Back to top

Egyes méhek „jobbszárnyasok” míg mások inkább „balszárnyasok”

Ausztrál tudósok fedezték fel, hogy a méheknek is lehetnek preferált „jobb-vagy balkezes” repülési irányaik. Amíg azonban az embereknél több a jobbkezes, addig a méhek közt egyenlően oszlanak meg a jobb és baloldalt preferálók.

A tudósok úgy vélik, hogy a világon elsőként fedezték fel a mézelő méhek egyedi kormányzási szokásait, amennyiben olyan akadállyal szembesülnek, ahol az átjutáshoz két kisebb résből kell átrepülniük az egyiken.

A vizsgált méhek 45 százaléka hajlamos volt mindig ugyanabban az irányban kerülni, míg 55 százalékuknál nem tudtak ilyen hajlamot kimutatni.

A Queenslandi Egyetem kutatói arra is rájöttek, hogy amíg az emberek között inkább jobbkezesek találhatók nagyobb számban, addig a méhek közt egyenlően oszlanak meg a jobb és baloldalt preferálók.

„Amikor a két nyílás egyenlő széles volt, mindkettőt ugyanolyan valószínűséggel választották, és a méhek 55 százaléka nem mutatott nagyobb hajlandóságot egyik oldal felé sem”

mondta Mandyam Srinivasan professzor s Queenslandi Egyetemről.

„Az emberekkel ellentétben, akik nagyrészt jobbkezesek, néhány méh főleg balra, néhány inkább jobbra repült, míg másoknál nem volt ilyen erős az irányultság, megint másoknál pedig nem volt kimutatható semmilyen preferencia.”

A kutatók úgy is elvégezték a tesztet, hogy az akadályon a rések különböző méretűek voltak.

Ez kétségtelenül arra sarkallta a méheket, hogy a szélesebb résen repüljenek át – de azoknál a példányoknál, melyeknél korábban kimutatták a „jobb vagy balszárnyasságot”, tovább tartott a döntéshozatal, amikor az általuk preferált irányú rés volt a szűkebb.

„Úgy gondoljuk, hogy ezek az egyedi irányultságok segítik a repülés hatékonyságát a méhrajon belül, amikor zsúfolt területen repülnek keresztül” mondta Srinivasan professzor.

„A repülő rovarok folyamatosan szembesülnek azzal a kihívással, hogy a sűrű aljnövényzeten keresztül repülve hatékony, biztonságos és ütközés-mentes útvonalakat válasszanak.”

„Tudtunkkal ez az első tanulmány, mely rávilágít a mézelő méhek egyedeinek eltérő irányultságára” írják a PLOS One folyóiratban megjelent publikációban.

„Az eredményeink azt mutatják, hogy populációs szinten a méhek nem mutatnak „kezességet” az irányválasztás során, azonban az egyes méhegyedek a szokásostól eltérő hajlamokat mutatnak, ami az erős baloldali irányultságtól a zéró irányultságon át az erős jobboldali irányultságig terjed.”

Korábbi tanulmányok már rámutattak arra, hogy egyes madárfajoknál is megfigyelhetőek előnyben részesített repülési irányok – ez a tulajdonság pedig segíthet elkerülni a csapatos repülés során az ütközéseket.

Forrás: 
telegraph.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egészséges és környezettudatos is medúzacsipszet ropogtatni

Nem könnyű elképzelni, hogy a puha, zselészerű medúzából ropogós csipsz készülhet. Azonban ez a fogás az ázsiai konyhában régóta jelen van. Amellett, hogy egészséges, még környezetbarát is a fogyasztása, mivel a túlhalászás következtében a halállományok csökkennek, ellenben a medúzák elszaporodtak.

A giliszták kedvelik a marsi talajt

Két fiatal földigiliszta az első bizonyíték arra, hogy a faj képes szaporodni a Marsról származó földben. Egy biológus fedezte fel őket egy marsi talaj szimuláció során. Ezek a kísérletek kritikus fontosságúak, mivel annak a lehetőségét vizsgálják, hogy képes lenne-e az emberiség életben maradni a vörös bolygón úgy, hogy megtermeli a saját élelmiszerét a marsi talajon.

A kakasok megsüketülhetnének a saját kukorékolásuktól, de…

képesek egy különleges mechanizmus segítségével megvédeni dobhártyájukat. A kakas kukorékolása ugyanis annyira hangos, hogyha túl közel állna hozzá egy ember, megsüketülne.

A gyümölcskutatás finanszírozása itthon és Nyugat-Európában

A gyümölcstermesztés és a hajtató zöldségtermesztés közt óriási szakadék tátong, kevés használható külföldi tudás érkezik a gyümölcsösökbe, és a támogatási rendszer olyanok fennmaradását is garantálja, amelyeknek már nem kellene működniük. A fejlődéshez alapvetően fontos lenne a hatékony, gyakorlatorientált kutatás - hangzott el a Zsendülés 2018 konferencián.

Már gyerekkora óta zümmögnek körülötte a méhek

Mindig jó érzés, ha olyan emberrel találkozunk, aki szakmáját hivatásának tekinti, s olyan szeretettel és szakértelemmel beszél munkájáról, mint Koklács Pál, aki körül már gyerekkora óta zümmögnek a méhek.

Drónokkal egyszerűsítenék a juhászok mindennapjait

A tengerentúlon a dróntechnológia juhokra gyakorolt hatásait vizsgálták. A kutatók szerint a modern technológia hatalmas segítséget jelenthet akár a kisebb gazdaságoknak is.

Akadémiai elismerés az agrártudományok kiváló kutatóinak

A nemzetközi nőnapon adták át a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat azon kutatónőknek, akik amellett, hogy kiemelkedő teljesítményt mutatnak fel szakterületükön, a hazai tudományos élet tevékeny részesei is. Idén a díjakat az agrártudományok, az információs technológia, és a műszaki tudományok kategóriájában osztotta ki a Nők a Tudományban Egyesület és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA).

Az őszi búza tápanyagigénye

Az őszi búza a hazai növénytermesztés egyik meghatározó növénye. Az évente mintegy 1 millió hektáron termesztett búza termésmennyisége, minősége és főleg a piaci értékesíthetősége alapvetően meghatározza a különböző nagyságú gazdaságok növénytermesztési ágazatának az eredményességét.

Ön szerint hány ujja van egy lónak?

A világ lovastudósai mind azt válaszolják erre: a lovaknak minden lábán egyetlen ujja van. Azonban egy új tanulmány szerint, mely a több millió éves evolúciójukat kutatja, öt ujjuk van.

Aggódjon-e a hideg miatt a méhész?

A kemény hideg a méh immunrendszerének és áttételesen a méhész gondosságának a tesztje. Ha az őszi méheknél minimálisra csökken a varroa száma, továbbá megfelelő minőségű és mennyiségű mézzel teleltünk be, fölösleges aggódnunk. Ehelyett inkább gondoljuk át, mit tehetünk a következő évben a varroa gyérítési stratégiánkra, a méhes elhelyezésére, a méhek egészségére vonatkozóan.