Back to top

Karácsonyfából édesítőszer

A tűlevél magas lignocellulóz tartalma miatt nem túl vonzó biomasszaként, és ipari felhasználásra is teljesen alkalmatlan. Egy új eljárás segítségével azonban cukor- és fenol-vegyületekké bomlik le, melyek ipari alapanyagként sokrétűen felhasználhatók.

Cynthia Kartey, a Sheffieldi Egyetem Kémiai és Biológiai Mérnöki Karának doktorandusz hallgatója fedezte fel, hogy a tűlevél hasznos kémiai anyagokká alakítható.

A fő alkotóeleme egy összetett polimer, a lignocellulóz (mely akár a tűlevél 85 százalékát is adhatja) . Mivel túlságosan komplex szerkezetű, ezért ipari felhasználásra nem alkalmas. Kartey azonban rájött, hogy glicerol (mely egy olcsó, környezetbarát anyag) és hő segítségével egyszerűbb szerkezetű elemekre bontható.

Az eredmény egy folyékony halmazállapotú bio-olaj, illetve egy szilárd halmazállapotú melléktermék, a bioszén.

Az olaj összetételét tekintve glükózból, ecetsavból és fenolból áll. Ezeket az ipar hasznosítani tudja: a glükózból édesítőszer készül az élelmiszeripar számára, az ecetsav a festékgyártásnál, oldószereknél vagy éppen az étkezési ecet gyártásánál használható fel.

Ezzel a folyamattal csökkenteni lehet a széndioxid-lábnyomot, és kevesebb biomassza kerül a hulladéklerakókba.

Dr. James McGregor, az egyetem egyik tanára hangsúlyozta: "A biomassza - azaz a növényekből nyert szervesanyagok - szerepe az üzemanyag és egyéb kémiai anyagok gyártásánál egyre nőni fog a fosszilis energiahordozókkal szemben, és a jövőben kulcsszerepet fog betölteni a világgazdaságban. Amennyiben újra fel tudjuk használni ezeket az anyagokat ahelyett, hogy kidobnánk őket, az újrahasznosítás mellett más pozitív hatásai is lesznek a folyamatnak."

A kutatócsoport jelenleg is azt vizsgálja, hogyan lehet a szerves hulladékból értékes anyagokat kinyerni, mint például az erdészeti forrásból illetve élelmiszeriparból származó hulladékokból, vagy a söripari melléktermékekből. Azt is vizsgáljuk, hogyan lehet a szén-dioxidot hasznos szénhidrogén összetevőkké alakítani.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ipari mennyiségek: az almasűrítmény számai

A világon 1,6 millió tonna almasűrítményt készítenek, körülbelül a harmadát Európában. Kontinensünkön 12 millió tonna alma terem, annak a harmada ipari. A legnagyobb almatermést Lengyelország hozza, náluk 300-350 ezer tonna sűrítmény készül, hazánkban 50 ezer tonna. Ennek a mennyiségnek a gazdaságossági oldalát járta körül előadásában Apáti Ferenc a FruitVeB tanácskozásán, Mátraházán.

Sok az alma és nem fogy

Az egy évvel ezelőttinél 30-50 százalékkal alacsonyabb árakon is a szokásosnál jóval kisebb ütemben fogy a hűtőházakból az étkezési alma, ráadásul nagy tételekről derül ki, hogy a minőségük romlása miatt már csak ipari célú felhasználásra alkalmasak - mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Világgazdaságnak.

Az egészséges táplálkozásban is van helyük a tésztaféléknek

A tésztafélék annak ellenére is a rendszeresen fogyasztott élelmiszereink közé tartoznak, hogy mi magyarok nem számítunk igazi „tésztás” nemzetnek. Azonban minden családnak van legalább egy kedvenc tésztaétele, és persze a levesek jelentős részét is tésztabetéttel tesszük tartalmasabbá. De szedhetünk-e egy kicsit többet a tányérunkra, ha az egészségünkre is figyelni akarunk?

Bárány: kijózanodás következhet a Brexit folyamatában

Ébresztőként szolgálhat a brit politikai elit számára a May-féle tervezet keddi bukása, amelynek eredménye egy sokkal enyhébb forgatókönyv megvalósulása lehet – mondta el lapunknak az egyik legnagyobb baromfihús-exportőr vállalat tulajdonosa.

Elismert az uniós élelmiszerbiztonsági modell, de nem elég ambíciózus

Az Európai Számvevőszék új jelentése szerint, noha a fogyasztókat az élelmiszerekben található veszélyes vegyi anyagoktól megvédő uniós rendszer kellően megalapozott, jelenleg túl ambiciózusnak bizonyul. Az Európai Bizottság és a tagállamok nem rendelkeznek kellő kapacitással ahhoz, hogy a rendszer működését maradéktalanul biztosítsák.

Péntektől vámot kell fizetni az egyik rizsfajta behozatalánál

A Kambodzsából és Mianmarból származó indica rizs uniós behozatala jelentősen megemelkedett, gazdasági károkat okozva az európai termelőknek, ezért az Európai Bizottság úgy döntött, hogy behozatali vámokat ír elő az érintett rizsfajtára - közölte az uniós bizottság szerdán.

Csak a jelöléssel volt gond a 100%-os citromleveknél

13 citromlé komplex vizsgálatát és ellenőrzését végezték el a szakemberek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjában. Bio és sűrítményből készült gyümölcslé egyaránt akadt a tesztelt termékek között. A hivatal munkatársai laboratóriumban ellenőrizték többek között a növényvédő- és tartósítószerek jelenlétét, a termékek vitamin- és citromsav-tartalmát, valamint pH értékét.

Sört hozhat a postás

Sör forgalmazásába kezdett 3200 hivatalában az orosz posta - közölte a Pocsta Rosszii sajtószolgálata kedden az RNS hírügynökséggel.

Robotok szállítják a nassolnivalót a megfáradt egyetemistáknak

Télen-nyáron, esőben, lejtőn fel és le szállítják a finomságokat egy amerikai egyetemen a PepsiCo önjáró robotjai a tanulóknak és az iskola alkalmazottainak.

Idén ünnepelhetjük először az Élelmiszerbiztonsági Világnapot

Az idei évtől június 7-e a biztonságos élelmiszerek előnyeiről szól majd. A tematikus világnap szükségességével 2015 óta foglalkoznak a szakemberek, végül az ENSZ 2018. december 20-án elfogadta a javaslatot. Az Agrárminisztérium, a magyar élelmiszerlánc-biztonságért felelős és az iránt maximálisan elkötelezett szervezetként, üdvözli az Élelmiszerbiztonsági Világnap bevezetését– fogalmazott Zsigó Róbert.