Back to top

Karácsonyfából édesítőszer

A tűlevél magas lignocellulóz tartalma miatt nem túl vonzó biomasszaként, és ipari felhasználásra is teljesen alkalmatlan. Egy új eljárás segítségével azonban cukor- és fenol-vegyületekké bomlik le, melyek ipari alapanyagként sokrétűen felhasználhatók.

Cynthia Kartey, a Sheffieldi Egyetem Kémiai és Biológiai Mérnöki Karának doktorandusz hallgatója fedezte fel, hogy a tűlevél hasznos kémiai anyagokká alakítható.

A fő alkotóeleme egy összetett polimer, a lignocellulóz (mely akár a tűlevél 85 százalékát is adhatja) . Mivel túlságosan komplex szerkezetű, ezért ipari felhasználásra nem alkalmas. Kartey azonban rájött, hogy glicerol (mely egy olcsó, környezetbarát anyag) és hő segítségével egyszerűbb szerkezetű elemekre bontható.

Az eredmény egy folyékony halmazállapotú bio-olaj, illetve egy szilárd halmazállapotú melléktermék, a bioszén.

Az olaj összetételét tekintve glükózból, ecetsavból és fenolból áll. Ezeket az ipar hasznosítani tudja: a glükózból édesítőszer készül az élelmiszeripar számára, az ecetsav a festékgyártásnál, oldószereknél vagy éppen az étkezési ecet gyártásánál használható fel.

Ezzel a folyamattal csökkenteni lehet a széndioxid-lábnyomot, és kevesebb biomassza kerül a hulladéklerakókba.

Dr. James McGregor, az egyetem egyik tanára hangsúlyozta: "A biomassza - azaz a növényekből nyert szervesanyagok - szerepe az üzemanyag és egyéb kémiai anyagok gyártásánál egyre nőni fog a fosszilis energiahordozókkal szemben, és a jövőben kulcsszerepet fog betölteni a világgazdaságban. Amennyiben újra fel tudjuk használni ezeket az anyagokat ahelyett, hogy kidobnánk őket, az újrahasznosítás mellett más pozitív hatásai is lesznek a folyamatnak."

A kutatócsoport jelenleg is azt vizsgálja, hogyan lehet a szerves hulladékból értékes anyagokat kinyerni, mint például az erdészeti forrásból illetve élelmiszeriparból származó hulladékokból, vagy a söripari melléktermékekből. Azt is vizsgáljuk, hogyan lehet a szén-dioxidot hasznos szénhidrogén összetevőkké alakítani.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Látszólag ok nélkül pusztulnak az észak-amerikai almafák

Hat évvel ezelőtt kellemetlen meglepetést érte Kari Peter növényorvost, aki egy pennsylvaniai almaültetvényen vizsgálódott. A fiatal almafák igen gyorsan pusztultak. Elsőre valamilyen kórokozóra gyanakodott, azonban a kémiai kezelések nem vezettek eredményre. A következő évre pedig USA és Kanada szerte az ültetvények 80 százalékáról jelentettek fapusztulást.

Gyanúsan olcsó import tej került forgalomba

A Penny Market Kft. – többszörös előzetes egyeztetés ellenére – drasztikusan alacsony, 135 forintos áron dobott piacra egy szlovákiai import UHT tejet 2019. március 21-én, az üzletlánc ezzel a lépéssel a hazai tejfeldolgozóknak és tejtermelőknek hosszabb távon is jelentős károkat okozhat. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TTT) ezért hatósági ellenőrzést kezdeményezett.

Már az élelmiszerlánc-biztonsági elemző rendszer is intelligens

Eredményesen lebonyolította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az „Intelligens Élelmiszerlánc-biztonsági Elemző Rendszer létrehozása” (INTEL) című, kétéves projektjét, amely a hivatal élelmiszerlánc-biztonsági elemző rendszerének korszerűsítését és az ügyfelek elektronikus ügyintézésének egyszerűsítését tette lehetővé.

Fontos fejlesztések a kirándulók egyik kedvenc helyszínén

„Ez a 21. századi erdők mintapéldája” – fogalmazott Nagy István agrárminiszter Királyréten, ahol ünnepélyes keretek közt Kirándulóközpontot adtak át. A természetjárók örömére a környéken számos fejlesztés valósult meg eddig s valósul meg a közeljövőben is.

Ízesített ásványvizek és újfajta likőrök fejlesztéséről állapodtak meg

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Szent István Egyetem (SZIE) és a Miskolci Likőrgyár Zrt. a magyar szeszesital-gyártás értéknövelő és fenntartható fejlesztése érdekében szerdán Budapesten.

Indul a medvehagymaszezon: nem mindegy, honnan és mennyit szedünk!

A medvehagyma – a hóvirág mellett – a kora tavaszi erdő egyik jellegzetes növénye. A vadfokhagymaként is ismert, jótékony hatású növény gyűjtési szezonja március végére, április elejére esik. Azonban nem mindegy, honnan és mennyit gyűjtünk ebből az erdei csemegéből.

A kormány is a minőségi sörök mellé állt

A sörágazat dinamikus fejlődésének fenntartása mellett a kormány törekszik a minőségi sörök piacának élénkítésére és a kézműves sörök szegmensének szélesítésére - mondta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán, a XIII. Nemzetközi Sörverseny és Sörmustra beharangozó sajtótájékoztatón, Budapesten.

Népszerűsítik a vadhúsból készülő ételeket

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Országos Magyar Vadászkamara Baranya Megyei Szervezetei által közösen útjára indított eseménysorozat keretében a vadhúsfogyasztás népszerűsítésére gasztronómiai bemutatót tart Pécsett március 22-én – jelentették be az esemény szervezői közösen tartott sajtótájékoztató keretében.

Professzor: kevesebb sót használjon az élelmiszeripar!

Újabb tudós figyelmeztetett a sóbevitel mérséklésének hatására, Paul Elliott, az Imperial College London professzora ráadásul rendszerszintű változást sürget. Szerinte ha az élelmiszeripar nagyarányú sócsökkentést lépne meg, az emberéleteket menthetne.

Zöldség- és gyümölcsfeldolgozási továbbképzés a NAK-nál

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága – az ingyenes szakmai programsorozata keretein belül – meghirdeti a „Tanuljunk együtt! - Zöldség-gyümölcs feldolgozás” elnevezésű rendezvényét.