Az egybibés galagonya (Crataegus monogyna) a rózsafélék családjába tartozó, bokortermetű fácska. Aki áthatolhatatlan, szúrós, nyíratlan, sokhasznú sövényt szeretne, annak tökéletesen választás. Talaj iránt kevésbé igényes, nagyon alkalmazkodóképes, kedveli a napos helyeket, szárazságtűrő.
Apró, almára emlékeztető termése szeptemberben érik, és szeptember-októberben gyűjthetjük, még a fagyok előtt. A kesernyés héj alatt szivacsos állagú, de kellemesen zamatos húst találunk, mely egy csontárt vesz körül, ami az egész gyümölcs méretéhez viszonyítva hatalmas. Ilyenkor a felborult egyensúly láttán olyan érzésünk támad, mintha homokszem került volna a gépezetbe a tervezési folyamat során.
Használata manapság főleg szívbetegségek esetében (magas vérnyomás, ritmuszavar, angina pectoris, Raynaud-szindróma, pangásos szívelégtelenség) merül fel, de régebben idegi panaszok, vesekövek, álmatlanság orvoslására is alkalmazták. Hosszú időn keresztül szedve is biztonságos (komolyabb szívproblémák esetén ajánlott szakorvossal konzultálni), kifejezetten szükséges is az elhúzódó kezelés, mert hatása csak késleltetve érvényesül. Túladagolva kedvezőtlenül lecsökkentheti a vérnyomást.
Galagonyás energiabomba
Keressünk fel egy tiszta területet, ami mentes a közúti forgalom zajától és szennyezésétől.
Mindenképpen hagyjunk a madaraknak is, mert nekik életmentő lehet. Otthon alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, majd kimérünk 400 grammot. Kicsit dolgozzuk össze krumplinyomóval, majd szitán passzírozzuk ár. Ez eleinte kissé sziszifuszi munkának tűnik, de idővel meg lesz az eredménye. A szita alján kezd gyűlni a sűrű pép, amit érdemes időnként kanállal lekapargatni. A végére kb. 100 g masszához jutunk, ehhez tegyünk egy csipet fahéjat, 1 evőkanál gyermekláncfűszirupot (lehet méz vagy más juharszirup, agave szirup…) és 4 evőkanál kávédarálóban őrölt zabpelyhet.
Állagától függően azonnal, vagy némi hűtés után fogyasztható.
Gyógybor galagonyából
A megmaradt passzírozott gyümölcsöt üvegbe tölthetjük és felönthetjük vörösborral, adunk hozzá még egy rudacska fahéjat, majd egy hét múlva szűrhetjük is a gyógyborunkat.