0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Narancspálinka és paradicsombor

Hagyományőrzés és akár extrémnek is nevezhető újítások mellett szívélyes vendéglátás jellemzi Palik László peszekteregnyei biotermelő pincészetét, ahova a Magyar Borszakírók Körének tagjaival együtt jutott el e cikk szerzője. A történelmi Eszterházy pincében bioborokat, különleges gyümölcsborokat és párlatokat kóstoltak a szakírók.

„Remélem, kitalálják, mi került a poharukba”- nyitott Palik László, s látva tanácstalanságunkat, mosolyogva világosított fel: narancspálinka. Nem ez volt az egyetlen meglepetés a szlovákiai Alsó-Garam vidékén dolgozó gazdától, alig valamivel később – egyebek mellett – paradicsomborral kínálta kicsiny társaságunkat.

A peszekteregnyei biotermelővel nem ez az első találkozásunk, hiszen rendszeresen részt vesz magyarországi bemutatókon, kiállításokon, ám most sikerült a Magyar Borszakírók Köre néhány tagjának személyesen is tiszteletét tenni portáján.

A Palik Pincészet a maga nemében úttörő munkát végez, hiszen a magyar szervezettel együttműködve a 90-es évek elején elsők között kezdték meg az ökológiai termesztést, s ma már mintegy hatszáz biogazdaságot jegyeznek, ami a szántóföldi területek 9,5 százalékát öleli fel.

A közeli Zselízen – ahol Schubert a legtöbb négykezes művét írta -, és környékén már az 1600-as években is termesztettek szőlőt. Említésre méltó fejlődés az 1700-as évek végén történt, amikor is az Eszterházy család birtokába került a zselízi uradalom. Ekkor nagy fejlődésen ment keresztül a környék, kastélyt építettek Zselízen, és a környék mezőgazdaságát nagy mértékben modernizálták.

Eszterházy nevéhez fűződik az uradalom szőlészetének korszerűsítése, ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetett a borászat színvonalára is. Többek között az uradalomhoz tartozó nagypeszeki szőlőültetvényen gyönyörű pincét építtetett, ahonnan Bécsbe is szállítottak a gróf boraiból.

A pince a második világháború után az állami gazdaság tulajdonába került. A pince érdekessége, hogy 1957-ben itt nemesítette ki a Peszeki leányka szőlőfajtát Horňáček Ernest és Zabadal Michal a Mézesfehér, a Sárgamuskotály és a Királyleányka fajtákból.

„Gazdaságunkban ma is található néhány eredeti Peszeki leányka szőlőtőke”- magyarázta a szakember, hogy ez volt az a fél hektáron talált mintegy 560 tőke, amit a birtok megvásárlásakor sikerült megmenteniük.

A 90-es évtől a pincének több bérlője is akadt, majd 2001-ben a történelmi épület leégett, és az ültetvény tönkrement. Palik László és Palik Klára 2003-ban vásárolták meg az Eszterházy pincét, az épületet felújították, majd az ültetvényt teljes egészében újratelepítették, így ma 15 hektáron, 47 fajtából 60 ezer tőkét művelnek. Ebből a kínálatból a legfontosabbak a Cabernet sauvignon, a Peszeki leányka és a Rajnai rizling. A tufás-homokköves talajon az egyik legnagyobb odafigyelést a savak megőrzése okozza, éppen ezért már augusztus utolsó napjaiban szüretelnek.

A szőlőtermésből nagy odafigyeléssel bioborokat készítenek. „Nem könnyű feladat biobort palackba tölteni”- fogalmazta meg a szakmai elvárást Palik László, aki elárulta, ezért is vásároltak cross-flow szűrőt.

A mintegy hatvanféle tételből álló szőlőbor kínálatukat gyümölcsborokkal bővítették. A már-már hagyományosnak számító eper- és szilvabor mellett pincéjükben olyan különlegességek is megkóstolhatók, mint a kökényből, ananászból, csipkebogyóból készült borok, de csapatunk számára legnagyobb meglepetést mégis a paradicsombor okozta.

Az épület ma már nemcsak bioborok készítésére és tárolására, hanem vendégek fogadására is alkalmas. Különböző alkalmi rendezvények, családi összejövetelek, borkóstolók, borvacsorák megrendezésére kerül itt sor. E mellett nagy gondot fordítanak a helytörténeti emlékek gyűjtésére, megőrzésére. A felkutatott és összegyűjtött helyi jellegű dokumentumokat a pince helységeiben a vendégek is megtekinthetik.

„A legjobb ételkiegészítő a bor”- hangsúlyozta házigazdánk, hogy az ízletes, főleg helyi jellegű ételek mellé, kiváló bioborokat kínálnak. Akik szeretik a vidék csendjét, az ízletes ételeket és a kiváló minőségű borokat, azok számára az idilli környezetben elhelyezkedő hangulatos pince kellemes kikapcsolódást biztosít.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu