voltunk azzal, hogy ekkora területtel és ilyen léptékben, ebben a modellben érdemes gondolkodnunk, csak így lehet gazdaságilag is életképes a vállalkozásunk. Elmondhatjuk, hogy a Magyarországon megtermelhető zöldségfélék 90 százaléka megtalálható nálunk. Mi sokféle zöldséget kicsiben termesztünk, így tudjuk kiszolgálni a dobozközösséget. Van egy-két növény, amit nem termelünk, mert azokhoz nagyon kedvezőtlenek lennének a környezeti adottságok. Ilyen például az édesburgonya. Csak újburgonyát termelünk, mert a betárolható, hosszú tenyészidejű fajták nekünk nem gazdaságosak ebben a rendszerben. Viszont megtalálhatóak nálunk különlegességek, kevésbé ismert egészséges zöldségek, mint például a pak choi, tatsoi, leveleskel, vagy épp a mángold. Ezek a zöldségek egyre népszerűbbek, és közös bennük, hogy számos mikroelemet nagy mennyiségben tartalmaznak – sorolta Szilágyi Alfréd.
Tudatos vásárlói magatartás
A Közösség Által Támogatott Mezőgazdaság iránt egyre nő az érdeklődés, hiszen a kötöttségek ellenére nagyon sok előnye van a vásárlók, résztvevő tagok számára: mindig friss, változatos, szezonális zöldségekhez juthatnak, amelyekről tudják, honnan származnak. Az ilyen dobozrendszerekben nagyon jó, hogy sokféle zöldség található benne, és egy-egy zöldségen belül is nagy a fajtaváltozatosság – ilyen például a paprika vagy a padlizsán. A gazdálkodó azt is elárulta, hogy vásárlóik legkedveltebb zöldsége a paradicsom.

Fotó: Bella Huba