0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 15.

Cukorpiaci körkép

A KSH adatai alapján Magyarországon 13 ezer hektáron vetettek cukorrépát 2014-ben, 5 ezer hektárral kisebb területen, mint 2013-ban (18 000 ha). A vetésterület az egyes megyékben csökkent a tervezetthez képest, Fejér megyében csaknem 50 százalékkal e...

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai alapján december elejéig 884 ezer tonna cukorrépát takarítottak be, hektáronként 64,8 tonnás termésátlaggal. A Magyar Cukor Zrt. december közepéig 653 ezer tonna répát vett át a termelőktől. A cukortartalom 14,65 százalék körül mozgott, 20 százalékkal alacsonyabban, mint az előző évben (16,34%). A Magyar Cukor Zrt. prognózisa szerint a cukorfeldolgozási kampány január közepén fejeződhet be.
Az Európai Unióban kedvezőek voltak a cukorrépa vetési, növekedési és aratási feltételei a múlt évben, ennek hatására a Közösségben 116 millió tonna cukorrépa termett, ami 8 millió tonnával haladja meg a 2013. évi mennyiséget. A cukorhozam átlagosan hektáronként 72 tonna volt, ami 7 százalékos emelkedést jelent az előző évihez képest (táblázat). A hozamok Németországban, Hollandiában, Franciaországban,
Horvátországban, Romániában hektáronként 5–11 tonnával emelkedtek 2014-ben az előző évihez képest, a többi cukorrépa-termelő tagállamban a növekedés mértéke hektáronként 1–4 tonnára tehető.
A 2014–2015. gazdasági évben a világpiacon és az EUban is jelentősen esett a nyers- és a fehércukor ára. A négy éve emelkedő globális zárókészletek erőteljes nyomás alatt tartják a cukorárakat, amit a fokozatosan bővülő cukorfogyasztás sem ellensúlyoz rövid távon. A londoni árutőzsdén (LIFFE) a fehércukor fronthavi jegyzése a január elejei 445 USD/tonna értékről 387 USD/tonnára csökkent december végén. A New York-i árutőzsdén (ICE) a nyers cukor fronthavi jegyzése az év eleji 342 USD/tonnáról 322 USD/tonnára esett december végére, ami 6 százalékos csökkenést jelent.
A világpiacon és az EU-ban a cukor átlagára a tavalyi év nyarától fokozatosan közelített egymáshoz. A fehércukor referenciaára és az uniós átlagár közötti különbség 49 euró volt novemberben, a világpiaci és referenciaár közötti különbség ugyanezen időszakban 68 euróra tehető. Még az unióban az ősszel kezdődő betakarítás hatására emelkedő kínálat csökkentette a cukorárat, addig a világpiacon a Brazíliában várhatógyengébb cukornádtermés és a folyamatosan bővülő fogyasztás következtében az árak kissé felfelé mozdultak 2014 októberétől. Rövid távon az egyes elemző cégek a cukorárak kismértékű csökkenését, stagnálását prognosztizálják. Középtávon a készletek csökkenése – ami az alacsony cukorárak miatt várható termelés-visszaesésnek, a fogyasztás egyre erősödő bővülésének és a benzinben a bioetanol bekeverési arány növelésének köszönhető – pozitívan hathat a cukorárakra.
Magyarországon a kristálycukor fogyasztói átlagára az elmúlt 3 évben fokozatosan csökkent: a 2011. évi márciusi kilogrammonkénti 352 forintos árszintről 130 forinttal esett, elérve a 220 forintos értéket az elmúlt év novemberében.
 

Forrás: