Back to top

Közmunkásokkal orvosolnák a kertészet munkaerő-hiányát

Arra nem született érdemi megoldás, hogy a mezőgazdasági bruttó átlagbér 20 százalékkal elmarad az országos átlagtól, és a képzés színvonalának javítása is visszatérő igény, de a közmunka termelési szezon utánra korlátozása, vagy az idénymunkások bejelentésének egyszerűsítésére nagyon is konkrét javaslatok jöttek a Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága kertészeti albizottságában.

A kertészetben és a mezőgazdaságban általában az utóbbi évek legnagyobb problémája az, hogy nincs elég idénymunkás a munkacsúcsok lebonyolításához. Nemcsak kevés a munkára fogható ember, a mind korszerűbb technikai felszerelés kezeléséhez, illetve a magas minőségi követelményekhez sem elég a szaktudásuk. E probléma megoldására próbált javaslatokat tenni az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága kertészeti albizottsága.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet két tanulmánya is foglalkozott a mezőgazdaság munkaerőhelyzetével, illetve az agrár-szakképzéssel. Eredményeiket ismertetve Hamza Eszter elmondta: tavaly 217 ezer fő dolgozott a mezőgazdaságban, ez a magyarországi foglalkoztatottak 5 százaléka.

A statisztikák szerint az utóbbi években nő a mezőgazdaságban dolgozó alkalmazottak száma, miközben mind kevesebb a nem fizetett családimunkaerő-felhasználás.

Elsősorban a kis és közepes gazdaságokban alkalmaznak több munkaerőt, míg a nagyüzemekben csökken a dolgozók száma. Erről az ülés kertész résztvevői azt mondták el, hogy a kedvező tendencia mögött inkább a gazdálkodás kifehéredése áll, valójában nem dolgoznak többen, csak a gazdálkodók hajlamosabbak bejelenteni az idénymunkásokat.

A körülbelül ezer vállalkozást felmérő munkaerőpiaci barométer szerint a cégek 40 százaléka vett fel új munkaerőt az utóbbi három évben, és az új dolgozóik 72 százalékát jelenleg is alkalmazzák.

A legtöbb dolgozót a húsiparban, a növénytermesztésben és a kertészetben vették föl a cégek. Ennek ellenére a felmérés szerint a harmaduknál vannak még betöltetlen álláshelyek, főleg szakmunkásból van kevés.

Sajnos a mezőgazdasági bruttó átlagbér 20 százalékkal elmarad az országos átlagtól, és az elismertsége is alacsony, ezért nem vonzó a fiatalok számára.

Évenként 3-4 ezer diák végez a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari szakképző iskolákban, az agrár-felsőoktatásban pedig 1500-1600 fiatal kap diplomát. Az ő gyakorlati ismereteik azonban hiányosak, amin a duális képzés kiszélesítése segíthetne. Sajnos a középszintű oktatásban gyakori az elavult géppark a tangazdaságokban, és a tananyag sem korszerű. Ugyanakkor megfelelő a visszacsatolás a kereslet és kínálat között, ott tanulnak a legtöbben, ahol a legnagyobbak a munkalehetőségek.

Komoly gátja az idénymunkások alkalmazásának a közmunka. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyénként felmérte a mezőgazdasági munkahelyek számát, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében például több mint 300 vállalkozás 1097 főt tudna alkalmazni egész évben.

Jó lenne, ha abban az időszakban, amikor a vállalkozóknál van munka, szüneteltetnék a közmunkát. Az egész rendszer hatékonyságát javítaná, ha az állam csak azon a körülbelül 4 hónapon segítené át az embereket, amíg nem tudják őket alkalmazni a mezőgazdaságban.

További javaslat szólt az idénymunka bejelentésének egyszerűsítéséről: ha a mai négy igazolvány helyett csak egy munkavállalói kártyát kellene bemutatni a dolgozóknak, és azt elektronikusan be lehetne olvasni, nagyságrendekkel gyorsulna a napi bejelentés és megszűnne az akaratlan hibázás lehetősége a nagy gyümölcsösökben, ahol egy nap több száz szedőt kell bejelenteni.

Ezen kívül emelni is kellene a kifizethető napi bért, mert különösen a nyugati határszélen inkább Ausztriába járnak át dolgozni az emberek, noha itthon is ki tudnák fizetni azt a bért, amit odaát kapnak, ha lehetne.

Előrelépés, hogy az idén a napi bérből 7631 forint adómentes, és jövőre 8255 forintra emelkedik ez az összeg.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A méhek imádják a lusta kerttulajdonosokat

Mint szorgalmas beporzók, a méhek létfontosságúak az egészséges ökológiai rendszerek fenntartásához. A számuk azonban világszerte csökken a mezőgazdaság és a városok fejlődésének következtében. Most azonban a tudósok felfedezték, hogy akik lusták füvet nyírni - olyan emberek, akik csak kéthetente vágják a füvet - több méhet vonzanak a kertjükbe, mint akik hetente rendbe teszik a gyepet.

Belépés csak kertrajongóknak

Március 23-25. között GardenExpo és Orchidea Ünnep várja az érdeklődőket a Budapest Sportarénában 10-től 18 óráig. Magyarország legnagyobb kerti életmód kiállításán ötletekkel töltődhetünk fel, ihletet kaphatunk kertünk, teraszunk, balkonunk berendezésével kapcsolatban.

Ültesse el a dédi kedvenc paradicsomfajtáit, április 6-ig lehet palántát rendelni!

Elfeledett paradicsom tájfajták vetőmagját hozta ki a génbank hűtőiből az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet, hogy az ecseri Gyöngyszem Biogazdaság palántát neveljen belőlük, majd darabját 250 forintért megvásárolva bárki ültethessen a kertjébe a dédi kedvencéből. Április 6-ig lehet leadni a rendelést, nem árt azonban sietni, mert a készlet véges!

A kínai kőrisfagyal

Kevésbé ismert, pedig nagyon mutatós növény a kőrisfagyal (Fontanesia). Az olajfafélék családjába tartozó nemzetségbe csupán egyetlen faj, a kis-ázsiai kőrisfagyal (F. phillyreoides) és annak alfaja, a kínai kőrisfagyal (F. phillyreoides subsp. fortunei) tartozik, a Budai Arborétumban is megcsodálhatjuk őket.

Tavaszi szezon: a kertészeti árudák készen állnak a rohamra

Az elhúzódó télies időjárás sokunk kedvére nyomja rá bélyegét, a naptárra pillantva viszont meríthetünk egy kis derűt: a héten ugyanis beköszönt a csillagászati tavasz első napja, ami a jó idő közeledtét jelzi. A természet lassan ébredezni kezd, ezzel együtt pedig egyre több időt töltünk majd a ház körül, így nem meglepő, hogy ez az időszak a kertészeti árudák számára is különös jelentőséggel bír.

Figyelem: ma kérhető utoljára az szja-tervezet postázása!

Az ügyfélkapuval nem rendelkező adózók 2018. március 19-én kérhetik utoljára a szja-bevallás tervezet postázását levélben, sms-ben vagy a NAV honlapján elérhető űrlapon, telefonon, valamint az ügyfélszolgálatokon - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn az MTI-vel.

Chilipaprika-vetésre felkészülni! De mi is az a Scoville-skála?

Mostanában érdemes elvetni a magot az ablakpárkányon nevelt chilipaprika-palántához. Egyre több helyen lehet mindenféle különlegességek vetőmagját beszerezni, még olyan csípősekét is, amelyek termését gumikesztyű nélkül nem ajánlott megfogni. A „híresen” erős magyar csípős paprikák ugyanakkor világviszonylatban legjobb esetben is csak a középmezőny alját képviselik, bár ez talán nem is baj.

Hamarosan nyit a tulipán-csodapark

Március 22-én nyit a Keukenhof virágpark, Hollandia csodás tavaszi hagymásvirág-rengetege. Az idei tematika a romantika lesz.

Ékszerorchideák

Az ékszerorchideák csoportjába több faj is tartozik, nevüket szép levélzetüknek köszönhetik. Több helyen olvashatjuk, hogy akkor lesznek igazi ékszernövények, ha a bimbókat már egészen kiskorukban leszedjük róluk, azaz nem engedjük virágozni őket. így a növények zömökek maradnak, a száraik nem nyúlnak meg. ezt a tanácsot azonban nem biztos, hogy meg kell fogadnunk, hiszen a virágaik is gyönyörűek.

Kertbarát virágkötőverseny Szigetszentmiklóson

Negyvenkét éves története első virágkötő versenyét rendezte a szigetszentmiklósi Kossuth Kertbarát Kör. Amatőrök és mezőgazdasági szakiskolák diákjai versengtek külön kategóriában, mindenkinek három feladatot kellett megoldani. Mindeközben a szigetszentmiklósi közösségi házban szaktanácsadás, virág- és szaporítóanyag-vásár, kertészeti kiadványok várták az érdeklődőket.