A Fresh Fruit Portal az Apofruit Italia szövetkezet műszaki vezetőjét, Andrea Grassit idézi. A szakember úgy nyilatkozott az online szakmai hírportálnak, hogy az olasz kajszitermés olykor erős kilengéseket is képes produkálni egy-egy egymást követő évben, az azonban igen nagy ritkaság, hogy mindennek a fagyos idő legyen az oka. Most viszont az extrém, akár mínusz 10°C-ot is hozó hideghullám a legfontosabb olasz termesztőkörzetekbe éppen a kajszivirágzás derekán érkezett.
Az olasz gyümölcságazaton belül igazából a kajsziban van csak nagy baj – mondta –, és átlagosan 30-40 százalékos terméskiesést vetített előre. Délen súlyosabb a helyzet, ott akár a termés feléről is lemondhatnak a gazdálkodók, északon pedig előreláthatóan 20-30 százalékkal terem kevesebb kajszi, mint tavaly. Azt is hozzátette, hogy minden kajszifajta érintett valamilyen mértékben.
A szilvaültetvényekben ugyanakkor maximum a déli régióban, azon belül is csak a korai fajtákban tett kárt a fagy – tette hozzá. A késői fajták egész jól megúszták a helyzetet, és Észak-Olaszországban is jó állapotban vannak az ültetvények. A többi csonthéjas – őszibarack, nektarin, cseresznye – nem szenvedett kárt a hidegben, termésmennyiségük a szokásos szinten várható.
A déli országrészben számos zöldségfélét is súlyosan megviselt a fagy, például az articsóka- és káposztaállományokat.
Európa másik top zöldség-gyümölcstermesztő országa, Spanyolország sem úszta meg a hideget, és ahogy a hazai szakemberek beszámoltak róla, itthon a kajszitermesztésben helyenként 100 százalékos kár is keletkezett, a szatymazi őszibarackosokban pedig 80 százalékos terméskiesést becsülnek.