0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 5.

Meghiúsult a német jégszőlő-szüret

A szokatlanul enyhe tél miatt a német jégszőlő-szüret először vallott kudarcot az írott történelemben. A hőmérséklet ugyanis nem csökkent -7 Celsius-fokra ahhoz, hogy a fagyott szőlőt szüretelni, préselni lehessen, és abból elő lehessen állítani az ikonikus bort.

Klímakutatók ismételten felhívták a figyelmet arra, hogy a klímaváltozásnak jelentős hatása lesz a világ szőlőtermelő területeire, és ez a szőlőültetvények legalább 85 százalékát érinti. Ez tette lehetővé az angol habzóboripar felvirágzását, a Champagne régióban 50 évvel ezelőttihez hasonló körülmények kialakulását, viszont sok híres terület arra kényszerült, hogy új szőlőfajtákkal és más technikákkal kísérletezzen a globális hőmérséklet-emelkedés hatásainak enyhítésére.

Ha a következő néhány évben is meleg lesz a tél, a németországi bortermelő területekről származó jégbor még a jelenleginél is nagyobb kuriózummá válik.

Az Egyesült Államokban, Kanadában és Japánban is készítenek jégbort, de Németország rendkívül büszke jégborának nemzetközi elismertségére.

Az EU éghajlatfigyelő szolgálata szerint a tavalyi év volt a Földön eddig feljegyzett második legmelegebb és csak kissé maradt el a 2016. évi rekordtól.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/drinksretailingnews.co.uk