Back to top

Hogyan alkalmazkodjunk a klímaváltozáshoz a kukoricatermesztésben?

A klímaváltozás hatásainak kivédése és a precíziós művelésben rejlő lehetőségek álltak a Kaposvári Egyetemen rendezett második Kukorica és búza konferenciasorozat középpontjában. A Magro.hu által szervezett tanácskozáson a tizenöt előadó hasznos ismeretekkel szolgált a kultúrák teljes technológiájáról, beleértve a fajtákat, a talajművelést, a növényvédelmet, a tápanyag-utánpótlást és a tárolást.

A klímaváltozás heves viharokat és szárazságot hoz térségünkbe
Fotó: pxhere
A klímaváltozás a mi régiónkban szélsőséges időjárási változékonyságot hoz magával, fokozódik a nyári meleg, a csapadék nem sokkal lesz kevesebb, de áttevődik a téli félévre, tehát aszályos nyarakra kell felkészülnünk, amit heves viharok és esőzések tarkítanak. Ezeknek a káros hatásoknak a kivédésére indított nemesítési programot a KWS, melynek során beltenyésztett szárazság- és hőtűrő vonalakat hoznak létre és a keresztezésükkel a kívánt tulajdonságú kukoricahibrideket tudnak létrehozni.

Jövőre három új kukoricahibridet vezetnek be a hazai piacra ebből a nemesítési programból.

A Limagrain olyan alkalmazást fejlesztett ki, amellyel a választott hibridet az előzőleg felmért adottságoknak megfelelően, optimális tőszámmal lehet kiültetni. Eddig száz magyarországi tábláról gyűjtötték be a szükséges adatokat, amelyek egy része műholdról, a többi a gazdálkodótól, illetve a kombájn hozamméréséből származik.

Hasonló fejlesztésről számolt be az Axiál is, kiemelve az adatkezelés és a modellkészítés fontosságát. Ugyanabból az adatsorból nagy különbségek adódhatnak, ha nem a megfelelő számítási modellt alkalmazzuk. Véleményük szerint sokféle mérésből tudjuk összeállítani a reális képet a táblánkról, hogy azután alkalmazkodhassunk az adottságaihoz. Nem kevésbé fontos az erő- és munkagépek pontos irányítása: ha az Axiál által fejlesztett precíziós optikai irányító rendszerrel dolgozik a traktor, mindössze 5 centiméteres átfedést lehet elérni a fordulók között, az átlagos 45 centiméterhez képest.

Ugyancsak magyar fejlesztés az Elcom Kft., a Kaposvári Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem talajnedvesség-változást monitorozó módszere. Sajnos hazánkban nagyon kicsi az öntözött terület, és nem várható, hogy ugrásszerűen nőne a közeljövőben, tehát a víz jobb hasznosítására más módszereket kell találni. Ha az alapos és részletes mérésekkel pontos képet kapunk a talaj 60 centiméteres rétegét érintő vízmozgásokról, lehatárolhatjuk azokat a területeket, ahol jellemzően szárazabb a talaj. Hazánkban amúgy is nagy táblákat alakítottak ki,

érdemes lenne a búza- vagy kukoricatermesztésre kevésbé alkalmas részeket leválasztani és alternatív növénnyel hasznosítani, ezáltal a biodiverzitás is nőne.

A vízmegőrzésben fontos szerepe van a jó talajművelésnek: az a cél, hogy 35-41 centiméteres lazult talajréteget alakítsunk ki és meg is tartsuk éveken keresztül. A Väderstad képviselője szerint az alapművelésre is mélyen művelő kultivátort kell használni, mert forgatás nélkül jobb talajállapot érhető el. Fontos, hogy növénymaradványok maradjanak a felszínen, amelyek óvják a talajt a kiszáradástól.

