Japánban minden étkezéshez isznak teát, közben vagy kevéssel utána, ez mindenkinek szíve joga. Mivel a hagyományos japán étrend könnyű és alacsony zsírtartalmú, jól illik mellé az enyhén fanyar zöld tea. Étkezésekhez az alacsonyabb koffeintartalmú zöld teákat (bancha, genmaicha, houjicha) részesítik előnyben, amelyek helyesen elkészítve csak icipicit keserűek. Enyhe íze és alacsony koffeintartalma miatt a bancha tökéletes választás ebédhez és vacsorához, mivel kíméletes a gyomorhoz és minden korosztály számára alkalmas. Kedvelt még étkezésekkor a zöld tea és pörkölt rizs keverékéből álló, lágy ízű genmaicha is.
Étkezés után bármely japán tea fogyasztható, de leggyakrabban a sencha-ra esik a választásuk, mivel nagyobb mennyiségben tartalmaz katechint, mint más japán teafajták. Ez a vegyület pedig azért nagyon hasznos az étkezés végeztével, mert elpusztítja a szájban lévő ételmaradékokon lakmározó baktériumokat.
Miért lehet ez érdekes számunkra?
Habár Japánban a zöld tea fogyasztása – étkezés közben és után is- tradicionális, a tudomány szemüvegén keresztül nézve is vannak előnyös hatásai. A zöld tea katechinjei -különösen az EGCG- kimutathatóan csökkentik az étkezés utáni vércukorszint-ingadozásokat, potenciálisan támogatva ezzel az egészséges anyagcsere fenntartását. Egy 2013-ban megjelent metaanalízis kimutatta, hogy a zöld tea fogyasztása jelentősen csökkentheti az éhomi vércukor- és inzulinszintet, ami arra utal, hogy az étkezés közben elkortyolt zöld tea javíthatja az inzulinérzékenységet. Továbbá a zöld tea fogyasztása fokozhatja a zsíroxidációt és támogathatja az étvágyszabályozást, ami kiegyensúlyozott étkezéssel párosítva, segít a testsúlyszabályozásban. Enyhe kesernyéssége ösztönzi az emésztőenzimek kiválasztását támogatva ezzel az emésztést. Végül pedig a katechinek antibakteriális hatásuk révén segíthetnek csökkenteni étkezés után a szájüregi baktériumok számát, amelyek rossz leheletet okoznak és fogszuvasodást okozó savakat termelnek.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az étkezés közbeni teázásnak árnyoldalai is vannak, amik bizonyos élethelyzetekben veszélyforrást jelenthetnek.



