Seregély Mirtill a műsorban kiemelte, hogy a faragott minták nem a megszokott módszerrel készülnek. Az ütőfák különleges körte- és diófából vannak, amelyekbe hagyományosan kézzel faragják bele a mintát a mesterek – magyarázta. „Ennek a technikának több ezer éves hagyománya van” – emelte ki a mézeskalács-készítő mester.
Tájékoztatása szerint a formák asztalokra való elhelyezése után a résztvevők megmintázzák az előre begyúrt tésztából a saját mézeskalácsaikat, ezt helyben kisütik, majd hazavihetik az ajándékokat.
– mondta Seregély Mirtill. Az adventi, minden korosztályt fogadó foglalkozáson a mintákkal többek között bölcsőket, kicsi házikókat, kulacsokat és kosarakat is lehet készíteni – tette hozzá.

Fotó: MMG/Csatlós Norbert
„Gyűjtőként, a bolhapiacokat járva kezdtem ezeket a mézeskalács-mintázókat összegyűjteni, és aztán azt gondoltam, hogy ezekkel valódi mézeseket is szeretnék sütni. Így alakult, hogy több száz éves, de kortárs faragóktól származó darabok is vannak a gyűjteményemben” – mondta a mézeskalács-készítő mester.
Seregély Mirtill beszámolt arról is, hogy nyolc éve dolgozik egy erdélyi, a Sepsiszentgyörgyhöz közeli Gidófalván lakó faragómesterrel, Kövér Györggyel, az ő munkáiból is hozott Torockóra.