A fölmelegedés számos új kártevő megjelenésével is járt, bár a 16. században Európába került kukoricának nálunk még csak 15 potenciálisan veszélyes kártevője van, szemben az őshazájában élő 35-tel. Keszthelyi Sándor, a Kaposvári Egyetem docense sorolta fel a legújabb jövevényeket. Intenzív kukoricában van szükség rovarölő szeres permetezésre, főként a vegetációban megjelenő rágó kártevők, a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke ellen, amelyek a négyfoltos fénybogárral együtt a legnagyobb kárt okozhatják. Az egyetemen folytatott vizsgálatok szerint az alkalmas időben végzett permetezéssel 5-6 mázsa termést lehet megmenteni a kártevőktől. A beavatkozás legjobb időpontja június végén, július elején van.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Eltört” kakaó helyett fenntartható gazdálkodás

Amerika egyik legnagyobb magánkézben lévő élelmiszeripari vállalat, a Mars új „kakaó stratégiával” rukkolt elő, melynek célja újratervezi az ellátási láncukat annak érdekében, hogy visszaszorítsák az erődirtásokat és a gyermekmunkát a kakaóültetvényekre építő országokban.

Több kukorica termett idén

A kedvező időjárásnak köszönhetően a tavalyinál valamivel több kukorica teremhet az idén, napraforgóból pedig a múlt évihez hasonló mennyiséget takaríthatnak be a gazdák - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Kétmilliárdos program Törökszentmiklóson

Pannon Breeding Programot indított a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. A kutatók a projekt során olyan technológiákat, módszereket fejlesztenek, amelyek a korszerű és innovatív gazdálkodásra leginkább alkalmasak.

Komplex öntözési programra van szükség

A magyar gazdákat nem érintette olyan súlyosan az idei aszály, mint nyugat-európai társaikat, ugyanakkor a kormány komplex öntözési program bevezetésével szeretné elejét venni a hasonló problémáknak – mondta a mezőgazdaságért felelős államtitkár Mezőhegyesen, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai napján.

"Hosszú idő után ismét fontos tényező lehet az agráriumban Mezőhegyes"

A legkülönbözőbb gépekkel, hasznos előadásokkal és fajta-, illetve növénytermesztési bemutatókkal várják a gazdákat a II. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow szervezői. Az esemény megnyitóján felszólalok szerint a helyszínt adó Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság számára ez egy nagy lépés afelé, hogy hosszú évtizedek után ismét meghatározó mezőgazdasági vállalkozás váljon belőle.

A csillagászati ősszel az idő is hűvösebbre fordul

A csillagászati ősz beköszöntével az időjárás is ősziesre fordul a hétvégétől. Pénteken még csendes, többnyire napos, száraz és meleg időben lehet végezni a mezőgazdasági munkákat. A változás szombaton kezdődik, ekkortól a jövő hét elejéig több időjárási front is átvonul fölöttünk, és összességében mintegy 10 fokkal hűvösebbre, és szelesre fordul az idő. Szombaton és hétfőn sokfelé kell esőre is számítani.

A húsuk is egészségesebb: a csillagfürt, mint nyúltakarmány

A jelen és a jövő mezőgazdaságának egyik legnagyobb kihívása, hogy bolygónk növekvő népességének megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot biztosítson, úgy, hogy közben a természeti erőforrásokat is megóvja. A Föld növekvő népességének élelmiszerszükségletét egyre csökkenő földterületen kell előállítani.

Egyre többen keresik a GMO-mentes szóját

Jelentősen nőtt a szója termőterülete és ezzel párhuzamosan a betakarított szójabab mennyisége is az utóbbi években. Magyarország célja a kedvező folyamat erősítése, hiszen idehaza is nagy a kereslet a GMO-mentes takarmány-alapanyagra és külföldön is szívesen vásárolják a magyar szóját – erről is beszélt Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár kedden, Héderváron egy szója fajtabemutatón.

Olcsó a kávé, ezért egyre kevesebben termesztik

A kávétermesztők segítésére szólították fel a legnagyobb feldolgozókat, miután a termék ára 12 éves mélypontra esett, és már költségeiket sem fedezi.

Megúszták nagy tüzek nélkül: jól halad a napraforgó betakarítása

A csapadékhiány miatt a kukoricától­ nem várható rekordtermés­, a napraforgó elfogadható lesz. Heves megyében a tavaszi vetésű növények idén várhatóan kevesebbet teremnek majd mint tavaly, Békés megyében az elmúlt időszakban 26 gabona eredetű tűzeset történt, ezek közül kiemelkedő, illetve magas riasztási fokú nem volt.