0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 19.

Marhahúspiaci körkép

Az Amerikai Egyesült Államok Agrárminisztériumának (USDA) rövid távú előrejelzése szerint a világ marhahús-termelése több mint 1 százalékkal lesz kevesebb idén a 2013. évi mennyiségnél, 58,7 millió tonna körül alakulhat. A világ marhahús-exportjának ...

A prognózis szerint az USA marhahús-termelése 10,9 millió tonnára mérséklődhet 2015-ben. Emiatt a marhahúsexport 3 százalékkal csökkenhet, míg az import nem változik jelentősen.
Az USDA adatai szerint az Egyesült Államok marhahús-kibocsátása 6 százalékkal, borjúhús-termelése 14 százalékkal esett az elmúlt év első tíz hónapjában 2013 azonos időszakához viszonyítva.
Az Európai Bizottság adatai szerint a Közösség csaknem 23 százalékkal több élő szarvasmarhát és marhahúst értékesített a nemzetközi piacon tavaly január-szeptember között, mint egy évvel korábban. A legnagyobb piacok Oroszország (22% részesedés), Hongkong (10%) és Libanon (7%) voltak.
Az EU élőmarha- és marhahúsimportja 1,2 százalékkal csökkent az elmúlt év január-szeptemberében 2013 azonos időszakához képest. A behozatal csaknem háromnegyede Brazíliából (43%), Uruguayból (15%) és Argentínából (13%) származott.
Az USDA előrejelzése alapján az EU marhahús-termelése 7,5 millió tonna körül alakulhat idén. Az unió marhahús-exportja 245 ezer tonnára, marhahúsimportja 355 ezer tonnára mérséklődhet a jelzett időszakban.
Az EU-ban a fiatal bika „R3” kereskedelmi osztály vágóhídi belépési ára kilogrammonként 3,63 euró hasított hideg súly volt 2014 novemberében, ami 4 százalékos csökkenést jelentett az egy évvel korábbihoz képest. A tehén „O3” ára 7 százalékkal, az üsző „R3” ára 4 százalékkal esett a megfigyelt időszakban.
A KSH adatai szerint Magyarország élőmarha-exportjának mennyisége 10 százalékkal, a kivitel értéke 20 százalékkal esett a múlt év első kilenc hónapjában 2013 hasonló időszakához képest. A legtöbb szarvasmarhát Libanonba, Ausztriába, Olaszországba, Görögországba és Horvátországba szállítottuk.
Libanonba csaknem a háromszorosára, Olaszországba több mint a másfélszeresére emelkedett az export a 2013. január-szeptember között értékesített mennyiséghez képest. Ugyanakkor az Ausztriába és a Görögországba kivitt mennyiség csökkent.
Magyarország marhahúsexportja 13 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban. Az élőmarha-import 35 százalékkal esett január-szeptemberben a 2013. január-szeptemberihez képest. A marha-húsimport volumene 16 százalékkal nőtt. Magyarország nettó exportőr volt élő szarvasmarhából és marhahúsból a múlt év első kilenc hónapjában. Magyarországon a fiatal bika termelői ára 6 százalékkal emelkedett 2014 novemberében az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A vágótehén ára 5 százalékkal, a vágóüszőé 11 százalékkal csökkent. A termékpálya további fázisaiban mérséklődtek az árak.

Forrás: