Back to top

Hogyan alkalmazkodjunk a klímaváltozáshoz a kukoricatermesztésben?

A klímaváltozás hatásainak kivédése és a precíziós művelésben rejlő lehetőségek álltak a Kaposvári Egyetemen rendezett második Kukorica és búza konferenciasorozat középpontjában. A Magro.hu által szervezett tanácskozáson a tizenöt előadó hasznos ismeretekkel szolgált a kultúrák teljes technológiájáról, beleértve a fajtákat, a talajművelést, a növényvédelmet, a tápanyag-utánpótlást és a tárolást.

A klímaváltozás heves viharokat és szárazságot hoz térségünkbe
Fotó: pxhere
A klímaváltozás a mi régiónkban szélsőséges időjárási változékonyságot hoz magával, fokozódik a nyári meleg, a csapadék nem sokkal lesz kevesebb, de áttevődik a téli félévre, tehát aszályos nyarakra kell felkészülnünk, amit heves viharok és esőzések tarkítanak. Ezeknek a káros hatásoknak a kivédésére indított nemesítési programot a KWS, melynek során beltenyésztett szárazság- és hőtűrő vonalakat hoznak létre és a keresztezésükkel a kívánt tulajdonságú kukoricahibrideket tudnak létrehozni.

Jövőre három új kukoricahibridet vezetnek be a hazai piacra ebből a nemesítési programból.

A Limagrain olyan alkalmazást fejlesztett ki, amellyel a választott hibridet az előzőleg felmért adottságoknak megfelelően, optimális tőszámmal lehet kiültetni. Eddig száz magyarországi tábláról gyűjtötték be a szükséges adatokat, amelyek egy része műholdról, a többi a gazdálkodótól, illetve a kombájn hozamméréséből származik.

Hasonló fejlesztésről számolt be az Axiál is, kiemelve az adatkezelés és a modellkészítés fontosságát. Ugyanabból az adatsorból nagy különbségek adódhatnak, ha nem a megfelelő számítási modellt alkalmazzuk. Véleményük szerint sokféle mérésből tudjuk összeállítani a reális képet a táblánkról, hogy azután alkalmazkodhassunk az adottságaihoz. Nem kevésbé fontos az erő- és munkagépek pontos irányítása: ha az Axiál által fejlesztett precíziós optikai irányító rendszerrel dolgozik a traktor, mindössze 5 centiméteres átfedést lehet elérni a fordulók között, az átlagos 45 centiméterhez képest.

Ugyancsak magyar fejlesztés az Elcom Kft., a Kaposvári Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem talajnedvesség-változást monitorozó módszere. Sajnos hazánkban nagyon kicsi az öntözött terület, és nem várható, hogy ugrásszerűen nőne a közeljövőben, tehát a víz jobb hasznosítására más módszereket kell találni. Ha az alapos és részletes mérésekkel pontos képet kapunk a talaj 60 centiméteres rétegét érintő vízmozgásokról, lehatárolhatjuk azokat a területeket, ahol jellemzően szárazabb a talaj. Hazánkban amúgy is nagy táblákat alakítottak ki,

érdemes lenne a búza- vagy kukoricatermesztésre kevésbé alkalmas részeket leválasztani és alternatív növénnyel hasznosítani, ezáltal a biodiverzitás is nőne.

A vízmegőrzésben fontos szerepe van a jó talajművelésnek: az a cél, hogy 35-41 centiméteres lazult talajréteget alakítsunk ki és meg is tartsuk éveken keresztül. A Väderstad képviselője szerint az alapművelésre is mélyen művelő kultivátort kell használni, mert forgatás nélkül jobb talajállapot érhető el. Fontos, hogy növénymaradványok maradjanak a felszínen, amelyek óvják a talajt a kiszáradástól.

