0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 27.

Ezért jó piacozni Pécsett

Szinte minden finomságnak története van! Csodájára járnak a házikenyérnek, a lekvárnak, a füstölt májasnak. A házitojásosnál szüntelenül kígyózik a sor, a mangalicából készült disznósajt pillanatok alatt elkél, a méhészek ismerik a méz minden előnyös hatását, a háziasszonyok pedig rendkívül kísérletező kedvűek! Alig várom, hogy visszatérhessek egy jó nagy kosárral a pécsi termelői piacra.

A régmúltba nyúlik a termelői piac működése Pécsett, hiszen mindig nagy igény volt rá, hogy közvetlenül a termelőktől lehessen vásárolni – mondja Varga Zsanett a Patronus Szociális Szövetkezet igazgatósági elnöke, majd hozzáteszi, hogy ők 2017-óta üzemeltetik a piaciot.

Jelenleg 130 regisztrált termelőjük és kézművesük van.

Szombaton az élelmiszerek, pénteken a kézművesek portékák közül válogathatunk. Élmény is egyben piacozni, hiszen a termelőknek is ünnep ez: elbeszélgetnek a vásárlókkal, örömmel fogadják a visszajelzéseket.

youtube://v/xU9THDclsw8

Braun Gyula és testvére, Andrea ínycsiklandozó füstöltárut kínál a Búza téri Termelői Piacon. Pécs külvárosában élnek, családi gazdaságot működtetnek, sertéseket tartanak. Jelenleg 65 egyedes jószágállományuk biztosítja az alapanyagot a finomságokhoz. Főként régi magyar fajtákat, néhány mangalicát, durokot, lapályt, magyar nagy fehért és berkshire-t tenyésztenek. 

A portékáik nagyon kelendőek a piacon. A hurka, a kolbász, a szalámi, a sonka és egyéb füstölt húsáru mellett a kenőmájasuk a leginkább keresett, amelyet készítenek sütnivalónak, füstölve és klasszikus felvágottként is.

A titka, hogy nagyon finomra darálják az összetevőit, és zsemle is kerül bele. A termékeik sváb hagyományok szerint készülnek, így például a szalámiba, és a kolbászba nem tesznek köményt. A fehér-, és véreshurkába rizs kerül és majoránnával is ízesítik. 

Bánki Orsolya illatos mézes sütiket, puszedliket és a téli napsütésben aranyló színben ragyogó mézeket kínál. A „Marci méze” márkajelzésű terméket néhány éve még csak hobbiként készítette a férje, Fröhlich Marcell, akit végül főállásba is elcsábítottak a méhek és az erdő világa. Szorgos munkásai sokezren vannak, 60 méhcsalád, akik maguk is ínyencek lehetnek, hiszen számtalan növény faj nektárjából gyártják az édességet.

Ám, hogy még nagyobb legyen a kínálat, és igazi családi vállalkozássá váljon az édes-mézes kézműves termékek készítése, Orsolya is hozzátette háziasszonyi tudását, amit kutatómunkával és kísérletezéssel fűszerezett.

Ennek köszönhetően mézes puszedlik és sütik kerültek ki a kezei közül, amelyek közül még a speciális étrendre szorítkozók is bátran válogathatnak. Ám nem csak tojás, laktóz, vagy éppen cukormentes sütik sorakoznak a portékák között, hanem speciális gasztro-históriával bírók is. Ilyen a Magenbrot, amely egy hagyományos svájci mézessüti, a toscanai recept alapján készített mézes-mandulás keksz, a Cantucci, vagy éppen az Anzac, amit egykor ausztrál és újzélandi katonáknak készítettek energiabombaként! És akkor még nem is beszéltünk az omlós mézes kémesről, vagy éppen a provance-i recept alapján készülő levendulás puszedliről. Ha pedig a mézeket vesszük sorra, azokról is titkok derülnek ki! A napraforgóméz a sütemények készítéséhez ajánlott, egyrészt mert jeleskedik az édesítés terén, másrészt meg nincs túl jellegzetes íze, ami elnyomná a süti karakterét. A repceméz természetes állapota a kristályosság: a gyerekek kedvence, főként kenyérre kenve. Az akác, a hárs, az aranyvessző és a vadvirágméz ínyenceknek való az illatoságuk és egyedi ízviláguk miatt. És szintén az ínyenceknek szánják a dióval, citromfűvel, mentával, levendulával, vagy éppen rózsaszirommal megbolondított mézeket.

Zsuzsa asszony pultjához nem csak a szörpök, a gyümölcssajtok és a lekvárok, csalják a vásárlókat, hanem a mosolya is. Rápillantunk és azonnal érezzük, hogy a szeretet is alapanyag a kézműves termékeiben.

Több mint 40 fajta lekvárt készít, ebből 12-ben se hozzáadott cukor, se más édesítőszer nincs.

A legkelendőbb ezek közül, így téli időszakban a fehér csokis-kókuszos alma lekvár, míg a cukormentesek közül a best of a Máfonya, amely málna és áfonya ölelkezéséből született.

Gyöngy László és felesége Zsuzsa Keresztespusztán laknak, a gyümölcsök egy részét maguk termesztik, míg a másik felét, a csipkebogyót, a bodzát, a galagonyát erdőn-mezőn szedik. S hogy hányféle gyümölcsből készítenek termékeket? A válasz erre az, hogy megszámlálhatatlan. Sőt kombinálják is az összetevőket, így született meg például a céklás alma, vagy narancsos sárgarépa lekvár kurkumával. A receptek saját találmányok és egyre bővül a portékáik palettája. 

Persze ezek készítésének is megvan a titka! A gyümölcssajtokat 38 fokon szárítják, amely minimum három hónapra biztosítja tartósítószer nélkül is az eltarthatóságot, hiszen így a víztartalmuk jelentős részét elveszítik, és a gombák, baktériumok nem tudnak rajtuk megtelepedni. Készül lekvár körtéből, meggyből, kökényből, málnából, szilvából, naspolyából, és még tökből is. 

Zsuzsa asszony legújabb termékcsaládja az ecet, amelyek közül a körte és az alma ecet organikus eredettel bír, mesterséges adalékot nem tartalmaz.  Az édes szörpök között a klasszikusnak számító bodza és szeder mellett vannak igazán egyediek is! Ilyen a virágszirmok segítségével készített orgona, pitypang, akácvirág, levendula, kakukkfű, körömvirág vagy éppen a fűszerek áztatásával megalkotott zsálya, oregánó, citromfű, rozmaring, tárkony, kapor és bazsalikom szörp. Ez utóbbi koktélokba javallott, például a fehér rummal készült nedűt, vagy paradicsomitalt is megbolondíthatja.

Forrás: Kistermelők Lapja