Első kézből tapasztalom, hogy változik a klíma – hol vannak már azok az évek amikor a cukortartalom volt a kérdés a szőlő érési minőségében? – magyarázta Istvándi Tamás borász. Az Istvándy Jenő Pincészet szakembere elmondta, egyre jellemzőbb, hogy inkább a szőlő savtartalmára figyelik, mely a cukortartalommal ellentétesen, az érés előrehaladtával csökken, így
Az idei évjárat szerencsére nem „rúgta rájuk a pinceajtót”, az eddig látottak alapján egy nyugodt, a tankönyvi érési képet mutatnak a szőlők. Ez esetükben annyit jelent, hogy a hagyományosan is első fajtájuk a Rizlingszilvánit augusztus 28-án szüretelték, vagyis normális érési időben. A második fajtájukkal, a Zenittel szeptember első hétvégéjét célozták meg, remélhetőleg a mustfok ott sem lesz túl magas, hiszen mindkét bor a Parfym házasítás alapbora, ahová könnyedebb, légiesebb borokra van szükség.
A nagy fajtákat, azaz a Chardonnayt – a Farkastető dűlőn – és az Olaszrizlingeket nézve pedig nagyon rózsás a kép! Sikerült megvédeniük a szőlőt a betegségektől, bár az időjárás nem volt éppen a legkiszámíthatóbb és nemcsak egészséges, de kifejezetten fotogén fürtök lógnak a vesszőkön. Mennyiségileg átlagos évnek látják az ideit, de ez mindig akkor biztos, ha a must már a hordóban van. Néhány évjáratot nézve is meglepően nagy különbségek mutatkoznak abban, hogy egy fürt mennyi mustot ad, vagyis gyönyörűen csengő kifejezésünkkel milyen lesz a „lékihozatal”.
így a cél hogy 2015 után újra egy gyönyörű késői szüreteléssel is megpróbálkozhassanak!
„A 2020-as hűvös évnek köszönhetően a szüretet csak augusztus végén kezdtük el, a bio Muscat Blanc szedésével”- jegyezte meg Sulyok Balázs, a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok borásza. Más években jellemzően ennek a tételnek már legalább a fele a tartályban erjed. Az előző évjáratokhoz képest az augusztus végi cukortartalom még elmarad, azonban gyönyörű savak rejlenek a szőlőben. Szeptember második hetében már a Furmintot kezdik szüretelni, továbbá egy-egy területen már a Hárslevelű is beérett.
„Az idei szüretet a megszokottól eltérően egy héttel korábban, augusztus 14-én kellett kezdenünk a nagy meleg miatt”- mutatott rá Dunai Bernadett, a Dubicz Borászat tulajdonosa, hogy ebben az időjárásban ugyanis könnyen elégnek a savak.
Az idei szezonban még csak az Irsai Olivért szedték le, az igazi szőlő betakarítás szeptember második hetében kezdődik.
A késői fajtákhoz és a nagyobb testű borokhoz szüretelt szőlőt szeretnék még egy hónapig kint tartani, amennyiben az időjárás megengedi. Az előrejelzések szerint szép, napos ősz várható, ami a borászatnak igazán jó hír.
Szentpéteri Attila, a Szentpéteri Borpince borásza elmondta, megszokott időben kezdődött a szüret Kiskőrösön. Terméskorlátozás miatt a Néro, az Irsai Olivér és a Cserszegi fűszeres már erjed igen jó és tartalmas formában. Az augusztus kiváló időjárást produkált. A család szőlőinek beltartalma, harmóniája magasan optimális volt a kézi szüret időpontjában.
A Kunság legjobb dűlőin termesztik szőlőiket. Zászlós boruk a Néró, melyből idén is készítettek rozét, sillert és beaujolais típusú vörös bort.
„Augusztus 24-én az Irsai Olivér szüretelésével kezdtünk”- hangsúlyozta Babarczi Zsuzsanna, a Babarczi Szőlőbirtok borásza A várt mennyiségnél sajnos 15-20 százalékkal kevesebb lett a termés. Ezután a Tramini szüretelése következett. Azt vették észre, hogy
A szüretet a Sauvignon blanc-al folytatják. A prémium tételeket kézzel szüretelik, a többit géppel (kombájn), ami segít abban, hogy a szőlő minél hamarabb feldolgozásra kerüljön.
Augusztus végén a 33 mm csapadék nem volt túl jó a szőlő érésére. Ez mutatja azt is, hogy a további események is időjárásfüggők.