0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Ivarzás-megfigyelés: Hogyan tehetjük még hatékonyabbá?

A hatékony ivarzás-megfigyelés komoly kihívást jelent a modern tejtermelő gazdaságok számára. A tejtermelő gazdák a világ minden pontján újabb és még hatékonyabb megoldásokat keresnek ivarzó teheneik azonosítására. Az állatok vizuális megfigyelése sokáig a legelterjedtebb módszernek számított, azonban a tejelő szarvasmarha-állományok létszámának növekedése és termelési szintjének emelkedése miatt ennél hatékonyabb eljárások után kellett nézni.

Kutatások szerint a vizuális módszert alkalmazó tehenészetekben a kijelölt dolgozó átlagosan naponta háromszor 30 percet tölt a tehenek ivarzásának megfigyelésével. Ez összesen napi 90 percet jelent. Ennek ellenére ilyen módszerrel az ivarzó egyedek csupán 65%-a fedezhető fel és különíthető el, tehát az ivarzó tehenek több mint egyharmada nem kerül megtermékenyítésre az ideális időpontban.

Az ilyen hibák elkerülésére terjedt el szélesebb körben a hormonok alkalmazása, amivel az egyedek ivarzása időzíthető, illetve szinkronizálható. Az ilyen hormon-szinkronizációs programok hatékonyan illeszthetők a telepek szaporodásbiológiai programjába, azonban időigényesek és drágák. Ezen felül nagy odafigyelést igényelnek, hiszen az adott tehenet egy előre meghatározott nap előre megállapított idejében egy adott szerrel kell kezelni. Ha ez az előre eltervezett folyamat nem pontosan az előírások szerint történik, a beadott hormon injekció nem éri el célját, vagyis az állat megter-mékenyülésének esélye jelentősen csökken. A hormon-szinkronizáció költségigényes módszer, hisz pénzbe kerül a hormon és a kezeléseket végző, hozzáértő személyzet is.

Felmerül a kérdés: hogyan lehet hatékony ivarzás-megfi-gyelést végezni a költségek emelkedése nélkül? Erre a választ a tehénivarzás-megfigyelési rendszerek adhatják meg. Ezek az ivarzás-megfigyelési módszerek azon alapulnak, hogy a tehenek az ivarzás időszakában aktívabbak és az átlagnál többet mozognak.

A Wisconsin Állambeli madisoni egyetemen (University of Wisconsin-Madison) 200, a laktáció korai időszakában lévő tehén bevonásával végeztek kísérletet egy ivarzás-megfigyelési rendszer tesztelése céljából. A megfigyelések szerint a kötetlen tartású istállókban a tehenek 400%-kal is aktívabbak lehetnek az ivarzás ideje alatt! Jelentős, mintegy 40% fölötti volt azoknak az egyedeknek a száma, amelyeknél a rendszer ivarzó állapotot mutatott, mégsem mutatkozott az állatokon semmi külső jele az ivarzásnak. Ez azt jelenti, hogy az ilyen ivarzás-megfi-gyelési rendszerrel a „néma” ivarzó egyedek is kifoghatók és hatékonyan megterméke-nyíthetők.

A BouMatic SmartDairy Aktivitás Modulja a legújabb vívmányokat felhasználva kiváló ivarzás-megfigyelést tesz lehetővé, minden egyes tehén aktivitásáról azonnali információt szolgáltat minden nap, egész éven át.
A Smart Dairy Aktivitás Modul a HeatSeeker II lábra vagy nyakba szerelhető egységet használja. Az egység méri az egyedi aktivitást, és egy antennán keresztül eljuttatja az információt a SmartDairy vezérlőbe. Az így összegyűjtött adatokból a SmartDairy rendszerben felhasználóbarát összesítő riportok és grafikonok készíthetők, amelyek segítik a tejtermelőket a hatékony szaporodásbiológia program végrehajtásában: azaz gyorsan és biztosan eldönthető, hogy melyik egyed mikor termékenyíthető.


HeatSeeker II – a kifinomult mérnöki munka
• A HeatSeeker II egy kifinomult mozgásérzékelő technológia segítségével minden tehén egyedi aktivitását méri
• A nagyobb pontosság érdekében 2 óránként továbbítja és tárolja el az aktivitási információkat
• A versenytársak hasonló rendszereivel szemben a HeatSeeker II az állatok fejőházi azonosítására is alkalmas
• A pontos és kiegyensúlyozott fejőházi azonosítás érdekében a BouMatic szabadalmaztatott SmartEID programozási rendszerét alkalmazza, ami azonosítási hibánál az elcsúszott tejadatokat korrigálja és a megfelelő tehénhez rendeli
• Lehetővé teszi többféle típusú transzponder (pl. fültag és lábcsat) egyidejű, közös rendszerben történő használatát
• Képes harmadik fél által szállított szoftver adatainak integrálására
• A lábra szerelhető egység az egyedi kivitelű lábcsatnak köszönhetően könnyen és gyorsan felhelyezhető, míg a nyakra szerelhető változat a vizuális tehénszámazonosításra is alkalmassá tehető
• A tartós és erős nyakba és lábra szerelhető egységek 134,2 kHz-es ISO frekvencián működnek
• Egy HeatSeeker II tömege mindössze 135 gramm, így nem zavarja a tehén normál életvitelét
• Az egységet 7 év hibamentes működésre tervezték

A BouMatic SmartDairy Aktivitás Modult használó tehenészetekben a gazdák több ivarzó tehenet találtak, illetve az ivarzó egyedeket a laktáció korábbi stádiumában sikerült felfedezniük. Ezáltal nagyobb lett a vemhesülés aránya és csökkent a laktáció utolsó stádiumában lévő vagy szárazon álló egyedek száma az állományban. Ezek a korábban hormont használó tehenészetek hosszabb távon jelentős költségeket is megtakaríthatnak, hisz nem kell a hormonkezelés és a plusz munkaerő költségeit kifizetniük.
A gyakorlati tapasztalatok alapján elmondható, hogy a BouMatic SmartDairy Aktivitás Modul használatával a tehenészetek növelhetik profitjukat.

DENISE ZYGARLICKE
BouMatic Global Brand Manager

 

Forrás: