A fröccskultusz lényege nem a bor minősége, még csak nem is a jéghideg, frissen fröccsentett szikvíz szén-dioxid-tartalma, sokkal inkább a bor és a szóda keverési aránya. „Nemzedékek és évszázadok fortélya kellett hozzá, míg a magyar megtanulta és feltalálta a fröccsöt, ami a hosszú élet titka” – írja Márai.

Hivatalosan a szőlőbor és az ízesítés nélküli szénsavas víz kiszerelt keveréke, amelynek alkoholtartalma nem haladja meg a 8,5 térfogatszázalékot és amelyben a szőlőbor aránya meghaladja az 50 százalékot (kiszerelt fröccs) ugyan nem tartozik a szőlőbor kategóriájába – figyelembe véve a tarifális besorolását – azonban üzemi előállítása végezhető EAR – egyszerűsített adóraktár – engedéllyel, ha ezt az engedélyes kérelmezi.
Így bár a 2206. vtsz. miatt a kiszerelt termék már „egyéb bornak” minősül, ettől függetlenül egyszerűsített adóraktári előállítás során az adó mértéke e termékre is nulla forint. A definíció figyelembe vételével azonban bármely más módon történő ízesítés a nullás adómértéket kizárja és így az egyszerűsített adóraktári engedély sem jöhet szóba. A „más” módon előállított termékre az egyéb bor adóraktárra vonatkozó rendelkezések az irányadók.
De térjünk inkább vissza a születés legendájára: 1842. október 5-én Fáy András a fóti pincéjébe hívta szüretre Vörösmarty-t és néhány barátját.
Ahhoz, hogy a bor erősségét kellemesen enyhíteni lehessen, fel kellett találni egy olyan üveget is, amelyből a szódavizet ki lehet fröccsenteni. Jedlik magával vitte a világ legelső szódásüvegét, majd a házigazda és a vendégek elképedésére elkészítette a Fáy-birtokon a legelső fröccsöt, amit németesen spriccernek nevezett el. Vörösmartynak azonban nem tetszett ez a szó, így helyette találta ki a fröccs szót.

Bár néhány országban szokás a bort vízzel keverni, annyi fröccsfajtát, mint amennyit a magyarok kitaláltak, sehol nem találunk.
A fóti találka után a hagyományos arányok hamar napvilágra kerültek, s népszerűségük azóta is töretlen:
Kisfröccs: 1 dl bor + 1 dl szódavíz (József Attila füttynek nevezte, mert egy füttyre meg lehet inni)
Nagyfröccs: 2 dl bor + 1 dl szódavíz (Móra Ferenc nevezte el „húzás”-nak, „ide a gallér mögé”)
Hosszúlépés: 1 dl bor + 2 dl szódavíz
Házmester: 3 dl bor + 2 dl szódavíz
Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szódavíz
Háziúr (nagyházmester): 4 dl bor + 1 dl szódavíz
Sport fröccs (kisházmester): 1 dl bor + 4 dl szódavíz
Góré fröccs: 1 pohár bor + 1 spriccentésnyi szódavíz
Deák fröccs: 1 pohár szódavíz + egy cseppnyi bor
Ezzel szemben áll a Sóher fröccs, amiről nem is lenne szabad leírni, hogy fröccs, ugyanis 9 deci szódához egyetlen deci bort töltenek… Nagytorkúaknak találták ki a Polgármestert, ami hat deci bor, négy deci szóda, illetve a Maflást, a fél liter bort, fél liter szódát tartalmazó italt.

Persze a magyar népréteg nem elégedett meg az efféle keverékekkel, egyre újabbakat tett az asztalra, illetve töltött a pohárba (s, ennek a folyamatnak nincsen vége):
Tiszafröccs vagy Kassfröccs: 1 dl vörösbor + 1 dl pezsgő
Macifröccs: 1 dl bor + 2 dl szódás málnaszörp
Újházi fröccs: 1 dl bor + 2 dl (kovászos) uborkalé
Kisvadász: 1 dl vörösbor + 1 dl kóla
Nagyvadász: 2 dl vörösbor + 1 dl kóla
Szerencsés flótás: 1 dl bor + 1 dl szódavíz + pici rum
Medve: 3 dl vörösbor + 1 dl kóla + 1 dl rum
KVBK: 2 dl bor + 2 dl kóla + 1 dl rum
Spröccs vagy horgász: 2 dl fehérbor + 2 dl Sprite