A fölmelegedés számos új kártevő megjelenésével is járt, bár a 16. században Európába került kukoricának nálunk még csak 15 potenciálisan veszélyes kártevője van, szemben az őshazájában élő 35-tel. Keszthelyi Sándor, a Kaposvári Egyetem docense sorolta fel a legújabb jövevényeket. Intenzív kukoricában van szükség rovarölő szeres permetezésre, főként a vegetációban megjelenő rágó kártevők, a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke ellen, amelyek a négyfoltos fénybogárral együtt a legnagyobb kárt okozhatják. Az egyetemen folytatott vizsgálatok szerint az alkalmas időben végzett permetezéssel 5-6 mázsa termést lehet megmenteni a kártevőktől. A beavatkozás legjobb időpontja június végén, július elején van.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

17 tonna feletti átlagtermés: szenvedélyük a kukorica

Ha nem is dőltek meg a korábbi rekordok, szép sikerek születtek az idei, X. Kukorica Termésversenyen. Minderről ünnepélyes keretek között számolt be a Magyar Kukorica Klub Egyesület elnöksége. A gödöllői Grassalkovich Kastélyban tartott díjátadó ünnepségen az ország öt régiójából jöttek el termelők, hogy együtt örüljenek saját és egymás sikereinek.

Zöldborsó: a velőtől a kifejtőig

A zöldborsó nem egyetlen egységes kategória. Biológiai igényeiben, megjelenésében és a tenyészidő hossza tekintetében is eltérő változatai különböztethetők meg: a kifejtőborsó, a velőborsó és a cukorborsó. Létezik lapos hüvelyű és telt hüvelyű borsó.

Kérdőív biogazdák figyelmébe

Az ökológiai vetőmagokkal/szaporítóanyagokkal és nemesítéssel kapcsolatban oszthatják meg tapasztalataikat és véleményüket a gazdálkodók a LIVESEED kérdőíven, az unió-szerte zajló felmérést Magyarországon az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet szervezi. A felmérés eredményeként létrejövő adatok további ökológiai növénynemesítéssel és vetőmagtermeléssel kapcsolatos kutatásoknak szolgálnak alapul.

Nehéz helyzetben a német gazdaságok

A Német Parasztszövetség (DBV) felmérése és előrejelzése szerint, az előző évihez képest 21,8 százalékkal kevesebb gabona és repce termett az idén, és a szálas, illetve tömegtakarmányokból is rosszul alakultak a terméseredmények, és ez nehéz helyzetbe hozza a német gazdaságokat.

Gyorsan élő növények

Mi az oka annak, hogy bizonyos növények „gyorsan élnek és fiatalon pusztulnak”, míg mások hosszú és egészséges életet élnek?

A vegetarianizmus a jövő útja?

A vegetarianizmus területén listavezető Németország, ahol minden tizedik ember húsmentes diétán él. Európa sok országában népszerűek a növényekből készült termékek. Egy kutatás szerint a válaszadók 3,7%-a vallotta magát vegetáriánusnak, 1,6%-a pedig a vegán étrendet követi. Az élelmiszeripar intenzíven reagál erre.

Kína: úttörő mezőgazdasági fejlesztések egész során dolgoznak

A világ legnépesebb országának egyik legfőbb kihívása lakossága élelmiszer-ellátásának biztosítása. E célból olyan technológiákat alkalmaznak, amelyek például az afrikai országok élhetőbbé tételében is kulcsfontosságúak lehetnek. A fekete kontinens mezőgazdaság fejlesztését célzó kínai befektetések az elmúlt 15 évben közel ötszörösére nőttek – értékük eléri a 300 millió dollárt.

Két növényvédő hatóanyag megújítását utasította el az Európai Bizottság

Nem lehet majd forgalomba hozni és felhasználni az EU területén a tirám és a dikvát hatóanyagokat tartalmazó készítményeket. A tirám főleg vetőmagkezelésre használt gombaölő hatóanyag, míg a dikvátot tartalmazó gyomirtókat elsősorban állományszárításkor alkalmazzák.

Többet kapnak vissza a támogatott agrárbiztosítást kötő gazdák

Nagyobb arányú visszatérítést kapnak idén a támogatott agrárbiztosítást kötő gazdák, mivel idén nyáron 4 milliárd forintról 5 milliárd forintra emelték az agrárbiztosítások díjtámogatási keretét - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Két új rekord egy kombájnnal

8 óra alatt 1111 tonna és 12 óra alatt 1620 tonna szemes kukorica betakarításával a Yorkville-i Steward Farms Partnership gazdaság egy CLAAS LEXION 760 TERRA TRAC kombájnnal rögtön két új Guiness-világrekordot is felállított.