0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Drónokkal irtják a kokaültetvényeket Kolumbiában

A precíziós gazdálkodás vívmányait használja a kolumbiai kormány a kokaültetvények felszámolásához. A kísérleti programban drónok segítségével juttatnak gyomirtót azokra a földekre, ahol illegális növénytermesztés folyik.

A drónokról eddig jobbára a precíziós gazdálkodás kapcsán írtunk. Számos érdekes feladatot képesek ellátni. Egészen pontosan képesek a növényvédő szereket célba juttatni, némely drónok az öntözésben, sőt, a növények beporzásában is segédkeznek. A segítségükkel készült légi felvételek elengedhetetlenek a termőterületek elemzéséhez.

Azonban ezeket a tevékenységeket a nyugati világban egyre pontosabb és összetettebb jogi háttér szabályozza.

Nem úgy Kolumbiában, ahol a drónok eddig is ismert mezőgazdasági előnyeit nem a növényvédelemre, hanem épp ellenkezőleg, az irtásra használják.

Kolumbia rendfenntartó szervei nem csak pásztázzák a vidéket drónokra szerelt kamerákkal. A Wall Street Journal cikke szerint a kormány elindított egy tesztprogramot, melyben 10, gyomirtóval felszerelt drónt vetnek be az illegális mezőgazdasági tevékenységet végzőkkel szemben.

A helyi híradások szerint a mintegy 25 kilós gépek már az első héten több száz hektár földet „takarítottak meg” és segítségükkel a korábbi eljárásokhoz képest sokkal precízebben és gyorsabban végezték el a munkát az illetékes szervek.

A cikk arra is kitér, hogy ezzel az eljárással is rengeteg méreg kerül a környezetbe, mely növeli a rákos megbetegedés és egyéb betegségek lehetőségét. Ráadásul komoly érv a légitámadás ellen, hogy nem csak az illegális tevékenységet végzőket büntetni, ha a rossz széljárás a környező földekre is eljuttatja a levegőbe juttatott kemikáliákat. Ugyanakkor a pontos, kis területeken is precíz „drón-kezelés” eddig hatékonynak bizonyult.

Forrás: bgr.com/Wall Street Journal