0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Galagonya: gyógybor-, és ketchup ízesítőnek is jó!

A galagonya a szenvedő szívek doktora.Erdei sétáink során gyakran találkozunk mostanában pirosban pompázó galagonya bokrokkal. A galagonya virágos ágvégből – tavasszal - enyhe szívpanaszokra kedvezően ható jóízű tea készül, de a most pirosló termések is felhasználhatók...

Az egybibés galagonya (Crataegus monogyna) a rózsafélék családjába tartozó, bokortermetű fácska. Aki áthatolhatatlan, szúrós, nyíratlan, sokhasznú sövényt szeretne, annak tökéletesen választás. Talaj iránt kevésbé igényes, nagyon alkalmazkodóképes, kedveli a napos helyeket, szárazságtűrő.

Díszítőértéke jelentős, az elterülő lombkoronában fényes, mélyen szeldelt leveleket látunk, tavasszal illatos „csipkeruhába” öltözik, ősszel tojásdad, piros bogyói messziről hívogatják a madarakat.

Apró, almára emlékeztető termése szeptemberben érik, és szeptember-októberben gyűjthetjük, még a fagyok előtt. A kesernyés héj alatt szivacsos állagú, de kellemesen zamatos húst találunk, mely egy csontárt vesz körül, ami az egész gyümölcs méretéhez viszonyítva hatalmas. Ilyenkor a felborult egyensúly láttán olyan érzésünk támad, mintha homokszem került volna a gépezetbe a tervezési folyamat során.

Gyógyhatásai: javítja a szív szöveteinek vérellátását, növeli a szív összehúzódásainak erejét, tágítja a koszorúereket, csökkentheti az artériák falán a koleszterinlerakódást, ezáltal a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát.

Használata manapság főleg szívbetegségek esetében (magas vérnyomás, ritmuszavar, angina pectoris, Raynaud-szindróma, pangásos szívelégtelenség) merül fel, de régebben idegi panaszok, vesekövek, álmatlanság orvoslására is alkalmazták. Hosszú időn keresztül szedve is biztonságos (komolyabb szívproblémák esetén ajánlott szakorvossal konzultálni), kifejezetten szükséges is az elhúzódó kezelés, mert hatása csak késleltetve érvényesül. Túladagolva kedvezőtlenül lecsökkentheti a vérnyomást.

Felhasználási javaslatok: a B1-, B2-, C- vitamint, ásványi anyagokat, és almasavat tartalmazó termés tinktúra, fűszeres gyógybor, tea formájában fogyasztható. Felhasználható lekvárkészítésre, ketchup ízesítéshez, gyümölcslappá aszalható, sütőben történő szárítás és őrlés után kenyérkészítésre alkalmas.

Galagonyás energiabomba

Keressünk fel egy tiszta területet, ami mentes a közúti forgalom zajától és szennyezésétől.

A kis fürtökben lógó áltermések könnyen szedhetők, azonban a tövisek miatt jobb az óvatosság.

Mindenképpen hagyjunk a madaraknak is, mert nekik életmentő lehet. Otthon alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, majd kimérünk 400 grammot. Kicsit dolgozzuk össze krumplinyomóval, majd szitán passzírozzuk ár. Ez eleinte kissé sziszifuszi munkának tűnik, de idővel meg lesz az eredménye. A szita alján kezd gyűlni a sűrű pép, amit érdemes időnként kanállal lekapargatni. A végére kb. 100 g masszához jutunk, ehhez tegyünk egy csipet fahéjat, 1 evőkanál gyermekláncfűszirupot (lehet méz vagy más juharszirup, agave szirup…) és 4 evőkanál kávédarálóban őrölt zabpelyhet.

Kézzel összegyúrjuk, majd a kellemes tapintású anyagból golyókat formázunk és darált mandulába hempergetjük.

Állagától függően azonnal, vagy némi hűtés után fogyasztható.

Gyógybor galagonyából

A megmaradt passzírozott gyümölcsöt üvegbe tölthetjük és felönthetjük vörösborral, adunk hozzá még egy rudacska fahéjat, majd egy hét múlva szűrhetjük is a gyógyborunkat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu