0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 7.

Együnk rendszeresen babot! Tápláló, sokoldalú, és nem hizlal

Igazi kincs a bab, még a fogyni vágyóknak is ajánlják rendszeres fogyasztását, mert a szervezet lassan emészti, az általa okozott teltségérzet ezáltal hosszan tart. A bab a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége OKOSTÁNYÉR® ajánlatában is szerepel. Célszerű minden héten legalább egy-két alkalommal beépíteni az étrendünkbe. Ha nincs lehetőségünk frissen megvásárolni, szerezzünk be pár konzervet.

A bab – legyen az fehér vagy éppen vörös – többféle vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz, magas a fehérje-és rosttartalma, élettani hatása pedig rendkívül kedvező. A bab B1-, B6-, K-vitamin- és folsavforrás, valamint  bővelkedik például magnéziumban, cinkben, vasban és káliumban.

Számos kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a hüvelyesek rendszeres fogyasztása csökkenti bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát, kevésbé kell tartani például az elhízástól, a 2. típusú cukorbetegségtől, a szív- és érrendszeri betegségektől és bizonyos daganatos kórképektől, erősítette meg Csengeri Lilla, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Kommunikációs Bizottságának tagja.

A fogyni vágyók számára is kiváló választás lehet ez a hüvelyes, hiszen a szervezet lassan emészti, az általa okozott teltségérzet ezáltal hosszan tart.

Összetett szénhidrátokban gazdag, így fogyasztása lassan emeli meg vércukorszintünket.

A benne található élelmi rostok jó hatással vannak az emésztőrendszer működésére, emellett megkötik a bélben a koleszterint, részben gátolják annak felszívódását, ezáltal koleszterinszint csökkentő hatásuk is lehet. Szintén előnye, hogy főleg telítetlen zsírsavakat tartalmaz..

A bab fehérjetartalma magas, így a vegetáriánusok számára húsfélék helyettesítőjeként is szolgálhat, ha más növényi fehérjeforrással kombináljuk, hiszen ezek önmagukban bizonyos aminosavakban (a fehérjék építőelemei) hiányosak.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által kidolgozott legfrissebb táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® az egészséges táplálkozás részeként ajánlja a hüvelyesek rendszeres fogyasztását levesekben, főzelékekként, salátákban, krémekben. De még desszert is készülhet belőle.

A hagyományos babos ételek mellett próbálkozhatunk a következő finomságokkal is, 

Pisztáciapesztós cukkinileves zöldborsóval és fehérbabbal

Egy lábasban melegítsünk fel egy kis olajat és dinszteljünk meg egy fej apróra vágott hagymát, majd adjunk hozzá egy gerezd szeletelt fokhagymát.  Tegyük hozzá a fél kiló felkockázott cukkinit, pároljuk pár percig. Adjunk hozzá 200 g Bonduelle Vapeur zöldborsót és 1 doboz Bonduelle Vapeur Canellini fehérbabot, majd öntsük fel egy liter alaplével, sózzuk, borsozzuk. Miután felforrt, kis lángon főzzük pár percig. Ameddig a leves fő, készítsük elő a pesztót és a joghurtot. Utóbbiba reszeljük bele fél citrom héját, illetve facsarjuk bele a levét is, majd keverjük krémesre. Tálalásnál kanalazzunk a levesre a joghurtból és a pesztóból is, mellé pedig kínáljunk friss bagettet.

Fokhagymás-paradicsomos fehérbabkrém

Szűrjünk le 1 doboz Bonduelle Bon menu paradicsom babkonzervet és rakjuk félre a levét. Tegyük egy robotgépbe 2 gerezd fokhagymával és némi chilivel, majd adjunk hozzá kb. 0,5 dl olívaolajat, ezután pedig pürésítsük. Ha szükséges, adjunk még hozzá a konzerv levéből, hogy sűrű, de lágy pürét kapjunk. Kanalazzuk egy tálba, adjunk hozzá 3-4 szem apróra vágott szárított paradicsomot, fél citrom levét, római köményt, pirospaprikát, majd sózzuk, borsozzuk és keverjük jól össze.Tálalásnál locsoljuk meg olívaolajjal és kínáljuk pitával vagy pirítóssal!

Lisztmentes csokis torta vörösbabbal

Késes aprítóban pürésítsünk 1 doboz Bonduelle Vapeur vörösbabot. Kézi vagy gépi habverővel keverjünk ki fehéredésig 125 gramm vajat 200 gramm cukorral, majd egyesével adjunk hozzá 5 tojást és egy evőkanál vanília kivonatot. Ha elkészültünk, keverjük hozzá a babpürét. Ezután dolgozzuk össze a szárazanyagokat: 70 gramm kakaóport, 1 teáskanál sütőport, fél teáskanál szódabikarbónát és a sót, majd apránként ezt is adjuk a babos masszához. Vajazzunk ki egy kapcsos tortaformát, majd béleljük ki tapadásmentes, méretre vágott sütőpapírral az alját és az oldalát is, öntsük bele a tésztát! 180 fokon 30-35 perc alatt süssük készre. Ha kicsit kihűlt, távolítsuk el a formát és a sütőpapírt, majd kínáljuk málnalekvárral vagy tejszínhabbal!

Forrás: Bonduelle