Back to top

Betiltják a cink-oxidot a sertéstakarmányokban

Túlzott környezetkárosító hatása miatt 2022-re az Európai Unió teljes mértékben betiltja a cink-oxid adalékok felhasználását a sertéstakarmányokban. Felmerül a kérdés, hogy akkor miért is kerül bele ez az ártalmas vegyület a választási malacok takarmányába?

A cink-oxid elsősorban a kismalacok takarmányába kerül kiegészítő adalékként. A cink esszenciális nyomelem, hiánya a malacokban anémiához, csont deformitáshoz, a növekedés elmaradásához és bélrendszeri megbetegedések kialakulásához vezet.

A cink-oxid adagolását a stressz okozta immungyengülés kivédése miatt szokták alkalmazni a tenyésztők. Az irányított keresztezések hatására kialakult sertéshibridek jócskán felülmúlják a standard fajták teljesítményét mind a hús-, tej-, vagy akár utód előállítás területén, de a célpároztatások néhány negatív genetikai tulajdonság kialakulását is elősegítették, ilyen például a stresszérzékenység.

A modern sertéshibridek szinte bármilyen tartási- és takarmányozási viszony megváltozására érzékenyen reagálnak, ami elsősorban az immunrendszer leromlásához vezet.

Ennek hatására a teljesítmény visszaesik és a gazdasági haszon csökken. A stressz elsősorban az állatok viselkedésében jelenik meg, nem esznek, vagy nem isznak eleget. A normális bélműködés megváltozik, ami negatívan befolyásolja az állat egészségét, fogékonyabbak lesznek a betegségekre. A leggyakoribb az E. coli fertőzés, ami, a hasmenés kialakulása mellett növekedési rendellenességeket és magas számú elhullást okoz. A tenyésztők csaknem 20 éve védekeznek cink-oxid felhasználásával a választási malacok coli hasmenésének kialakulása ellen.

A kiegészítésként adagolt cinket a malacok szervezete nehezen tárja fel. A takarmányokba jóval több cink-oxid kerül, mint amennyire az állatnak valójában szüksége van, mivel a nyomelem biológiai hozzáférhetősége alacsony és csak kis mennyiségben szívódik fel.

A cink-oxid környezetkárosító hatása abban nyilvánul meg, hogy a vizelettel kiürül az állat szervezetéből és a trágyával a talajba kerül. A cink-oxid a vízi organizmusokra nagyon veszélyes vegyület, ivóvízbe, talajba és növényekre jutását el kell kerülni.

A talajban való túlzott felhalmozódás megelőzése érdekében az Európai Unió az 1334/2003 rendelet értelmében korlátozásokat vezetett be 2004-től a nyomelem határértékeinek tekintetében. 2022-re pedig teljes mértékben kivonásra kerül majd a takarmányokból.

Addig is gőzerővel folynak a kutatások arról, hogy milyen módszerrel lehetne kiváltani a cink-oxid használatát és megelőzni a választási malacok gyakori hasmenését.

Elsősorban olyan gyógynövény-kelátok tesztelése folyik, amely a cink szerves formában történő adagolását teszi lehetővé, ugyanis a szerves cink bélflórára gyakorolt hatása és felszívódása jobb, mint a szervetlen cink-sóké.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Június 10-ig kell teljesíteni a tömeges méhpusztulások felderítéséhez kapcsolódó adatszolgáltatást

A Nébih az elmúlt hetekben több mint 12 000 gazdálkodótól kért növénytermesztési technológiai adatszolgáltatást a 2018-as tömeges méhpusztulások felderítése érdekében. Az ügyfélkapuval nem rendelkező termelőktől érkezett visszajelzések alapján a hivatal az adatszolgáltatási határidőt 2019. június 10-ig meghosszabbította.

Jobb, ha a tehén nappal ellik

Egy amerikai- kanadai tanulmány szerint a tehenek nagyobb eséllyel ellenek napközben, ha a nap végén jutnak hozzá a takarmányadagjuk nagy részéhez. A napközbeni ellések számának emelkedése nagyban megkönnyítené a gazdák életét.

Peszticidek szennyezik Európa folyóvizeit

Az Európa folyóin és csatornáin végzett tesztek száznál több peszticidet mutattak ki, melyek között 24 olyan szer is volt, amely nem engedélyezett az EU-ban történő felhasználásra. A vizsgálat során 10 ország 29 folyójából vett mintákban 21 állatgyógyászati készítményt is találtak.

Gazdaság, génbank és gyakorlati helyszín egy helyen

A magyar mezőgazdaságnak szinte nincs olyan ágazata, amelyet a Georgikon Tanüzemben nem művelnek. Amellett, hogy termelnek, gazdálkodnak, génbankként és az egyetem hallgatóinak gyakorlati képzésének helyszíneként működnek, szakmai kísérleteikkel a környékbeli gazdákat is segítik.

A kereskedelmi háború helyett az ASP tesz be a szójának

A Kína és az Amerikai Egyesült Államok között zajló kereskedelmi háborúban veszíteni látszott a szója. Azonban úgy tűnik, ennél sokkal nagyobb veszély les rá: a Kínában tomboló afrikai sertéspestis járvány következtében visszaesik a kereslet, így lesz miért aggódniuk az amerikai gazdáknak.

Csúszásmentes, hűthető, fűthető padlóelemek

Különleges padlóborításokat, fűtött és hűtött rácspadozatot fejlesztett sertésistállókba a Fournier francia cég. A már szabadalmaztatott megoldás, a Modulo-Therm padozat lehetővé teszi az optimális hőmérsékletű - hűthető, fűthető - zónák tetszés szerinti kialakítását a sertésistállókban.

Rovarevő tyúkok és malacok?

A hagyományos, szójadara és halliszt alapú takarmány helyett rovarokból fedeznék a sertések és tyúkok növekedéséhez szükséges proteint, ehhez azonban nagy mennyiségben kell rovarokat termelni – ennek megvalósításán dolgozik három német felsőoktatási intézmény és egy kutatóintézet.

Nem csak állva alszanak: a lovak pihenési szokásai

Mint minden élőlénynek, a lovaknak is szükségük van pihenésre, alvásra. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy sokszor lótulajdonosok sincsenek teljesen tisztában azzal, mikor pihen egy ló, és mikor van baja. A laikusok pedig végképp képesek pánikba esni egy fekvő ló láttán.

Nagyon megugrottak a sertésárak

Négy héttel ezelőtt jelentős felvásárlási áremelkedés indult a vágósertés-piacon. A 11. héten a kilogrammonkénti átlagár még 347,10 Ft volt, ami a 12. héten 2 Ft-tal, a 13. héten 17,50 Ft-tal, a 14. héten pedig példátlanul magasan, 28,40 Ft-tal, 395 Ft-ra drágult. Négy hét alatt ez közel 50 forintos árnövekedés! Természetesen mindezt persze nagy örömmel nyugtázzák a termelők.

Miért dorombolnak a macskák?

A macskák általában akkor dorombolnak, ha simogatjuk őket. Azonban a dorombolás nemcsak az elégedettség jele, hanem egy kommunikációs forma is, ami sokkal bonyolultabb, mint azt idáig sejtettük.