0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 21.

A kertészet színe-java a Hortus Hungaricus-on

19. alkalommal nyílt meg pénteken a Hortus Hungaricus Kertészeti Szakkiállítás, amely az idén ismét a szigetszentmiklósi Flóra Hungária nagybani virágpiac adott otthont. A kertészeti szakma legrangosabb hazai eseményét Fazekas Sándor vidékfejlesztési...

Elmondta, hogy kormánya célul tűzte ki, hogy olyan életminőséget teremtsen a vidéken élők, ott dolgozó termelők, vállalkozók számára, hogy jól jövedelmező munkalehetőségekkel tisztes gyarapodásra tehessenek szert, és felvehessék a versenyt a nagyvárosokkal, illetve a fejlett országok vidéki tájain élőkkel, hiszen minderre nagyon jók az adottságaink.
A miniszter szólt arról, hogy a kormány kiemelten támogatja a kis- és közepes méretű vállalkozásokat, egyéni és családi gazdaságokat, valamint a nagy jövedelemtermelő-képességű és sok embert foglalkoztató vállalkozásokat. Ilyen a kertészet is, amely az agrárgazdaság teljes termelési értének több mint 20 százalékát adja, mintegy 350 milliárd forintot. A kertészet a magyar mezőgazdaság legintenzívebb, kis területen nagy értéket megtermelő ágazata, amely a legtöbb embert foglalkoztatja, mintegy 50-60 ezer családnak ad megélhetést.
A dísznövények, amelyek a Hortus Hungaricuson is a fő hangsúlyt kapták, nemcsak szépek, tette hozzá a miniszter, hanem komoly társadalmi és gazdasági hasznot is hoznak. Jelenleg 2400 hektár szabadföldi és 315 hektár üvegházi és fólia felületen termelnek dísznövényeket, évi 50-60 milliárd forint értékben, és hasonló nagyságrendű a hozzá kapcsolódó szolgáltatás és kereskedelem éves produktuma is.
    Fazekas Sándor ugyanakkor hangsúlyozta; tisztában van a kormány azzal, hogy a kertészet tőkeigényes ágazat, ám a beruházások a dísznövénytermesztésben térülnek meg a leggyorsabban. Hangsúlyozta, hogy érdemes hosszú távra is beruházni, amihez segítséget nyújt az is, hogy a családon belüli gazdaságátadás illetékmentes, és képzési kötelezettség nélkül foglalkoztathatók munkanélküliek.
Az ágazat folyamatosan egyeztet a szakma képviselőivel, hogy megoldást találjanak a legégetőbb problémákra, hogy javulhasson nemzetközi piaci helyzetük. Ennek eredményeként sikerült elérni azt, hogy a termálvizet hasznosító növényházi termelőknek 2015-ig nem kell visszasajtolniuk az elfolyó termálvizet, illetve a 2014-2020 közötti új uniós költségvetési időszakban minden lehetséges támogatás megnyílik a kertészettel foglakozó gazdaságok számára is.
   A szeptember 21. és 23. között nyitva tartó Hortus Hungaricus szakkiállításon közel kétszáz kiállító mutatja meg termékeit, illetve a termeléshez szükséges kellékeket, gépeket, alapanyagokat. Egyedülálló az idén a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) és az Agrármarketing Centrum (AMC) támogatásával létesült Magyar Termék Közösségi Stand, amelyen 131 termelő közel 400 féle terméket, a dísznövények mellett, zöldség- és gyümölcsféléket, valamint feldogozott termékeket, többek között bort, gyümölcslevet, lekvárt mutat be. A Magyar Termék Stand a kiállítás Nagydíját kapta.
    A megnyitó keretében adták át az Év Kertésze díjakat a Dísznövény Szövetség tagegyesületei által javasolt, az adott ágazatban kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyeknek. A Nyugat-dunántúli Díszfaiskolások Egyesületének javaslatára Kisgergelyné Király Andrea, a Magyar Rózsatermesztők Egyesületének ajánlására Lengyel Lajos, a Flora Hungaria vágott-virágtermelők jelölésében Pelikán Gergely, a Cserepes Dísznövénytermesztők Egyesülete javaslatára Túróczy János kapta a díjat. A dísznövény-szakmában betöltött szerepe és nyugdíjba vonulása alkalmából az Év Kertésze díjat adományozta a szövetség dr. Benczúr Erzsébetnek és dr. Schmidt Gábornak, a Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar tanárának, illetve tanszékvezetőjének. A szakmai utánpótlásban, a szakképzésben végzett kiemelkedő munkájáét a díjat kapta Horváth Ferenc, a budapesti Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola tanára is.
   A Hortus Hungaricus nyitónapján, a Flora Hungaria nagybani virágcsarnok tőszomszédságában lévő telken rakta le Fazekas Sándor miniszter az Ökológia Hungária nagybani biopiac alapkövét. A miniszter hangsúlyozta, hogy az olyan országokban is, ahol engedélyezett a GMO, mind nagyobb figyelem fordul a helyben termelt, egészséges élelmiszerek, hagyományos módon készült termékek, ezen belül a biotermékek iránt. Az Egyesült Államokban és az EU fejlett tagállamaiban évente 10-40 százalék közötti a bioélelmiszerek aránya, amíg Magyarországon a teljes élelmiszer-kínálat csupán az 1%-át teszi ki az ökológiai rendszerben termelt élelmiszer. A kormány célja, hogy ez az arány növekedjen, amihez hozzájárulhat az, hogy a  termelői pályázatoknál plusz pontot ér a biotermelés. Ezt célozza a nagybani biopiac megépülése is. Ifj. Hubai Imre biotermelő, a nagybani biopiac ötletgazdája elmondta, hogy a létesítmény megnyitását egy év múlva, az OMÉK keretén belül tervezik. A nagybani biopiacon 150 magyar biogazdaság árulja majd termékeit, illetve a piachoz csatlakozó áruházban több ezer biotermelő szigorúan ellenőrzött áruja is megjelenhet, és remélhetően az egész Kárpát-medencében termelő biogazdálkodók ellenőrzött termékei is
    A megnyitón részt vett Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke elmondta, hogy a jövőnek üzenünk azzal, hogy megteremtjük a lehetőségét annak, hogy az egészséges élelmiszerek a magyar lakosság számára szervezett módon elérhetőek legyenek. Hangsúlyozta, hogy a magyar Országgyűlés a Nemzeti Alaptörvényben rögzítette az egészséges élelmiszerhez, egészséges élethez való jogot a talaj és a víz védelmét, amivel a biotermelés összhangban áll. Roszík Péter, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, hogy jövendő létünk miatt igen fontos hazánk GMO –mentességének fenntartása, illetve az ökológiai rendszerekkel harmóniában lévő gazdálkodás bővítése. Treer András a Flóra Hungária nagybani virágpiac szakmai ügyvezetője elmondta, hogy 18 évvel ezelőtt 38 kertész alapította piacot, ma 530 tagja van. Hasonló gyarapodást kívánt a most épülő biopiacnak, és felajánlotta kölcsönös együttműködést.
    A Hortus Hungaricus a hétvégén színes programokkal várja az érdeklődőket. A kiállítás és növényvásár mellett fakitermelő bajnokságon, ismeretterjesztő előadásokon vehetnek részt a látogatók, illetve megcsodálhatják a virágkötők őszi csokor és enteriőr kompozícióit, valamint a jövő kertépítő mestereinek mintakertjeit. (Fotó: Prág Ferenc)

Forrás: