Back to top

Az innováció ünnepe az Országházban

Hozzáértők szerint egy új találmány soha nem a járt utat választók műve. A kíváncsi, az újdonságokra nyitott elme változtatja meg a világot. Az idei, 27. Magyar Innovációs Nagydíj átadására – amelyre az Országház Felsőházi Termében került sor – mintegy négyszáz meghívott volt kíváncsi a hazai gazdaság és kutatás szinte minden területéről.

„A produktív erő, nem pedig a pénz a nemzeti kincs”- idézte Széchenyit Závodszky Péter. A Magyar Innovációs Szövetség elnöke kijelentette, a versenyképesség alapja a hatékonyság és a megújulás, azaz az innováció.

Az ész a fejlődésünk tartaléka, a legigazságosabban elosztott képesség, nem válogat nemzeti, vagy anyagi alapon.

Mai látványos fejlődésünk alapja a beáramló külföldi tőke, mely ellensúlyozására az innováció fontosságát a kormány felismerve a K+F támogatását tűzte célul.

A digitális agrárstratégiát is az Országházban fogadták el
Fotó: csatlós

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke kijelentette, a valódi innováció áttöri a határokat. A téma fontosságát jelzi, hogy a kormány létrehozta az Innovációs és Technológiai Minisztériumot.

Ezen a területen a támogatás egyre nagyobb jelentőségű, viszont éppen az amerikai vagy ázsiai kutatókkal szemben jóval kisebb összeg áll rendelkezésünkre, így versenyhátrányban vagyunk.

És itt nem csak hazánkra, hanem egész Európára kell gondolnunk. A szakember kiemelte a kutatási és a vállalati szektor kapcsolatának fontosságát, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a cégek ne csak vásárlói legyenek a legújabb eredményeknek, hanem jelenjenek meg támogatóként is.

Jakab István: fokozni kel a vállalkozások innovációs aktivitását
Fotó: csatlós

„A jövő azoké, akik képesek tanulni”- hangsúlyozta Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter hozzátéve, minőségi forradalom zajlik. Mint elmondta, az Országház az innováció méltó példája, hiszen építésekor nagyon sok újdonságot, szellemi terméket építettek bele.

Hazánk ne legyen külföldi cégek „leányvállalata”, egyedi és önálló termékekkel, szolgáltatásokkal kell megjelennünk a piacon.

A szakember rámutatott, bár nyugati összehasonlításban kevesebb pénzt fordíthatunk innovatív megoldások kifejlesztésére, az alapkutatások jelentőségét nem kisebbítve, hasznosítható eredményeket vár a gyakorlat. Fontos, hogy az innováció mindenki számára elérhető legyen. Cél, hogy 2020-ra 1,8 százalékos GDP arányos K+F támogatással rendelkezzünk. A miniszter Neumann János szavaival köszöntötte a résztvevőket: Haladás ellen  nincs orvosság.

A 2018-as innovációs versenyen kiemelt dicséretben részesült a Controlsoft-Automatika Kft. távfelügyelettel vezérelhető, automata talajgenerátorokból álló országos jégeső-elhárítási rendszer megvalósításáért. Ugyancsak dicséretben részesült a szegedi tritikálék terén elért eredményeiért a Gabonakutató Nonprofit Kht.

Az Agráráminisztérium 2018-as Agrár Innovációs Díját az MTA Agrártudományi Kutatóközpaontja kapta az új, bőtermő martonvásári búzafajtákkal megvalósított innovációért.

A közelmúltban bekövetkezett gazdasági, technológiai és klimatikus változásokra reagálva  néhány évvel ezelőtt a cég új típusú őszi búza fajtákkal jelent meg a piacon.

Az Agrár Innovációs Díjat Balázs Ervin (balról), az MTA Agrártudományi Kutatóközpont főigazgatója vehette át Farkas Sándortól, az Agrárminisztérium államtitkárától és Szigeti Ádám innovációért felelős helyettes államtitkártól
Fotó: csatlós

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csúszásmentes, hűthető, fűthető padlóelemek

Különleges padlóborításokat, fűtött és hűtött rácspadozatot fejlesztett sertésistállókba a Fournier francia cég. A már szabadalmaztatott megoldás, a Modulo-Therm padozat lehetővé teszi az optimális hőmérsékletű - hűthető, fűthető - zónák tetszés szerinti kialakítását a sertésistállókban.

Rovarevő tyúkok és malacok?

A hagyományos, szójadara és halliszt alapú takarmány helyett rovarokból fedeznék a sertések és tyúkok növekedéséhez szükséges proteint, ehhez azonban nagy mennyiségben kell rovarokat termelni – ennek megvalósításán dolgozik három német felsőoktatási intézmény és egy kutatóintézet.

Szakmai kirándulás a dél-alföldi farmokra

2019. április 12-14. közötti országjáró szakmai kiránduláson vettek részt az Egyetemi Fiatal Gazda Klubok tagjai. Több, különböző tevékenységet folytató gazdaságot látogattak meg.

Mobil borfogyasztási szokások: vásárlást segítő applikációk

A borvilág dinamikus terület, folyton mozgásban és változásban van. A Bloomberg 2018-ban végzett felmérést a trendeket keresve, és érdekes megállapításokat tett.

Változatlan forgatókönyv: a szakestély

A selmeci diákhagyományok jelenleg is élő rendezvényét, a szakestélyt lázas előkészület előzi meg, amit a Major domus irányít. A terem lefoglalása, berendezése, a névre szóló meghívó, az úgynevezett invitáló czédula szétküldése, a sör megrendelése, a zsíros kenyerek elkészítése, a leendő tisztségviselőkkel való egyeztetés után elérkezik a várva várt pillanat.

Élénkülő agrárkapcsolatok Szerbia és Magyarország között

Kétoldalú egyeztetést folytatott Nagy István agrárminiszter Goran Trivan, szerb környezetvédelmi miniszterrel, valamint Branislav Nedimović szerb mezőgazdasági, erdő- és vízgazdálkodási miniszterrel az ötödik Magyar - Szerb Kormányzati Csúcstalálkozón, Szabadkán.

A mezőgazdaság űrtechnológiája

A precíziós gazdálkodás sajátos pályát írt le Magyarországon. Amerikában fedezték fel gyakorlati szakembereink, és immár két évtizede, hogy a KITE Zrt. gondolt egy merészet, és belefogott a rendszer műszaki kialakításába hazánkban. Ez akkor több mint 3 milliárd forintjába fájt a vállalatnak - azonban hamar bebizonyosodott, hogy nagyon megérte.

Hazai ízekben idén ismét a zalaegerszegi szakiskola győzött

A 2019. évi sertéshús-fogyasztás ösztönző kampány „Hazai ízek, hazai asztalokon” című szakképző iskolai szakácsversenyén a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Báthory István Szakgimnázium és Szakközépiskola csapata szerezte meg az elsőséget.

Éttermeknek indított termelői piacteret indított a magyar Supp.li startup

Elindította a kis- és közepes termelőket éttermekkel közvetlenül összekötő magyar Supp.li startup online piacterét. A cég 144 millió forintos befektetést kap a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelőtől.

Az áruházban termesztene salátát a vásárlóknak az IKEA

A világ legnagyobb bútorkereskedőjeként ismert IKEA arra készült, hogy csúcsminőségű konténerekben, az áruházak mellett termesszen salátát, amelyet helyben tud értékesíteni. Ez egybevág a cég környezetbarát politikájával.