Back to top

Betiltják a cink-oxidot a sertéstakarmányokban

Túlzott környezetkárosító hatása miatt 2022-re az Európai Unió teljes mértékben betiltja a cink-oxid adalékok felhasználását a sertéstakarmányokban. Felmerül a kérdés, hogy akkor miért is kerül bele ez az ártalmas vegyület a választási malacok takarmányába?

A cink-oxid elsősorban a kismalacok takarmányába kerül kiegészítő adalékként. A cink esszenciális nyomelem, hiánya a malacokban anémiához, csont deformitáshoz, a növekedés elmaradásához és bélrendszeri megbetegedések kialakulásához vezet.

A cink-oxid adagolását a stressz okozta immungyengülés kivédése miatt szokták alkalmazni a tenyésztők. Az irányított keresztezések hatására kialakult sertéshibridek jócskán felülmúlják a standard fajták teljesítményét mind a hús-, tej-, vagy akár utód előállítás területén, de a célpároztatások néhány negatív genetikai tulajdonság kialakulását is elősegítették, ilyen például a stresszérzékenység.

A modern sertéshibridek szinte bármilyen tartási- és takarmányozási viszony megváltozására érzékenyen reagálnak, ami elsősorban az immunrendszer leromlásához vezet.

Ennek hatására a teljesítmény visszaesik és a gazdasági haszon csökken. A stressz elsősorban az állatok viselkedésében jelenik meg, nem esznek, vagy nem isznak eleget. A normális bélműködés megváltozik, ami negatívan befolyásolja az állat egészségét, fogékonyabbak lesznek a betegségekre. A leggyakoribb az E. coli fertőzés, ami, a hasmenés kialakulása mellett növekedési rendellenességeket és magas számú elhullást okoz. A tenyésztők csaknem 20 éve védekeznek cink-oxid felhasználásával a választási malacok coli hasmenésének kialakulása ellen.

A kiegészítésként adagolt cinket a malacok szervezete nehezen tárja fel. A takarmányokba jóval több cink-oxid kerül, mint amennyire az állatnak valójában szüksége van, mivel a nyomelem biológiai hozzáférhetősége alacsony és csak kis mennyiségben szívódik fel.

A cink-oxid környezetkárosító hatása abban nyilvánul meg, hogy a vizelettel kiürül az állat szervezetéből és a trágyával a talajba kerül. A cink-oxid a vízi organizmusokra nagyon veszélyes vegyület, ivóvízbe, talajba és növényekre jutását el kell kerülni.

A talajban való túlzott felhalmozódás megelőzése érdekében az Európai Unió az 1334/2003 rendelet értelmében korlátozásokat vezetett be 2004-től a nyomelem határértékeinek tekintetében. 2022-re pedig teljes mértékben kivonásra kerül majd a takarmányokból.

Addig is gőzerővel folynak a kutatások arról, hogy milyen módszerrel lehetne kiváltani a cink-oxid használatát és megelőzni a választási malacok gyakori hasmenését.

Elsősorban olyan gyógynövény-kelátok tesztelése folyik, amely a cink szerves formában történő adagolását teszi lehetővé, ugyanis a szerves cink bélflórára gyakorolt hatása és felszívódása jobb, mint a szervetlen cink-sóké.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több ezer belga sertés kerülhet vágóhídra a pestis miatt

Belgium mintegy négyezer sertést vágna le a nemrégiben, összesen kilenc vaddisznó esetében kimutatott afrikai sertéspestis terjedésének megelőzése érdekében - közölte a La Libre Belgique című belga napilap hétfőn.

Megrohamozták a magyar pavilont a torinói ízfesztiválon

Hatalmas érdeklődés fogadta Magyarország standját és az ott kiállított minőségi termékeket a Slow Food mozgalom gasztronómiai örökség megőrzésének szentelt nemzetközi fesztiválján Torinóban, amelyet a hétfői zárónapig az becslések szerint mintegy másfél millióan keresnek fel.

Hogy kerülhetjük el a tollcsipkedést a baromfiudvarban?

A háztáji baromfitartóknak gyakori problémát okoz, hogy az állatok csipkedik egymást, olyannyira, hogy akár a testfelület jelentős részén tollhiányos állapot alakul ki, s komoly sebek is keletkezhetnek. A tollcsipkedés leggyakrabban két okra vezethető vissza.

Nébih farm a belvárosban

Két új városrésszel bővíti a MiniPoliszt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság egyúttal bekapcsolódik az interaktív kiállítás élménypedagógiai programjaiba is. E csatlakozásnak köszönhetően a jövőben a felelős állattartásról, az állatorvosi hivatásról, az élelmiszerlánc-biztonságról vagy éppen az erdőtűz-megelőzésről is tanulhatnak az érdeklődő gyermekek.

Sánta tehenek a platón

Hogy elég egészséges-e egy marha a szállításhoz attól függ, hogy kinek kell róla dönteni. Az Aarhus Egyetem tudósai azt kutatták, hogyan ítélik meg a marhák szállíthatóságát az állattartók, a sofőrök illetve az állatorvosok. Kísérletükben megkérték a három csoport képviselőit, hogy a szarvasmarhákról készült videók alapján értékeljék az állatok sántaságát, illetve hogy szállítható-e még az adott jószág.

Az ország legnagyobb és legboldogabb tökei

Valószínűleg nem csak az országban a legnagyobb, de a legboldogabb tökök is Keszler László gárdonyi kertjében teremnek. A most hétvégi rácalmási tökfesztiválon idén is megvédte tökkirályi címét a gazda, akinek sok gondozási titka van Ezek közül azonban talán a leglényegesebb az odafigyelés, mellyel szeretett növényeit gondozza.

A húsuk is egészségesebb: a csillagfürt, mint nyúltakarmány

A jelen és a jövő mezőgazdaságának egyik legnagyobb kihívása, hogy bolygónk növekvő népességének megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot biztosítson, úgy, hogy közben a természeti erőforrásokat is megóvja. A Föld növekvő népességének élelmiszerszükségletét egyre csökkenő földterületen kell előállítani.

Tizenegy ország tiltotta ki a belga sertéshúst

Az afrikai sertéspestis miatt tizenegy Európai Unión kívüli ország függesztette fel a sertéshús importját Belgiumból - közölte a Le Soir című belga napilap szerdán.

Kutyás programok az örökbe fogadott állatok napján

Szeptember 23-án rendezik meg a VI. Örökbe fogadott Állatok Napját a Népligetben, a Planetárium mögött. A programon részt vevők nemcsak élményekkel, de a helyes állattartással kapcsolatos ismeretekkel is gazdagodhatnak – olvasható közleményükben.

Egyre többen keresik a GMO-mentes szóját

Jelentősen nőtt a szója termőterülete és ezzel párhuzamosan a betakarított szójabab mennyisége is az utóbbi években. Magyarország célja a kedvező folyamat erősítése, hiszen idehaza is nagy a kereslet a GMO-mentes takarmány-alapanyagra és külföldön is szívesen vásárolják a magyar szóját – erről is beszélt Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár kedden, Héderváron egy szója fajtabemutatón.