Back to top

Garantált hitelek – versenyképes gazdaságok

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) 2018. december 4-én tartotta éves üzleti partnertalálkozóját, amelynek keretében a hazai pénzügyi intézmények vezetői és munkatársai találkozhattak az agrárkormányzat képviselőivel, friss információkhoz juthattak a mezőgazdaság aktuális kihívásairól, finanszírozási lehetőségeiről és a kormányzat agrárpolitikájának irányvonalairól.

A rendezvényt megnyitó Pongrácz István AVHGA kuratóriumi elnök üdvözlő szavait követően Nagy István agrárminiszter előadásában köszönetet mondott a hazai pénzügyi szektor szereplőinek, hogy kiemelt ágazatként tekintenek az agráriumra, és egyre szélesebb az agrárvállalkozások számára rendelkezésére álló pénzügyi termékek köre.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány célkitűzése a mezőgazdasági szektor hatékonyságának növelése, ebben is kéri a pénzügyi szektor együttműködését. A hatékonyságnövelő mezőgazdasági beruházások, fejlesztések támogatása, kedvező feltételekkel történő finanszírozása

kulcskérdés a nemzetgazdaság számára is, hiszen az agrárium GDP részesedése mellett számításba kell venni azokat az ágazatokat is, amelyek a mezőgazdaságra épülnek.

Az agrárszektor rendkívül tőkeigényes ágazat, forgóeszköz és beruházási igénye egyaránt jócskán meghaladja a nemzetgazdasági átlagot – mondta az agrárminiszter.

A beruházásokat az elmúlt időszakban az uniós vidékfejlesztési források indukálták, de kihasználva a kedvező kamatkörnyezetet és a rendelkezésre álló pénzügyi eszközöket akkor is érdemes megvalósítani a beruházásokat, ha kevesebb vissza nem térítendő támogatás áll rendelkezésre. Felmérések szerint az agrárágazatban jelentős fejlesztési igény mutatkozik, amely segíthetné a technológia modernizációját, a kapacitásbővítést, a precíziós gazdálkodást.

A miniszter kiemelte, hogy a szektor legkisebb és legnagyobb gazdálkodóira is egyaránt szükség van a vidéki térségek felzárkóztatásában.

A nagyobb vállalkozások jelentősen tudják az ország versenyképességét javítani, a kisebbek pedig a vidék népességmegtartó erejét biztosítják. Az ágazat összes szereplőjének tud segíteni az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány készfizető kezessége, amely a teljes banki és takarékszövetkezeti szektoron keresztül elérhető. A kezesség a finanszírozói bizalmat erősíti és hitelezhetővé teszi a kisebb agrárvállalkozásokat is.

Herczegh András, az AVHGA ügyvezető igazgatója az elmúlt időszak eredményeit ismertetve elmondta, hogy az AVHGA által garantált hitelállomány 2018-ban meghaladta a 300 milliárd forintot, és a kezesség iránti igény növekedését mutatja, hogy 2012 óta megháromszorozódott az állomány. Kiemelte, hogy a mezőgazdaság hitelállományának nagyarányú növekedéséhez az AVHGA tevékenysége is hozzájárult, a kezesség révén olyan vállalkozások is banki forráshoz jutnak, amelyek intézményi garantőr nélkül nem lennének hitelképesek.

Az alapítvány állományában meghatározóak az őstermelők, családi gazdálkodók, amit egyértelműen mutat, hogy az alapítvány ügyleteinek 85%-át a mikro vállalkozások hiteleihez kapcsolódó kezességek teszik ki, a növekedés üteme ebben a szegmensben volt a legdinamikusabb

– hangsúlyozta az ügyvezető igazgató. Ezt erősíti az a tény is, hogy a hitelgaranciát igénybe vevő vállalkozások 2800 települést fednek le, s ezek több mint fele falvakban tevékenykedik.

Ugyanakkor a nagyobb méretű mezőgazdasági vállalkozások a számukra nyújtott kezességek révén többet tudnak fejlesztésekre, innovációra fordítani. A Vidékfejlesztési Program beruházásait komplex módon kezelik, hiszen a pályázatok nyerteseinek az önerőt biztosító beruházási hitelhez, a támogatás előfinanszírozáshoz, vagy a kapcsolódó bankgaranciához is szükségük lehet a kezességvállalásra. 2018 november közepéig 1500 olyan ügyfelet finanszírozott az AVHGA, akik a Vidékfejlesztési Programban pályázatot nyertek. Ez az összes nyertes ügyfél 21%-a, és a pénzügyi intézményeknél még számos projekt finanszírozása áll előkészítés alatt.

Weisz Miklós, az AGRYA Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének társelnöke kiemelte, hogy

nagy szükség van a generációváltásra és a technológiai fejlesztésekre a mezőgazdaságban, amely kihívásokra a fiatalok tudása és ötletei jelenthetnek megoldást.

Egy versenyképes jövőjű ágazathoz nélkülözhetetlen a technológiai fejlesztés, a digitalizáció, köztük a precíziós gazdálkodás és az innováció ösztönzése. Az induló, gazdaságot átvevő fiatalok számára pedig fontos lenne, hogy hosszú távra meg tudják tervezni a fejlesztéseiket, egymásra épülő beruházásokat tudjanak megvalósítani. A generációváltás egy bizonyos fokú méret koncentrációval jár együtt, hiszen a fiatalok nagyobb üzemek létrehozásában gondolkodnak, nagyobb termékkibocsátást fognak elérni, ezért a jelenleginél több korszerű beruházásra kell számítani.

Fotó: AM

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Együnk halat – de ne csak karácsonykor!

Hiába fogyasztunk halat bőséggel az ünnepekkor, messze a legkevesebb esszük belőle Európában, annak ellenére, hogy haltermelésben a legjobbak közt vagyunk. Nagy István szerint ugyanakkor cél, hogy idővel a péntek a halfogyasztás napja legyen.

Szőlőtermesztés: tények és tévhitek az öntözésről

"Szőlőtermesztéssel foglalkozunk a Neszmélyi borvidéken. A szőlő öntözésének gondolatával régóta foglalkozunk, és az elképzelést a 2016-ban kiírt vízgazdálkodási pályázat segítségével remélhetőleg sikerül megvalósítani. Ahhoz, hogy a vevőinket mindig ellássuk az elvárt szőlőmennyiséggel, már napjainkban is nélkülözhetetlen az öntözés." - Dr. Mikóczy Nárcisz előadásának szerkesztett változata következik.

Határozott közös V4-fellépés az élelmiszerek kettős minőségének felszámolásáért

Elégedetlenségüket fejezték ki az élelmiszerek kettős minőségének gyakorlatát megszüntető szabályozás hiánya miatt a V4-országok agrárminiszterei a Mezőgazdasági és Halászati Tanács december 17-i ülésén, Brüsszelben. Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta, elfogadhatatlan, hogy a kelet-európai tagállamok állampolgárait másodrendűként kezeljék a multinacionális élelmiszeripari cégek.

A biomassza kapacitás kiaknázásához több támogatás kell

Magyarország nagyobb részesedést kér a kelet-közép-európai gazdálkodóknak az uniós kutatási-fejlesztési forrásokból - jelentette ki Nagy István agrárminiszter Brüsszelben, az uniós Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülését követően hétfőn.

Több feladathoz több pénz kell

Továbbra sem engedne a Közös Agrárpolitika (KAP) büdzséjéből Kis Miklós, aki szerint a legoptimistább forgatókönyv szerint szinten maradhat az elosztható források összege. Az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára lapunknak elmondta: a többi fő kérdésben, legalábbis a célokat tekintve, egyetért az Európai Bizottság szándékaival – a hozzájuk rendelt eszközökkel azonban nem.

Hidrokultúrás veresegyházi paradicsom télen-nyáron

December 14-én pénteken, Veresegyházon a Veresi Paradicsom Kft. új üvegházának átadásán Nagy István agrárminiszter a rendezvény fővédnökeként mondott köszöntő beszédet, melyben Magyarország versenyképes élelmiszer termelését, továbbá a kertészet mezőgazdaságban betöltött szerepét és támogatásának jelentőségét részletezte.

Sertés állatjóléti támogatási kérelem benyújtása: most!

Bár még nem jelent meg a 140/2007. (XI. 28.) FVM rendelet helyébe lépő jogszabály, az Agrárminisztérium bejelentette, hogy folytatódik a sertés állatjóléti támogatási program.

Jövőre is lesz baromfi állatjóléti támogatási program

Az Agrárminisztérium a baromfiágazat szakmai szervezeteivel egyeztetve már 2018 áprilisában kezdeményezte Brüsszelben a jelenlegi program helyébe lépő új, 2025-ig tartó támogatási programot az eddigihez hasonló szakmai tartalommal, de emelt támogatási kerettel.

Keleti gazdák tüntettek Brüsszelben

Közép- és kelet-európai gazdák tüntettek csütörtökön Brüsszelben az Európai Tanács ülése alatt egyenlő támogatási szinteket és egyéb jogosultságokat követelve.

Újabb pályázati forrás jut környezet- és természetvédelemre

Magyarország két LIFE integrált pályázatát is támogatja az Európai Bizottság, egyet környezetvédelmi, egyet pedig természetvédelmi területen - mondta el Nagy István agrárminiszter az MTI-nek csütörtökön.