Az eseményen részt vett Habsburg György főherceg, dr. Nagy István agrárminiszter, Törő Gábor országgyűlési képviselő, dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, valamint Dr. Istvánfalvi Dávid, Mór város alpolgármestere.
Végső egyeztetés alatt van és hamarosan benyújtják a parlament elé az új bortörvényt, a tervek szerint az új szabályozás jövő augusztusban léphet életbe – jelentette be az agrárminiszter, Móron a „Miklóscsabi pincéje” avatásán. Nagy István elmondta, hogy
A tárcavezető kiemelte, hogy a készülő bortörvény foglalkozik a murci forgalmazásának kérdésével is, ugyanis eddig nagyon sok akadályba ütközött az értékesítés, most „minden akadályt elhárítanak a murci útjából”, azaz nem kell forgalomba-hozatali engedélyt szerezni hozzá, és nem kell laboratóriumi vizsgálatot sem lefolytatni.
Törő Gábor, országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, hogy néhány évvel ezelőtt a móri borvidék a megszűnés határán volt, mert majdnem 500 hektár alá esett a szőlőterület. Végül a fiatal borászok – köztük Miklós Csabi – hathatós segítségével megoldódott a probléma, és újra virágzásnak indult a térségben a borászat – mondta.
Miklós Csabi elmondta, hogy több mint 130 millió forintból valósították meg a fejlesztést, amely magában foglalta két egymás melletti pince összekötésével létrejött pincerendszer kialakítását és az eszközbeszerzést is. A borász megemlítette, hogy pincészetük nyolc hektáron gazdálkodik, évente mintegy 400 hektoliter bort készítenek. Az ebből születő mintegy 50 ezer palack bort pedig kizárólag belföldön forgalmazzák. Fő fajtáik az Ezerjó, a Rajnai Rizling, a Zöldveltelini, a Királyleányka és a Leányka.
Fantasztikus érzés az, hogy ott épült egy új pince, ahol legutoljára 1696-ban dolgoztak pincét építő móri munkások. 325 évvel később ugyanígy, egy székesfehérvári tervezőcsapat által, móri kivitelezők építették minden egyes részletében a borászatot. Ennek a fejlesztésnek köszönhetően még szebb arcát fogja mutatni ez a zseniális termőhely, ami híres zamatos, feszes fehér borairól.”
Miklós Csabi elmondta továbbá, hogy a 130 millió forintos beruházás nem csak az épületet érintette, többek között hűtési technológiát is fejlesztettek. A borász azt sem titkolta, hogy a jellemzően fehérborokból álló kínálatuk hamarosan tovább bővülhet: hosszú távú céljuk, hogy bevezessék a magyar piacra az Ezerjó pezsgőt.