„Ha kenyér van, minden van” – kezdte köszöntőjét Nagy István agrárminiszter, aki elismeréssel beszélt a magyar pékek munkájáról, kiemelve, hogy az elmúlt harminc évben megújították a szakmát, fejlett technológiát vezettek be, bővítették a termékkínálatot és az egészséges termékek irányába terelték a fogyasztói szokásokat.
Az agrárminiszter hangsúlyozta, hogy idén is biztosított az ország kenyere, az 5,28 tonnás országos hektáronkénti termésátlaggal jut minden napra friss kenyér a magyarok asztalára, biztosított az ország vetőmag- és takarmányszükséglete és mintegy 2 millió tonna jut exportra is
Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke felidézte a 30 éves szakmai szervezet múltját egészen a mai szervezet jogelődjének tekintett Magyar Pékek, Cukrászok és Mézeskalácsosok Ipartestületének 1886-os megalakulásától napjainkig. Az elnök kiemelte, hogy a II. Világháború befejezése előtt is még 4000 „sütőiparos” volt az országban, az ipartestület pedig bérházat vett, illetve üdülőt épített a tagjai számára. A háború után a pékségek közük sokakat államosítottak, másokat ellehetetlenítettek és elérkezett a nagy kenyérgyárak kora.
Septe József hangsúlyozta, hogy a szövetségnek ma 375 tagja van – a vállalkozások a sütőipari kapacitás mintegy 60-65 százalékát teszik ki – az utóbbi időben azt tapasztalják, hogy a pékek munkáját egyre inkább elismerik a fogyasztók és a döntéshozók.
„Az idén kilencedik alkalommal megrendezett kenyérverseny azt mutatja, hogy az innováció és a hagyomány kéz a kézben jár a sütőiparban” – mondta az elnök, majd emlékeztetett, hogy az idei versenyre több mint ötven kenyeret neveztek a pékek, a kétfordulós verseny döntőjében 15 kenyeret bírált el a szakmai zsűri, hetet a Szent István-napi, nyolcat az innovatív kategóriában.
Ezek után Nagy István és Septe József átadta a verseny győzteseinek és helyezettjeinek járó díjakat.
A Szent István-napi kategória helyezettjei:
- Hajdúság házi kenyér – Balmaz-Sütöde Kft. – Balmazújváros
- Kárpátok kenyere – Vela Kft. – Nyíregyháza
- Magyariak kenyere – Szega Camembert Kft. – Budapest
Az Innovatív kenyér kategória helyezettjei:
- Rozmaringos burgonyás cipó – Hel Pékség Kft. – Solymár
- Paradicsomos kenyérke – Gere István Sütödéje Kft. – Szigetszentmiklós
- Illatos rozskenyér – Szega Camembert Kft. – Budapest
Emléklapot kapott a Szent István-napi kategóriában:
- Gere István Sütödéje Kft. – Kárpát kenyér
- Kenyere Kft. – Ásványrárói parasztkenyér
Emléklapot kapott az innovatív kenyér kategóriában:
- Pék Kft. – Szofi rozskenyér
- Pékség Kft. – Bodzavirágos kenyér
A győztes vállalkozások vezetői kiemelték, hogy pályázati források felhasználásával az utóbbi években technikai fejlesztéseket végeztek, illetve új épületet is építettek. Így például Balmazújvárosban üzemel az ország egyik legkorszerűbb, teljesen számítógép vezérelte automata kenyérvonala. A sütőipari vállalkozások legnagyobb gondjának pedig a munkaerőhiányt nevezték meg.
A díjkiosztó után Vitális Gábor vikárius megszentelte a nyertes kenyereket. A szalézi szerzetes kiemelte, hogy ők úgy tartják, ima nélkül egy búzaszemből kelt kalász 4 szem búzát terem, ha imádkozunk akkor ez a szám a duplája, háromszorosa, vagy még több is lehet.
Az ünnepség végén pedig Nagy István megszegte az új kenyereket.
Korábbi cikkeink a IX. Kenyérversenyről: