0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 20.

Finotto Eurofalcon – verhetetlen hasmagasság

Az Észak Olaszországban működő Finotto Srl nagyjából 40 éve készít speciális gépeket elsősorban növényvédelmi feladatokra. A vállalat olyan szerkezeteket tervez és épít, amelyek bizonyos szempontból egyedinek tekinthetők. Ezt lehetővé teszi az üzem m...

Az E-170 géppel az a cél, hogy gond nélkül képes legyen permetezni akár 285 cm magas állományt is. Főleg kukorica, dohány és napraforgó ültetvények permetezésére használják világszerte, de bármilyen hasonló ültetésű növénykultúrában ugyanígy alkalmazható. Ezt úgy érték el, hogy egy függesztett alvázat alakítottak ki, szemben a szokásos magasra emelt merev hidas megoldásokkal (amely által a súlypont is emelkedik, valamint a stabilitás romlik). Itt a négy kerék felől van befüggesztve a központi alváz, ehhez tartozik a motor, a fülke, a szóró keret. Ahhoz, hogy a függesztett rendszer terhelése csökkenjen, a permetlevet két tartályba osztja el a gép, ezek pedig a jobb és bal oldali kerekek felett helyezkednek el. A több tonnányi vegyszer és a tartály tömege így nem terheli a központi vázszerkezetet, azaz forgatónyomaték helyett csak függőleges irányú erők ébrednek.

A gép minőségét sok tényező szavatolja. A Finotto E-170 lelke egy 170 lóerős 6 hengeres turbódízel John Deere 6068 motor, amely Sauer Danfoss hidraulika rendszeren keresztül mozgatja a gépet, kerekenkénti önálló hidraulikus hajtással. A vázszerkezet egyik oldalon tandem jellegű, ezáltal talajkövető. A permetezéshez a BARGAM rendszerét alkalmazzák, amely erős és a vontatott gépeken is bevált (Bargam mechanika, ARAG armatúrák, Annovi Reverberi szivattyú). A legtöbb esetben légzsákos szóró keret kerül a Finottora. Az automatizálást színes érintőképernyős Teejet computer vagy ARAG BRAVO 400 rendszer végzi. Az alapgépek igen gazdagon vannak felszerelve, de természetesen különböző további opciókkal bővíthetők.

A földeken dolgozó gépektől érkező visszajelzések alapján a Finotto folyamatosan fejleszti a konstrukciót, ennek köszönhetően szinte minden évben találkozhatunk újdonsággal pl. a vázszerkezet, a kormányzás vagy éppen az automatizálás terén. A Finotto Srl exportáló partnere a Gambetti-Bargam, ezért az E-170 típust „Bargam Horse” néven is megtaláljuk. A gépeket Magyarországon a kilencvenes évek óta az Interat Zrt. forgalmazza és javítja, valamint ellátja alkatrészekkel.

Forrás: