Back to top

Megdőlt a sörre bor népi bölcsesség

Mindegy milyen sorrendben, ha sokat iszunk, berúgunk, ezt állapították meg egy kísérlet eredményeképpen német és angol tudósok. Ezzel évszázados népi bölcsességet döntöttek meg.

A  „sörre bor mindenkor, borra sör meggyötör” mondás feltehetően népi megfigyelésen alapul,

Évszázadokon keresztül gondolta az emberiség,  ha betartja a sör-bor sorrendet, nagy baj nem érhet senkit, ellenkező esetben viszont jön a macskajaj. Szinte minden nyelvben van erre az italsorrendre egy népi szólás, bizonyítékok viszont eddig nem álltak rendelkezésre.   

A német Witten/Herdecke Egyetem és az angol University of Cambridge kutatói nem nyugodtak, és tudományos kísérletbe kezdtek, amelynek eredményét a sciencedaily.com oldalon osztották meg.

Íme a megcáfolhatatlannak látszó helyes válasz az emberiséget régóta foglalkoztató kérdésre, hogy a bölcsesség megfogadása valóban csökkenti-e, vagy sem a másnaposság terhét.

A kísérletbe kilencven 19 és 40 év közötti önkéntest vontak be, akiket  három csoportra osztottak.

Az első csoport először megivott  2,5 pint (több, mint  1 liter) sört, majd erre 4 nagy pohár bort. A második csoport ugyanezt a mennyiséget itta, csak fordított sorrendben, a harmadik csoport tagjai csak sört vagy csak bort fogyasztottak.

A kísérletet egy héttel később megismételték, és ellentétes alkoholfogyasztásra váltottak, azaz  aki az első héten előbb ivott sört, annak most először bort kellett innia, illetve a harmadik csoportban, aki előző alkalommal csak sört kapott, az most csak bort. Ily módon a csoportokat nemcsak egymáshoz hasonlították, hanem minden résztvevőnek saját kontrollja is volt.


A kísérlet közben rendszeres időközönként figyelték a résztvevők hogylétét, és a nap végén egy tízes skálán azt is meg kellett becsülniük, mennyire érzik részegnek magukat. Ezután aludni tértek. A következő napon pedig kifaggatták őket, mennyire érzik magukat másnaposnak az olyan tünetek alapján, mint szájszárazság, fáradtság, fejfájás, szédülés, hasfájás, szapora szívverés, étvágytalanság, hányinger.

A kutatók azt találták, hogy a három csoport egyikének sem volt szignifikánsan eltérő másnapossági pontszáma a különböző alkoholtartalmú italok sorrendjével.
Viszont függetlenül attól, melyik csoportban voltak, a nők általában erősebb tünetekről számoltak be.
-Fehérborral és világos sörrel elvégezve a kísérletet nem találtunk igazságot abban, hogy sör fogyasztása a bor előtt enyhébb másnaposságot okozott volna. Túl sok alkohol nagy valószínűséggel mindenképpen másnaposságot fog okozni. Az egyetlen, amiből a mértékére lehet következtetni, az az, hogy mennyire rúgunk be.  – összegezte az eredményt a kutatásban részvevő német tudós, Jöran Köchling.

Amit biztos, ha a túl sok  alkoholtartalmú ital fogyasztunk, az valószínűleg mindig másnaposságot eredményez.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/sciencedaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kihajózik a Balatoni Kör

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik. A rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is.

Villamossal szállíthatják házhoz az élelmiszert?

Az úgynevezett „utolsó mérföldek” mindenkinek feladják a leckét, aki házhoz szállítással foglalkozik. Frankfurtban ígéretes megoldásnak tűnik a villamosközlekedés bevonása a kiszállításba azzal együtt is, hogy pusztán a kötött pályára nem lehet alapozni.

Rovarevő tyúkok és malacok?

A hagyományos, szójadara és halliszt alapú takarmány helyett rovarokból fedeznék a sertések és tyúkok növekedéséhez szükséges proteint, ehhez azonban nagy mennyiségben kell rovarokat termelni – ennek megvalósításán dolgozik három német felsőoktatási intézmény és egy kutatóintézet.

Jó helyek a Dél-Balatonon

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

Gluténmentes ételek az éttermekben?

Az élelmiszerekben még egy egészen kis mennyiségű glutén is gondot okoz a lisztérzékenységtől szenvedők számára, és az éttermek azok, ahol a legnehezebb elkerülni a glutén fogyasztását.

A tápanyagellátás befolyásolja a vörösborok minőséget

Olaszországban mind nagyobb szerepet kap a szőlőtermesztésben az öntözés, a klímaváltozás közvetlen következményeként. Ezt lehetőségként fogják föl, amivel a vörösborok minőségén is javíthatnak. Tápoldatozással ugyanis térben és időben precíziósan tudják szabályozni a tápanyagellátást, a szőlő fejlődési szakaszaihoz igazítva.

Ökológiai vagy bio?

Az ökológiai vagy biotermesztés fogalmának tisztázása igen időszerű, hiszen nemcsak a hazai termesztésben, hanem a külföldi megnevezésekben is sokszor zavaros a két módszer megkülönböztetése.

Szakmai kirándulás a dél-alföldi farmokra

2019. április 12-14. közötti országjáró szakmai kiránduláson vettek részt az Egyetemi Fiatal Gazda Klubok tagjai. Több, különböző tevékenységet folytató gazdaságot látogattak meg.

Mobil borfogyasztási szokások: vásárlást segítő applikációk

A borvilág dinamikus terület, folyton mozgásban és változásban van. A Bloomberg 2018-ban végzett felmérést a trendeket keresve, és érdekes megállapításokat tett.

Így keltettek nagy hírverést az agrárszakmáknak

Mint arról beszámoltunk, véget ért az I. Agrár Szakma Sztár Fesztivál, amelyet a jó hangulat és a feszült pillanatok egyaránt jellemeztek. A hagyományteremtő célú rendezvényen alaposan körbenéztünk – következzenek bővebb tapasztalataink.