A turbolya egynyári növény, kissé hasonlít a petrezselyemhez. Világoszöld, finom tollas levelei és kb. 50 cm magas bordás szárai vannak, felül elágazóak. Május végén és június elején fehéren virágzik, nyár végén levelei lilává válnak. Ennek a növénynek a levelei bocsátanak ki intenzív, enyhén ánizsszerű illatot.
Kora tavasszal, vagy késő ősszel is vethetjük, a magok már fagypont felett csírázásnak indulnak. Az optimális csírázási hőmérséklet 12-14 °C, a növény fejlődéséhez pedig 10-15 °C szükséges. A zöldségágytól elkülönítve vessük, mert egész évben magot szór, és a magok még késő ősszel is kikelnek.
Nyáron erkélyen, teraszokon virágládában is nevelhetjük.
A turbolya könnyen növekszik, félárnyékos helyeken érzi magát a legjobban. A túl intenzív napfény miatt hajtásai szálkássá válnak. Érdemes gondoskodni arról, hogy termékeny szubsztrátumon nőjön.
A turbolyát egészségmegőrző tulajdonságai miatt gyógynövényként is értékelik. A levelei gazdag C-vitamin, bioflavonoid, karotin, kalcium, vas, magnézium és antioxidánsok forrása. Nem csoda, hogy régóta használják a gyógyászatban: emésztési problémák, májbetegségek esetén, magas vérnyomás kezelésére. A turbolya levél főzete enyhíti a köhögést, megfázást, csökkenti az influenza és asztma tüneteit.
Kenőcsök összetevőjeként bőrgyulladás, nehezen gyógyuló sebek, harapások gyógyítására használják.
Jellegzetes aromája miatt nagyon sokféle módon felhasználható a gasztronómiában. A finom íz leginkább a fiatal levelekben jelentkezik, és sok étel tökéletes kiegészítője lehet. A francia, flamand és angol konyhában főként levesek, mártások ízesítésére használják. Kulcsfontosságú összetevője a berni mártásnak. Az aromás turbolyalevelek gazdagítják a hús- és halételek ízét.
különösen jól alkalmazható sárgarépa, zeller, zöldborsó vagy paradicsom mellé. Íze remekül érvényesül a túróban és feldobja egy sima omlett ízét is. Ételekben jól társítható tárkonnyal, bazsalikommal, kakukkfűvel, petrezselyemmel és a snidlinggel.
A turbolyát nem szabad tartósan hőkezelni, mert akkor elveszíti értékes tulajdonságait, érdemes az ételhez csak a készítés legvégén hozzáadni.
A turbolyaleveleket legjobb közvetlenül a használat előtt leszedni, mivel gyorsan hervadnak. Legízletesebb frissen felhasználni.