0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 14.

Sertéshúspiaci körkép

Az Európai Bizottság adatai szerint az unió 2 százalékkal több élő sertést és sertéshúst (248 ezer tonna) értékesített a nemzetközi piacon januárban, mint egy évvel korábban. Az export 55 százaléka Kínába, Oroszországba és Hongkongba irányult....

Az Oroszországba szállított mennyiség 21 százalékkal esett, ugyanakkor a kínai és a hongkongi piacon nem változott jelentősen az EU részesedése. Az Unió sertéshúsimportjának (3 ezer tonna) csaknem 60 százaléka Svájcból érkezett. A behozatal mennyisége 7 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban.
Az Európai Unióban az „E” kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára kilogrammonként 1,6 euró hasított hideg súly volt februárban, 6,3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A frankfurti árutőzsdén a sertés áprilisi és májusi határidőre szóló jegyzései stagnáltak március 27-én az egy héttel korábbihoz képest, míg a júniusi kismértékben emelkedett.
Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak átlagosan 7 százalékkal fizettek alacsonyabb árat a sertésekért az idei év 13. hetében, az előző év azonos időszakához képest. Ugyanakkor a dániai vágóhidak 2 százalékkal emelték az átvételi árat az előző hetihez viszonyítva.
Az Európai Bizottság február végén megjelent rövid távú előrejelzése szerint az unió sertéshústermelése várhatóan 22,5 millió tonna körül alakul idén, alig 1 százalékkal emelkedik az előző évi mennyiséghez képest. A prognózis szerint a sertéshús kibocsátása 2015-ben sem változik számottevően (22,6 millió tonna).
Az EU-28 2,2 millió tonna sertéshúst exportálhat az idén és 2015-ben egyaránt. A sertéshús importja az előző évihez hasonlóan 17 ezer tonna körül alakulhat 2014-ben és 2015-ben. Az EU-28 egy főre jutó sertéshús-fogyasztása 31,2 kilogramm lehet az idei esztendőben és 31,4 kilogramm jövő évben. A sertéshústermelés kismértékű emelkedése miatt a sertéshús árának csökkenésére lehet számítani a következő két évben.
Az AKI vágási statisztikája szerint Magyarországon élősúlyban kifejezve 4,2 százalékkal nőtt a sertések vágása januárban az előző évihez képest.
A KSH adatai alapján Magyarország élősertés-kivitele 8 százalékkal haladta meg tavaly az egy évvel korábban külpiacon eladott mennyiséget. Legfőbb partnereink Románia és Szlovákia voltak. Az élősertés-behozatal az előző évi mennyiségtől 7 százalékkal maradt el. A legnagyobb beszállítók Hollandia és Szlovákia voltak. A Hollandiából behozott sertések száma 30 százalékkal emelkedett. A nemzetközi piacon 1,3 százalékkal kevesebb sertéshúst értékesítettünk, azonban az export értékének csökkenése ennél nagyobb mértékű, 2,5 százalék volt. Legnagyobb mennyiségben Olaszországba, Romániába és Oroszországba szállítottunk sertéshúst. Az oroszországi kivitel a 3,5-szeresére emelkedett. A sertéshúsimport volumene csaknem 5 százalékkal, az értéke több mint 10 százalékkal csökkent. A sertéshús 71 százaléka Németországból, Lengyelországból, Ausztriából és Szlovákiából származott. Magyarország élő sertésből nettó exportőr, míg sertéshúsból nettó importőr volt a tavalyi esztendőben.
A vágósertés termelői ára kilogrammonként 469,46 forint hasított súly volt februárban, 2 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 1,5 százalékkal volt alacsonyabb februárban, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor a KSH adatai szerint a sertéskaraj fogyasztói ára 1,4 százalékkal, a sertéscombé csaknem 1 százalékkal nőtt a megfigyelt időszakban.

Forrás: