Back to top

Közmunkásokkal orvosolnák a kertészet munkaerő-hiányát

Arra nem született érdemi megoldás, hogy a mezőgazdasági bruttó átlagbér 20 százalékkal elmarad az országos átlagtól, és a képzés színvonalának javítása is visszatérő igény, de a közmunka termelési szezon utánra korlátozása, vagy az idénymunkások bejelentésének egyszerűsítésére nagyon is konkrét javaslatok jöttek a Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága kertészeti albizottságában.

A kertészetben és a mezőgazdaságban általában az utóbbi évek legnagyobb problémája az, hogy nincs elég idénymunkás a munkacsúcsok lebonyolításához. Nemcsak kevés a munkára fogható ember, a mind korszerűbb technikai felszerelés kezeléséhez, illetve a magas minőségi követelményekhez sem elég a szaktudásuk. E probléma megoldására próbált javaslatokat tenni az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága kertészeti albizottsága.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet két tanulmánya is foglalkozott a mezőgazdaság munkaerőhelyzetével, illetve az agrár-szakképzéssel. Eredményeiket ismertetve Hamza Eszter elmondta: tavaly 217 ezer fő dolgozott a mezőgazdaságban, ez a magyarországi foglalkoztatottak 5 százaléka.

A statisztikák szerint az utóbbi években nő a mezőgazdaságban dolgozó alkalmazottak száma, miközben mind kevesebb a nem fizetett családimunkaerő-felhasználás.

Elsősorban a kis és közepes gazdaságokban alkalmaznak több munkaerőt, míg a nagyüzemekben csökken a dolgozók száma. Erről az ülés kertész résztvevői azt mondták el, hogy a kedvező tendencia mögött inkább a gazdálkodás kifehéredése áll, valójában nem dolgoznak többen, csak a gazdálkodók hajlamosabbak bejelenteni az idénymunkásokat.

A körülbelül ezer vállalkozást felmérő munkaerőpiaci barométer szerint a cégek 40 százaléka vett fel új munkaerőt az utóbbi három évben, és az új dolgozóik 72 százalékát jelenleg is alkalmazzák.

A legtöbb dolgozót a húsiparban, a növénytermesztésben és a kertészetben vették föl a cégek. Ennek ellenére a felmérés szerint a harmaduknál vannak még betöltetlen álláshelyek, főleg szakmunkásból van kevés.

Sajnos a mezőgazdasági bruttó átlagbér 20 százalékkal elmarad az országos átlagtól, és az elismertsége is alacsony, ezért nem vonzó a fiatalok számára.

Évenként 3-4 ezer diák végez a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari szakképző iskolákban, az agrár-felsőoktatásban pedig 1500-1600 fiatal kap diplomát. Az ő gyakorlati ismereteik azonban hiányosak, amin a duális képzés kiszélesítése segíthetne. Sajnos a középszintű oktatásban gyakori az elavult géppark a tangazdaságokban, és a tananyag sem korszerű. Ugyanakkor megfelelő a visszacsatolás a kereslet és kínálat között, ott tanulnak a legtöbben, ahol a legnagyobbak a munkalehetőségek.

Komoly gátja az idénymunkások alkalmazásának a közmunka. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyénként felmérte a mezőgazdasági munkahelyek számát, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében például több mint 300 vállalkozás 1097 főt tudna alkalmazni egész évben.

Jó lenne, ha abban az időszakban, amikor a vállalkozóknál van munka, szüneteltetnék a közmunkát. Az egész rendszer hatékonyságát javítaná, ha az állam csak azon a körülbelül 4 hónapon segítené át az embereket, amíg nem tudják őket alkalmazni a mezőgazdaságban.

További javaslat szólt az idénymunka bejelentésének egyszerűsítéséről: ha a mai négy igazolvány helyett csak egy munkavállalói kártyát kellene bemutatni a dolgozóknak, és azt elektronikusan be lehetne olvasni, nagyságrendekkel gyorsulna a napi bejelentés és megszűnne az akaratlan hibázás lehetősége a nagy gyümölcsösökben, ahol egy nap több száz szedőt kell bejelenteni.

Ezen kívül emelni is kellene a kifizethető napi bért, mert különösen a nyugati határszélen inkább Ausztriába járnak át dolgozni az emberek, noha itthon is ki tudnák fizetni azt a bért, amit odaát kapnak, ha lehetne.

Előrelépés, hogy az idén a napi bérből 7631 forint adómentes, és jövőre 8255 forintra emelkedik ez az összeg.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szebb és főleg olcsóbb termények: a bolgárkertészek titka

Az 1800-as évek végén Magyarországra települt, nagyobb, szebb és főleg olcsóbb terményeik miatt sokszor utált bolgár kertészcsaládok sikerének egyik titka az öntözés volt.

Két héttel hamarabb érkezik az őszibarack

Kajszibarackból nagyon gyenge, őszibarackból pedig átlag alatti termés válható idén a kora tavaszi erős fagy miatt - mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatója, Hunyadi István.

Az idei magyar dinnyeszezon számokban - videó

Idén a görögdinnye várható termésmennyisége 192 ezer tonna lesz, mintegy 5 százalékkal kevesebb a tavalyinál. Pedig az éves dinnyefogyasztás 10 éve fejenként csak 8-9 kilogramm volt, míg mostanában 13-15 kilogrammot eszünk évente.

Növényvédelmi előrejelzés – jégverés után rezezzünk

Terjed az alma- és körtevarasodás, az almamoly folyamatosan rajzik, erősödött a vértetűfertőzés, az őszibarack pedig lisztharmatosodik. Sajnos jég is volt, az érintett ültetvényekben azonnal kezelni kell a sebeket, mielőtt fertőzés súlyosbítja a bajt.

Rohamosan terjednek a pettyesszárnyú muslicák

Rohamos tempóban terjedt el világszerte, és az idei enyhébb, csapadékosabb nyáron Magyarországon is jelentős károkat okozhat a bogyós gyümölcsökben a pettyesszárnyú muslica.

Mégsem tűnik el a magyar málna

Szomorú hírrel volt tele a magyar sajtó néhány napig: eszerint kiveszőfélben van hazánkból a málna. Venyimen rácáfolnak, ahol Rendkívül finom termést hoznak az új nemesítésű málnafajták.

Egyre népszerűbb ez az egészséges gyümölcs

Napjainkban az áfonya iránti kereslet folyamatosan növekszik, hiszen a gyümölcs amellett, hogy finom, egészséges is, jól illik az egészségtudatos táplálkozás alapanyagai közé. Jó tudni azonban, hogy hazánkban kevés helyen terem meg. A vásárlók megtévesztésének megakadályozása érdekében a Nébih fokozottan ellenőrzi a hazai boltokban és piacokon eladásra kínált áfonya származását.

Nehéz embert találni dinnyeszedésre

A földeken maradhat a termés, mert nincs, aki leszedje a dinnyét. A termelők kétségbeestek, a szezon ugyanis jó lenne, ha be tudnák takarítani a gyümölcsöt. A Magyar Dinnyetermelők Egyesülete szerint, úgy kell összevadászni a munkásokat.

Meggy-exportban verhetetlenek vagyunk

Nagyot nőtt tavaly a meggy kivitele, az idén ugyanakkor visszaesésre számíthatnak a termelők. Nemcsak nálunk, hanem a versenytársainknál is bőséges volt az idei termés, így a külföldi érdeklődés is alacsonyabb a friss magyar alapanyag iránt.

Egészségesek az iskolakerti talajok

2017 végétől 2018 elejéig immár harmadik alkalommal zajlottak le sikeresen az Iskolakert-hálózat kertjeinek talajvizsgálatai. A Nébih tanakajdi laboratóriumának szakemberei 9 iskolakert 2-2 talajmintáját analizálták. Az iskolakertek egyéni kiértékelést és javaslatokat is kapnak a talajjal kapcsolatos további teendőikről.