A régmúltba nyúlik a termelői piac működése Pécsett, hiszen mindig nagy igény volt rá, hogy közvetlenül a termelőktől lehessen vásárolni – mondja Varga Zsanett a Patronus Szociális Szövetkezet igazgatósági elnöke, majd hozzáteszi, hogy ők 2017-óta üzemeltetik a piaciot.
Szombaton az élelmiszerek, pénteken a kézművesek portékák közül válogathatunk. Élmény is egyben piacozni, hiszen a termelőknek is ünnep ez: elbeszélgetnek a vásárlókkal, örömmel fogadják a visszajelzéseket.
youtube://v/xU9THDclsw8
Braun Gyula és testvére, Andrea ínycsiklandozó füstöltárut kínál a Búza téri Termelői Piacon. Pécs külvárosában élnek, családi gazdaságot működtetnek, sertéseket tartanak. Jelenleg 65 egyedes jószágállományuk biztosítja az alapanyagot a finomságokhoz. Főként régi magyar fajtákat, néhány mangalicát, durokot, lapályt, magyar nagy fehért és berkshire-t tenyésztenek.
A titka, hogy nagyon finomra darálják az összetevőit, és zsemle is kerül bele. A termékeik sváb hagyományok szerint készülnek, így például a szalámiba, és a kolbászba nem tesznek köményt. A fehér-, és véreshurkába rizs kerül és majoránnával is ízesítik.
Bánki Orsolya illatos mézes sütiket, puszedliket és a téli napsütésben aranyló színben ragyogó mézeket kínál. A „Marci méze” márkajelzésű terméket néhány éve még csak hobbiként készítette a férje, Fröhlich Marcell, akit végül főállásba is elcsábítottak a méhek és az erdő világa. Szorgos munkásai sokezren vannak, 60 méhcsalád, akik maguk is ínyencek lehetnek, hiszen számtalan növény faj nektárjából gyártják az édességet.
Ennek köszönhetően mézes puszedlik és sütik kerültek ki a kezei közül, amelyek közül még a speciális étrendre szorítkozók is bátran válogathatnak. Ám nem csak tojás, laktóz, vagy éppen cukormentes sütik sorakoznak a portékák között, hanem speciális gasztro-históriával bírók is. Ilyen a Magenbrot, amely egy hagyományos svájci mézessüti, a toscanai recept alapján készített mézes-mandulás keksz, a Cantucci, vagy éppen az Anzac, amit egykor ausztrál és újzélandi katonáknak készítettek energiabombaként! És akkor még nem is beszéltünk az omlós mézes kémesről, vagy éppen a provance-i recept alapján készülő levendulás puszedliről. Ha pedig a mézeket vesszük sorra, azokról is titkok derülnek ki! A napraforgóméz a sütemények készítéséhez ajánlott, egyrészt mert jeleskedik az édesítés terén, másrészt meg nincs túl jellegzetes íze, ami elnyomná a süti karakterét. A repceméz természetes állapota a kristályosság: a gyerekek kedvence, főként kenyérre kenve. Az akác, a hárs, az aranyvessző és a vadvirágméz ínyenceknek való az illatoságuk és egyedi ízviláguk miatt. És szintén az ínyenceknek szánják a dióval, citromfűvel, mentával, levendulával, vagy éppen rózsaszirommal megbolondított mézeket.
Zsuzsa asszony pultjához nem csak a szörpök, a gyümölcssajtok és a lekvárok, csalják a vásárlókat, hanem a mosolya is. Rápillantunk és azonnal érezzük, hogy a szeretet is alapanyag a kézműves termékeiben.
A legkelendőbb ezek közül, így téli időszakban a fehér csokis-kókuszos alma lekvár, míg a cukormentesek közül a best of a Máfonya, amely málna és áfonya ölelkezéséből született.
Gyöngy László és felesége Zsuzsa Keresztespusztán laknak, a gyümölcsök egy részét maguk termesztik, míg a másik felét, a csipkebogyót, a bodzát, a galagonyát erdőn-mezőn szedik. S hogy hányféle gyümölcsből készítenek termékeket? A válasz erre az, hogy megszámlálhatatlan. Sőt kombinálják is az összetevőket, így született meg például a céklás alma, vagy narancsos sárgarépa lekvár kurkumával. A receptek saját találmányok és egyre bővül a portékáik palettája.
Persze ezek készítésének is megvan a titka! A gyümölcssajtokat 38 fokon szárítják, amely minimum három hónapra biztosítja tartósítószer nélkül is az eltarthatóságot, hiszen így a víztartalmuk jelentős részét elveszítik, és a gombák, baktériumok nem tudnak rajtuk megtelepedni. Készül lekvár körtéből, meggyből, kökényből, málnából, szilvából, naspolyából, és még tökből is.
Zsuzsa asszony legújabb termékcsaládja az ecet, amelyek közül a körte és az alma ecet organikus eredettel bír, mesterséges adalékot nem tartalmaz. Az édes szörpök között a klasszikusnak számító bodza és szeder mellett vannak igazán egyediek is! Ilyen a virágszirmok segítségével készített orgona, pitypang, akácvirág, levendula, kakukkfű, körömvirág vagy éppen a fűszerek áztatásával megalkotott zsálya, oregánó, citromfű, rozmaring, tárkony, kapor és bazsalikom szörp. Ez utóbbi koktélokba javallott, például a fehér rummal készült nedűt, vagy paradicsomitalt is megbolondíthatja.