0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Akik ellátják Európát görögdinnyével

Bár az előző időszakos túlkínálat miatt a spanyolok idén 2000 hektárral kisebb területen termesztenek görögdinnyét, továbbra is Spanyolország Európa legnagyobb dinnyetermelője és legnagyobb exportőre is. Idén 23 ezer hektáron ültették, kizárólag talajtakarással, öntözhető területeken, és szinte 100 százalékban erős növekedésű, a rosszabb szerkezetű talajt, a szárazságot jól viselő alanyra oltva.

Ahhoz, hogy áprilistól egészen október végéig kínálhassanak spanyol görögdinnyét, nagy légterű fóliasátrakban (8000 hektár), fóliaalagutak alatt (8000 hektár), illetve szabadföldön (5 ezer hektár) is termesztenek, és a déli körzetek után az ország északibb területein, egyebek között Madrid környékén is. La Mancha régióban például június végén még ültetnek palántákat a szeptemberi, októberi szedéshez.

Hajtatásban hektáronként 60, fóliaalagutas termesztésben 80 tonna a termésátlag.

A korai fényszegényebb időszakban nehezebb a beköttetés, pedig virágzáskor még háziméheket is telepítenek a sátrakba, amelyeket aztán 2 hét múlva tovább vándoroltatnak. Idén a hűvös időben a méhek sem dolgoztak megfelelően, ezért a hajtatási hozamok jócskán elmaradtak a megszokottól, ráadásul az átlagosan 40 tonnából mintegy 5 tonna csak másodosztályú termés volt.

A gazdákat azonban bőven kárpótolták a magas árak. Spanyolországtól eltérően ugyanis hazánkban és tőlünk északabbra is szokatlanul meleg volt az április–május, így már korán keresték a fogyasztók a görögdinnyét, és hajlandóak voltak sokat fizetni érte. A mag nélküli termésekért időszakosan kilogrammonként 1,2 eurót, de még június elején is 60 centet kaptak a spanyol kertészek. Június végén már az alagutas dinnyéket szedik.

Spanyolországban az utóbbi 10-12 évben teljesen átalakult a görögdinnye-fajtahasználat. A főként sötét héjú magvas dinnyék helyét átvették a magnélküliek, illetve a magvas 2-4 kilogrammos úgynevezett hűtőszekrény-dinnyék. Az összes terület mintegy 70 százalékán oltott, sötét és csíkos héjú, mag nélküli hibrideket ültetnek, az ahhoz szükséges porzók pedig a kisméretű magvas terméseket adó fajták.

Európában egyedüliként a spanyol dinnyeexport mennyisége meghaladja a belföldi fogyasztást, tavaly az összes 1,3 millióból mintegy 700 ezer tonnát értékesítettek külföldön.

A hazai fogyasztók a nagyobb méretű, 5-8 kilogrammos fekete magnélküli terméseket kedvelik – tudtuk meg Sándor Lászlótól, a Nunhems Hungary Kft. értékesítési vezetőjétől.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet