0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

A világ baromfihús-termelése

Az OECD-FAO hosszú távú előrejelzése alapján a világ baromfi-hús-termelése a 2011–2013 közötti időszak átlagához viszonyítva 26,7 százalékkal emelkedhet 2023-ra, így elérheti a 134,5 millió tonnát. A fejlett országokban a baromfihús-termelés 2013 és ...

Világszinten a termelés bővülésének üteme lassul: míg 2004 és 2013 között évente átlagosan 3,8 százalékkal emelkedett a baromfihús-kibocsátás, addig a következő tíz évben az évenkénti növekedési ütem várhatóan 2,3 százalékos lesz. A baromfihús a versenyképes ára és a baromfitermelést jellemző gyors rotációk miatt a jövőben is kedveltebb lesz a sertéshússal és a marhahússal szemben.
Az OECD-FAO szakértői a globális baromfihús-kereskedelem évi 2,7 százalék körüli bővülésére számítanak 2023-ig, ami azonban az elmúlt évtized élénk kereskedelméhez (átlagosan +6,3 százalék évente) viszonyítva mérséklődést jelent. A prognózis szerint a világ baromfihús-importja 15,86 millió tonna lehet 2023-ban, ami a bázisidőszakhoz képest 31 százalékos emelkedés. Az Európai Unió évente átlagosan 0,1 százalékkal növeli, míg Törökország 8 százalékkal, Ukrajna 7, Oroszország 4,5 százalékkal csökkenti a baromfihús behozatalát a megfigyelt időszakban. A világ baromfihús-exportja 2023-ban várhatóan 16 millió tonna körül alakul, ebből a fejlődő országok 8,7 millió tonnát, a fejlett országok 7,3 millió tonnát szállítanak.
Jelentősen növeli az évi átlagos baromfihús-kivitelét Oroszország (+40%), Ukrajna (+15%),
Argentína (+13%) és Törökország (+4,2%).
A baromfihús iránti globális kereslet a 2011-2013-as évek átlagához képest várhatóan 27 százalékkal 134,3 millió tonnára nő 2023-ban. Az egy főre jutó baromfihús-fogyasztás így világszinten 14,9 kg/fő/év lehet a vizsgált időszak végén. Szaúd-Arábiában
(51,2 kg), az Egyesült Államokban (50,1 kg) és Malajziában (49,7 kg) lesz a legnagyobb az egy főre jutó fogyasztás.
Az Európai Bizottság adatai alapján az első harminchárom hétben 193,89 euró/100 kg volt az egész csirke uniós átlagára, ami 1 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakának árszintjétől.
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a vágócsirke élő-súlyos termelői ára (275,74 forint/kg) 7 százalékkal volt alacsonyabb az első harminchárom hétben az egy évvel korábbinál. Az egész csirke feldolgozói értékesítési ára kilogrammonként 494-ről 502 forintra, a csirkecombé 497-ről 504 forintra, a csirkemellé 2 százalékkal kilogrammonként 1003 forintra emelkedett a megfigyelt időszakban.

 

Forrás: