Back to top

Hogyan alkalmazkodjunk a klímaváltozáshoz a kukoricatermesztésben?

A klímaváltozás hatásainak kivédése és a precíziós művelésben rejlő lehetőségek álltak a Kaposvári Egyetemen rendezett második Kukorica és búza konferenciasorozat középpontjában. A Magro.hu által szervezett tanácskozáson a tizenöt előadó hasznos ismeretekkel szolgált a kultúrák teljes technológiájáról, beleértve a fajtákat, a talajművelést, a növényvédelmet, a tápanyag-utánpótlást és a tárolást.

man-landscape-tree-horizon-light-cloud-1231038-pxhere.com_.jpg

A klímaváltozás heves viharokat és szárazságot hoz térségünkbe
Fotó: pxhere
A klímaváltozás a mi régiónkban szélsőséges időjárási változékonyságot hoz magával, fokozódik a nyári meleg, a csapadék nem sokkal lesz kevesebb, de áttevődik a téli félévre, tehát aszályos nyarakra kell felkészülnünk, amit heves viharok és esőzések tarkítanak. Ezeknek a káros hatásoknak a kivédésére indított nemesítési programot a KWS, melynek során beltenyésztett szárazság- és hőtűrő vonalakat hoznak létre és a keresztezésükkel a kívánt tulajdonságú kukoricahibrideket tudnak létrehozni.

Jövőre három új kukoricahibridet vezetnek be a hazai piacra ebből a nemesítési programból.

A Limagrain olyan alkalmazást fejlesztett ki, amellyel a választott hibridet az előzőleg felmért adottságoknak megfelelően, optimális tőszámmal lehet kiültetni. Eddig száz magyarországi tábláról gyűjtötték be a szükséges adatokat, amelyek egy része műholdról, a többi a gazdálkodótól, illetve a kombájn hozamméréséből származik.

Hasonló fejlesztésről számolt be az Axiál is, kiemelve az adatkezelés és a modellkészítés fontosságát. Ugyanabból az adatsorból nagy különbségek adódhatnak, ha nem a megfelelő számítási modellt alkalmazzuk. Véleményük szerint sokféle mérésből tudjuk összeállítani a reális képet a táblánkról, hogy azután alkalmazkodhassunk az adottságaihoz. Nem kevésbé fontos az erő- és munkagépek pontos irányítása: ha az Axiál által fejlesztett precíziós optikai irányító rendszerrel dolgozik a traktor, mindössze 5 centiméteres átfedést lehet elérni a fordulók között, az átlagos 45 centiméterhez képest.

Ugyancsak magyar fejlesztés az Elcom Kft., a Kaposvári Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem talajnedvesség-változást monitorozó módszere. Sajnos hazánkban nagyon kicsi az öntözött terület, és nem várható, hogy ugrásszerűen nőne a közeljövőben, tehát a víz jobb hasznosítására más módszereket kell találni. Ha az alapos és részletes mérésekkel pontos képet kapunk a talaj 60 centiméteres rétegét érintő vízmozgásokról, lehatárolhatjuk azokat a területeket, ahol jellemzően szárazabb a talaj. Hazánkban amúgy is nagy táblákat alakítottak ki,

érdemes lenne a búza- vagy kukoricatermesztésre kevésbé alkalmas részeket leválasztani és alternatív növénnyel hasznosítani, ezáltal a biodiverzitás is nőne.

A vízmegőrzésben fontos szerepe van a jó talajművelésnek: az a cél, hogy 35-41 centiméteres lazult talajréteget alakítsunk ki és meg is tartsuk éveken keresztül. A Väderstad képviselője szerint az alapművelésre is mélyen művelő kultivátort kell használni, mert forgatás nélkül jobb talajállapot érhető el. Fontos, hogy növénymaradványok maradjanak a felszínen, amelyek óvják a talajt a kiszáradástól.

A fölmelegedés számos új kártevő megjelenésével is járt, bár a 16. században Európába került kukoricának nálunk még csak 15 potenciálisan veszélyes kártevője van, szemben az őshazájában élő 35-tel. Keszthelyi Sándor, a Kaposvári Egyetem docense sorolta fel a legújabb jövevényeket. Intenzív kukoricában van szükség rovarölő szeres permetezésre, főként a vegetációban megjelenő rágó kártevők, a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke ellen, amelyek a négyfoltos fénybogárral együtt a legnagyobb kárt okozhatják. Az egyetemen folytatott vizsgálatok szerint az alkalmas időben végzett permetezéssel 5-6 mázsa termést lehet megmenteni a kártevőktől. A beavatkozás legjobb időpontja június végén, július elején van.

Forrás: 
magyarmezogazadasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Világújdonság stressztűrő kukoricák a Syngentától

A mind szélsőségesebbé váló időjárás, a gyakori aszály, a nyári forró időszakok egyre érzékenyebben értintik a hazai, nagyrészt öntözetlen kukoricatermesztést. A kihívásokra adott választ három pillérre alapozza a Syngenta: az új Artesian szárazságtűrő hibridekre, a komplex technológiára és a szakértői csapatára.

Lesz-e csokoládékatasztrófa?

A klímaváltozás miatt a főbb termelési helyeken visszaszorulhat a kakaóbab termesztése, ami miatt a sajtóban apokaliptikus állapotokat és a növény kihalását jósolták. Az elmúlt időszak híreivel ellentétben a szakértők nem számolnak a növény kihalásával. Afrikában átalakulhat a kakaóbab-piac, globálisan viszont növekedést jósolnak.

Idénynyitó a növényvédelemben

Szadán tartották az első Pest megyei növényvédelmi rendezvényt a BASF, a Sharda Cropchem, a Saaten-Union és a YARA részvételével. Mindegyik cég új készítményekkel, fajtákkal készül a 2018-as idényre.

Somogyban is aggódnak a tavaszias tél miatt

A somogyi gazdák is attól tartanak, hogy a mostani tavaszias meleg után egy nagyobb lehűlés komoly kárt okozhat a termésben.

Kell-e aggódni az enyhe tél miatt?

Szokatlanul meleg a december és a január, aminek következtében sok helyen kikelt már a hóvirág is, nyíló aranyvesszőt is találni, a füves területek pedig újra zöldellni kezdtek. De vajon hogyan hat ez az idő a mezőgazdasági vetésekre, gyümölcsösökre, kertekre? Kell-e aggódniuk a gazdáknak?

Közepes évet zárt az agrárium Bács-Kiskunban

Gáspár Ferenc Bács-Kiskun megyei agrárkamarai elnök szerint a 2017-es évet közepesnek lehet elkönyvelni a megyében - derült ki a baon.hu interjújából. Az állattenyésztést eléggé megviselte az elmúlt év.

Felpörög a magyar klímakutatás

Cselekvő zöldpolitikára, ezen belül olyan szemléletformáló fejlesztésekre van szükség, mint a KlimAdat projekt, amely az éghajlatváltozás magyarországi hatásainak feltérképezését szolgálja - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára szerdán Budapesten, a projekt nyitórendezvényén.

Csökkenhet az ukrán gabonatermés

Az idei ukrán gabonatermés kisebb lesz a tavalyinál, becslések szerint elsősorban a téli időjárás okozhat terméskiesést.

Korszerű laboratórium a növényszaporítás szolgálatában

Modern laboratóriumi rendszert alakítottak ki a Debreceni Egyetem AKIT Nyíregyházi Kutatóintézetében, amelyben a mikroszaporítással előállított, in vitro növények akklimatizációja akár száz százalékos túlélési aránnyal megvalósítható.

Befagyott itatók, beteg tehenek: ezzel küzd most az amerikai mezőgazdaság

A tehenek maguk jelzik a gazdáknak, ha befagyott az itató a Ferme Racine farmon, az Ontario állambeli Casselmanban.