0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 27.

Súlyos bírságokat hozhat az új közúti súlyellenőrző rendszer

Minden korábbi ellenőrzés hatékonyságát felülírja az év végén induló új rendszer, amely megállítás nélkül, bármilyen jármű gazdáját akár 500 ezer forintos bírsággal sújthatja. Nem a sebességet, az autók súlyát méri majd, az ekáerrel összevetve igazi atombomba lesz a szbálytalankodók ellen. Közzétették azt is, hol számíthatnak az automatikus ellenőrzésekre az áruszállítók, fuvarozók.

A Vezess.hu-nak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azt írta, hogy a 89 ellenőrzési pontból álló rendszer a tehergépkocsik mellett a személyautók súlyellenőrzésére is alkalmas, és ha szükséges, utóbbiak üzembentartóit is bünteti. 

A rendszer célja nem többletbevételek előteremtése, hanem a jogkövető magatartás előmozdítása” – állítja az NFM. Adataik szerint a magyar utakon futó kamion és teherautó-állomány 8-10 százaléka túlterhelt, nagy része valószínűleg külföldi.

Az aszfaltba épített szenzorok menet közben megmérik a sztrádák és nagyobb forgalmú főutak sávjában haladó járművek súlyát, a kamerák pedig fényképet készítenek róluk, majd a rendszámfelismerő beazonosítja a kategóriájukat, tengelyszámukat, minden lényeges adatukat, még a sebességüket is. Pár másodperc alatt kiderül, hogy ki közlekedik szabálytalanul. 

Egyes járműveket megállítanak majd, de arra is lesz példa bőven, hogy a rendszer az üzembentartó részére küldi ki a bírsághatározatot az objektív felelősség elvének alkalmazásával. „A rendszer képes lesz minden áthaladó jármű tengelyterheléseit és össztömegét megmérni. Bármilyen túlterhelt járművel közlekedve bírság kiszabására kell számítani” – figyelmeztette az autósokat a minisztérium.

Egy 2009-es kormányrendelet szerint jelenleg 30 ezer forinttól 500 ezerig büntethetik a szabálytalankodó fuvarozókat. 

A Vezess.hu most közzétette az állomások pontos listáját is.

Forrás: Origo.hu